Un roman al unui scriitor evreu născut la Cernăuţi, recompensat cu Independent Foreign Fiction Prize

Romanul "Blooms of Darkness" - povestea unui băiat de 11 ani ascuns de o prostituată din calea naziştilor - scris de romancierul israelian Aharon Appelfeld, născut în urmă cu 80 de ani în Bucovina, la Cernăuţi, a fost recompensat cu Independent Foreign Fiction Prize pe 2012.

Urmărește
196 afișări
Imaginea articolului Un roman al unui scriitor evreu născut la Cernăuţi, recompensat cu Independent Foreign Fiction Prize

Un roman al unui scriitor evreu născut la Cernăuţi, recompensat cu Independent Foreign Fiction Prize (Imagine: Bogdan Danescu/Arhiva Mediafax Foto)

Acest premiu, care celebrează operele literare de ficţiune traduse în limba engleză, a fost acordat romanului "Blooms of Darkness", într-o ceremonie care a avut loc la Londra.

Romanul spune povestea lui Hugo, crescut de mama lui într-un bordel, şi descrie relaţia lui specială cu Mariana, una dintre femeile care lucrau în acel loc.

Cartea arată felul în care cele mai bune părţi din natura umană pot ieşi la suprafaţă chiar şi în cele mai oribile circumstanţe, explică Aharon Appelfeld.

"Am vrut să explorez cele mai întunecate forme ale comportamentului uman şi să arăt că, chiar şi acolo, generozitatea şi iubirea pot supravieţui, că umanitatea şi iubirea pot învinge cruzimea şi brutalitatea", a declarat scriitorul israelian.

Premiul Independent Foreign Fiction recompensează cu câte 5.000 de lire sterline (8.100 dolari) atât pe autorul romanului, cât şi pe traducătorul acestuia în limba engleză, Jeffrey M. Green.

Aharon Appelfeld s-a născut pe 16 februarie 1932, în România, în orăşelul Sădăgura, încorporat în prezent în Cernăuţi, aflat pe teritoriul Ucrainei. În 1941, pe când avea vârsta de opt ani, armata română a reocupat oraşul, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar mama lui a fost ucisă în timpul luptelor.

Appelfeld a fost deportat cu tatăl său într-un lagăr de concentrare nazist în regiunea Transnistria. A reuşist să evadeze şi s-a ascuns timp de trei ani, înainte de a se angaja ca bucătar în armata sovietică. După Al Doilea Război Mondial, Appelfeld a petrecut câteva luni într-un lagăr de refugiaţi în Italia, iar apoi a migrat în Palestina, în 1946, la vârsta de 14 ani, cu doi ani înainte ca Israelul să îşi obţină independenţa. S-a reîntâlnit cu tatăl său la 20 de ani după încheierea războiului, după ce i-a găsit numele pe o listă a supravieţuitorilor întocmită de o agenţie evreiască.

Aharon Appelfeld este profesor de literatură la Universitatea Ben Gurion din oraşul Negev şi, la 80 de ani, este cel mai în vârstă scriitor recompensat cu Independent Foreign Fiction Prize. Anul trecut, Santiago Roncagliolo a devenit, la vârsta de 36 de ani, cel mai tânăr scriitor care a câştigat acest premiu.

Aharon Appelfeld, un bun prieten al scriitorului american de origine evreiască Philip Roth, a primit numeroase premii în cariera sa, fiind recompensat, între altele, cu Nelly Sachs Prize oferit de municipalitatea oraşului Dresda, în 2005, şi cu premiul Medicis pentru roman străin, în 2004, pentru autobiografia sa "The Story of a Life: A Memoir".

Independent Foreign Fiction Prize este decernat în fiecare an de Booktrust, o organizaţie de caritate independentă din Marea Britanie. Aceeaşi organizaţie acordă Orange Prize for Fiction şi Roald Dahl Funny Prize, în cadrul unor iniţiative lansate pentru a sprijini lectura şi scrierea de opere literare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici