Un sceptru-măciucă vechi de circa 6.000 de ani, expus la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Un sceptru-măciucă vechi de circa 6.000 de ani, artefact despre care arheologii spun că este o piesă extrem de rară, este expus, începând de marţi, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
439 afișări
Imaginea articolului Un sceptru-măciucă vechi de circa 6.000 de ani, expus la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Un sceptru-măciucă vechi de circa 6.000 de ani, expus la Muzeul Unirii din Alba Iulia (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Sceptrul-măciucă a fost prezentat, marţi, în cadrul unei expoziţii deschise la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, piesa fiind din colecţia de preistorie a instituţiei şi fiind extrem de rară în spaţiul Europei sud-estice.

Cercetătorul Horia Ciugudean a declarat, în cadrul prezentării publice a artefactului, că este vorba despre un sceptru-măciucă din piatră, prevăzut cu patru protuberanţe conice, care se fixa într-un mâner din lemn.

El a spus că piesa a fost donată muzeului în anul 1984, de către un localnic din Şard, comuna Ighiu, iar din relatările acestuia a reieşit că obiectul a fost descoperit în timpul săpării unei fântâni, în curtea casei sale.

Horia Ciugudean a explicat că sceptrele-măciuci din piatră au fost utilizate mai ales în perioada eneolitică şi în epoca bronzului pe un spaţiu vast, din Orientul Apropiat până în Europa răsăriteană, dar mai ales în zonele nordice şi vestice ale bazinului Mării Negre.

"Piesa de la Şard este, la ora actuală, cea mai vestică descoperire de acest gen din aria Europei continentale, ea având o vechime de circa 6.000 de ani", a spus Horia Ciugudean.

Expoziţia este deschisă până la sfârşitul lunii martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici