Un "Sărut" de Brâncuşi, vândut la licitaţie în New York pentru peste 8,5 milioane de dolari. Sculptura, cumpărată de un cuplu de americani

O versiune a sculpturii "Sărutul" (Le Baiser), de Constantin Brâncuşi, a fost vândută pentru 8.565.000 de dolari la o licitaţie organizată de casa Christie's marţi, la New York, informează christies.com.

Urmărește
1316 afișări
Imaginea articolului Un "Sărut" de Brâncuşi, vândut la licitaţie în New York pentru peste 8,5 milioane de dolari. Sculptura, cumpărată de un cuplu de americani

Un "Sărut" de Brâncuşi, vândut la licitaţie în New York pentru peste 8,5 milioane de dolari (Imagine: captură video)

Lucrarea, având dimensiuni de aproximativ 36 x 24 centimetri, realizată în ghips, este una dintre cele şase variante ale sculpturii, înfăţişând doi îndrăgostiţi îmbrăţişaţi şi uniţi prin sărut, realizate de artistul român de-a lungul carierei sale, potrivit christies.com.

Preţul de pornire al sculpturii era de 5 milioane de dolari, organizatorii estimând să obţină pe această sculptură între 5 şi 8 milioane de dolari.

"Tema sărutului este atât de importantă pentru Brâncuşi, a lucrat la ea aproape patru decenii. A ţinut atât de mult la această temă încât a devenit emblematică pentru personalitatea sa, având simbolul inscripţionat pe cărţile sale de vizită şi pe scrisorile sale", a declarat Sharon Kim, director internaţional al casei Christie's, înainte de licitaţia de marţi.

Aceasta este a doua lucrare a artistului român scoasă la vânzare de casa de licitaţii Christie's la New York în ultimii doi ani. "Muza", o altă lucrare de referinţă din creaţia lui Brâncuşi, a fost vândută pentru 12,4 milioane de dolari în 2012, fiind achiziţionată de un colecţionar privat.

"Sărutul" lui Brâncuşi vândut pentru peste 8,5 milioane dolari, cumpărat de un cuplu de americani

Versiunea sculpturii "Sărutul" (Le Baiser), de Constantin Brâncuşi, care a fost vândută pentru 8.565.000 de dolari la licitaţia organizată de casa Christie's marţi, la New York, a fost cumpărată de un cuplu de colecţionari americani, transmite corespondentul MEDIAFAX în oraşul american.

Preţul obţinut pentru sculptura lui Brâncuşi a fost de 8.565.000 de dolari (7,5 milioane de dolari plus comisionul casei Christie's), depăşind estimările organizatorilor, care o situau între 5 şi 8 milioane de dolari. Cumpărătorii: un cuplu de colecţionari americani aflat în sală, în care soţia a avut ultimul cuvânt, după un duel de oferte cu alţi doi amatori, care a durat mai bine de trei minute.

"Ea este şeful", a glumit Andreas Rumbler, comisarul licitaţiei.

"Întotdeauna mi-a plăcut să studiez cuplurile venite la licitaţii. Se vede că decid împreună. Uneori depăşesc limita stabilită iniţial, pentru că îşi doresc neapărat obiectul şi îmi place jocul dintre el şi ea, cine decide, cine licitează, dar până la urmă îl cumpără împreună. Iar lucrarea de faţă este o operă simbolică, întrucât exprimă esenţa relaţiei dintre bărbat şi femeie", a adăugat Rumbler.

Reprezentanţii Christie's s-au declarat extrem de satisfăcuţi de preţul obţinut pentru "Sărutul" lui Brâncuşi: "Suntem foarte mulţumiţi de preţul obţinut. Trebuie să ţinem cont de faptul că lucrarea este modelată în ghips, nu bronz turnat în câteva modele similare, ceea ce îi conferă unicitate", a explicat Rumbler.

El a menţionat şi faptul că a intermediat personal oferirea spre vânzare la licitaţia de la New York a operei brâncuşiene pe lângă proprietarii sculpturii, o familie elveţiană, precizând că nu au fost oferite garanţii de preţ de vânzare, anticipat.

"Brâncuşi foloseşte forme simple, care transmit mesaje unei audienţe universale şi, întotdeauna când avem ocazia, căutăm să aducem un Brâncuşi, pentru că există interes pentru operele sale din toate colţurile lumii", a spus Brooke Lampley, şefa Departamentului de Artă Impresionistă şi Modernă al casei Christie's.

Conceptul sărutului ca simbol al uniunii perfecte dintre bărbat şi femeie a fost tema prin care Brâncuşi şi-a marcat intrarea în galeria marilor creatori de artă modernă, după ucenicia în atelierul lui Auguste Rodin de la Paris, începând cu prima versiune realizată între 1905 şi 1907. Pe parcursul anilor, motivul a fost reluat şi abstractizat în forme simple şi pure: de la forma alungită cu linii curbate pentru conturul trupurilor până la forma aproape cubică, în care trăsăturile celor doi îndrăgostiţi sunt extrem de stilizate, într-o uniune perfectă şi o formă aproape simetrică.

"Am dorit să realizez un obiect care să reprezinte nu doar un cuplu oarecare, ci toate cuplurile de îndrăgostiţi care s-au iubit pe acest pământ vreodată", declara Brâncuşi.

Actuala versiune a "Sărutului" scoasă la licitaţie marţi de casa Christie's este una de maturitate, realizată de artist în anul 1946, fiind o reproducere fidelă a versiunii în calcar, din 1925, care a făcut parte dintr-un lot de 57 de sculpturi ale artistului român din prima sa expoziţie individuală la New York, în 1933, şi care în prezent se află la Muzeul de Artă Modernă din Paris. Aceasta este, totodată, penultima versiune realizată de artist, fiind considerată cea mai "calibrată" între abstracţia formei şi sensibilitatea artistică, potrivit informaţiilor oferite de casa Christie's.

Lucrarea provenea dintr-o colecţie elveţiană privată, în care a fost inclusă după ce a fost achiziţionată de la Galerie de France, de la Paris, în 1987. Anterior, a aparţinut familiei doctorului Pascu Atanasiu, căruia i-a fost dăruită de artist în 1954, potrivit datelor puse la dispoziţie de Christie's.

Marţi seară, casa Christie's a obţinut cele mai bune încasări ale sale, din 2010, la o licitaţie de artă impresionistă şi modernă - 285.879.000 de dolari (inclusiv comisionul cumpărătorului).

Alături de "Le Baiser", în licitaţia de artă impresionistă şi modernă au fost scoase la vânzare alte 53 de opere, incluzând lucrări de Pablo Picasso, Claude Monet, Pierre Auguste Renoir, Marc Chagall, Alberto Giacometti, Salvador Dalí şi Vasili Kandinsky, precum şi o colecţie de opt opere din proprietatea magnatului Edgar Bronfman.

Rata de adjudecare a licitaţiei a fost de 89%, iar printre cele mai scumpe lucrări s-au numărat "Nymphéas", de Monet (27 de milioane de dolari), "Portrait de femme (Dora Maar)", de Picasso (22,565 milioane de dolari), "Jeune homme roux assis", de Modigliani (17,63 milioane de dolari), "Strandszene", de Kandinsky (17,2 milioane de dolari), "Deux femmes et enfant", de Picasso (13 milioane de dolari).

Alte două licitaţii organizate de Christie's în cursul acestei săptămâni sunt rezervate artei moderne şi contemporane, iar specialiştii se aşteaptă la noi recorduri de preţ, după tendinţele manifestate în cursul anului trecut, valoarea vânzărilor estimate în această categorie situându-se în jurul a 500 de milioane de dolari.

Cealaltă casă de licitaţii majoră, Sotheby's, organizează la rândul său licitaţii de artă impresionistă şi contemporană la New York săptămâna viitoare. Reprezentanţii Sotheby's se aşteaptă să obţină încasări de peste 600 de milioane de dolari, anticipându-se un nou sezon deosebit de bogat în lumea vânzărilor de artă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici