Un scriitor spune că nu este lăsat să candideze la şefia USR. Nicolae Manolescu respinge acuzaţiile

Scriitorul Corneliu Leu acuză Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România (USR) că i-a invalidat candidatura la funcţia de preşedinte al USR, din cauză că nu şi-ar fi plătit cotizaţia, autorul cerându-i lui Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii, să elucideze această problemă.

Urmărește
236 afișări
Imaginea articolului Un scriitor spune că nu este lăsat să candideze la şefia USR. Nicolae Manolescu respinge acuzaţiile

Un scriitor spune că nu este lăsat să candideze la şefia USR. Nicolae Manolescu respinge acuzaţiile

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Uniunii Scriitorilor din România în 6 septembrie, Comitetul Director al USR "a invalidat candidatura domnului Corneliu Leu la funcţia de Preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, din motive statutare".

"Consiliul U.S.R. din 10 iunie a.c. a hotărât că membrii U.S.R. care nu şi-au plătit cotizaţia pe anul 2012 până la această dată - cazul domnului Corneliu Leu - sunt suspendaţi, neavând dreptul să aleagă şi să fie aleşi anul acesta", se spune în comunicatul postat pe site-ul USR.

Pentru funcţia de preşedinte al USR, candidează Dan Mircea Cipariu şi Nicolae Manolescu, se mai spune în acelaşi comunicat.

Agenţia de presă MEDIAFAX a relatat încă din 14 martie că Nicolae Manolescu, actualul preşedinte al Uniunii, şi scriitorul Dan Mircea Cipariu vor candida la preşedinţia USR, la alegerile care vor avea loc în septembrie - octombrie 2013.

Pe de altă parte, într-o scrisoare deschisă remisă duminică agenţiei MEDIAFAX, scriitorul Corneliu Leu i se adresează lui Nicolae Manolescu, spunând: "Nu ştiu dacă ai participat la şedinţa de Comitet Director invocată în comunicatul de pe situl internet al Uniunii Scriitorilor din 6 septembrie crt, în care s-a hotărât invalidarea candidaturii mele pe motiv de neplată a cotizaţiei, fiindcă nu am primit procesul verbal al acesteia, ci doar o scrisoare nesemnată şi nedatată. Fapt pentru care te rog să dispui să-mi fie remis acest document de şedinţă cu data, numele participanţilor, rezumatul discuţiilor, rezultatul votului şi semnătura de confirmare".

Totodată, Corneliu Leu spune că Nicolae Manolescu are o datorie morală să elucideze această situaţie.

"Dar, chiar şi în cazul în care nu ai participat, eu cred că ai datoria morală să-i informezi pe ceilalţi care au decis invalidarea mea - bine înţeles că totalmente neinfluenţaţi de faptul că suntem implicaţi împreună în aceste candidaturi. Să-i informezi despre istoria reală a acesti neplăţi a cotizaţiei, care a constituit, chiar în această vară, subiectul întregii corespondenţe dintre noi (...) Rezultă din această corespondenţă, cum singur îţi ceri scuze că n-ai ştiut, atât motivul pentru care am întîrziat aşteptând un răspuns pe care voi, Comitetul Director, nu mi l-aţi trimis vreme de câţiva ani, cât şi dovada că eu am cerut încă din luna mai să mi se reţină cotizaţia din îndemnizaţia viitoare şi, fiindcă exact îndemnizaţia pe luna iunie mi-a fost reţinută, eu nu am crezut că era vorba de un act abuziv (aşa cum s-a dovedit până la urmă, când mi s-a reţinut şi cea de pe iulie, fapt care te-a făcut să-mi scrii), ci am crezut că s-au reglat conturile obligaţiei mele statutare", spune Corneliu Leu.

Corneliu Leu mai spune că pe site-ul USR în 19 august a fost anunţat faptul că el şi-a depus candidatura, iar 18 zile mai târziu candidatura sa a fost invalidată.

"Iar acum, pe acelaşi mijloc public de comunicare: situl internet al Uniunii care în 19 august a anunţat şi confirmat legalitatea celor trei candidaturi ale noastre, un aşa zis 'Comitet director' cu o şedinţă nedatată şi fără vreo semnătură de confirmare, anunţă după 18 zile de campanie comună (nota bene: mai mult de jumătate decât întreaga durată a campaniei!), faptul că, asupra candidaturii mele s-a revenit", spune Corneliu Leu.

Totodată, Corneliu Leu îl anunţă pe Nicolae Manolescu şi "pe cei care ar trebui să conducă Uniunea la modul interimar în această perioadă" că nu recunoaşte Comitetul Director "căruia i-a expirat termenul şi ai cărui membri, punându-şi candidaturile pentru viitorul Consiliu al Uniunii, ar fi trebuit mai înainte să se autosuspende".

"Domnia Ta ai obligaţia morală de a elucida în cazul meu problema aşa zisei 'neplătiri a cotizaţiei'. Publicarea din 19 august a candidaturilor acceptate statutar a deschis o campanie asupra căreia nu are nimeni dreptul să revină", spune Corneliu Leu.

Acesta mai spune că, "în cazul în care fostul Comitet Director se încăpăţânează să-şi aroge puteri şi drepturi pe care nu le mai are", el cere amânarea alegerilor până la rezolvarea acestui litigiu.

Pe de altă parte, contactat duminică de agenţia de presă MEDIAFAX, Nicolae Manolescu a spus că, pe 11 iulie, când s-a reunit ultima dată (din acel moment USR nu are organe de conducere, n.r.), Consiliul USR a stabilit că toţi membrii Uniunii care au drept de vot şi implicit să candideze, trebuie să aibă cotizaţia plătită până pe 2012. "Pentru că statutul prevede că un an de neplată a cotizaţiei înseamnă suspendare, prin urmare lipsa dreptului de vot şi de candidatură", a spus Nicolae Manolescu.

Potrivit lui Manolescu, Corneliu Leu nu şi-a plătit cotizaţia decât mult după respectiva dată. "Nu şi-a plătit cotizaţia nici pe 2012 şi nici înainte. El nu plătise de o bună bucată de vreme. Prin urmare candidatura lui nu e valabilă, şi dacă am accepta-o ar însemna să îi acceptăm pe toţi cei care vin acum după data cu pricina şi vor să voteze sau să candidedeze ceea ce ar fi un haos", a spus Manolescu.

"Este un obicei acesta la Uniune. Când este ceva de cerut, se cere, când este ceva de dat sau de respectat regula, nu se respectă. Nu am inventat eu statutul, el există, este aprobat de judecătorie, deci nu am ce să-i fac (lui Corneliu Leu, n.r.). Îmi pare rău. Asta este", a mai spus Nicolae Manolescu.

Alegerile USR vor avea loc începând din 16 septembrie şi se vor încheia pe 7 octombrie, când se va întruni Consiliului nou ales şi va avea loc numărătoarea voturilor pentru preşedintele USR, de către membrii Comisiei de numărătoare a voturilor, formată din preşedintele ales de Consiliu şi din reprezentanţii fiecărui candidat.

Statutul Uniunii Scriitorilor din România a fost modificat, pe 12 martie, şi îi permite şi lui Nicolae Manolescu, care se află la al doilea mandat la conducerea USR, să candideze pentru un al treilea mandat în funcţia de preşedinte al uniunii.

Surse din USR au declarat, pentru MEDIAFAX, în data de 14 martie, că în noul Statut nu mai apare articolul potrivit căruia "Preşedintele USR e ales prin vot de CN (Conferinţa Naţională, n.r.), în prima sesiune ordinară, pentru un mandat de 4 ani. Orice membru USR poate fi ales în această funcţie pentru cel mult două mandate. Preşedintele poate fi revocat, tot prin vot, de către CN în sesiune extraordinară". Aceste aspecte apăreau în articolul 32 din fostul Statut al USR.

Nicolae Manolescu a fost ales iniţial în funcţia de preşedinte al USR în anul 2005 şi a fost reales în această funcţie în noiembrie 2009. Cel de-al doilea mandat al lui Nicolae Manolescu în fruntea Uniunii Scriitorilor expiră în noiembrie 2013.

Criticul literar Nicolae Manolescu a confirmat, pentru MEDIAFAX, în 15 martie, că va candida pentru un al treilea mandat în funcţia de preşedinte al USR, precizând că vrea să se asigure că "nu se alege praful" de uniune.

"În primul rând vreau să termin ce am început şi în al doilea rând pentru că, după un an - un an şi jumătate absolut îngrozitor din toate punctele de vedere, restabilim în acest moment creditul şi finanţele uniunii. Aş vrea totuşi să mă asigur că nu se alege praful. Suntem în acest moment fără nicio datorie, ne putem susţine şi revistele şi tot. Asta după un an absolut oribil", a spus Nicolae Manolescu. El a precizat că prioritatea sa la conducerea Uniunii Scriitorilor este "menţinerea stabilităţii". "Ceea ce înseamnă implicit publicarea revistelor (pe care le deţine Uniunea Scriitorilor, n.r.) şi menţinerea tuturor programelor pe care le avem", a mai spus atunci Nicolae Manolescu.

Pe de altă parte, scriitorul Dan Mircea Cipariu - care a candidat şi în urmă cu patru ani pentru funcţia de preşedinte al USR - a confirmat pe 14 martie, pentru MEDIAFAX, că îşi va depune şi anul acesta candidatura pentru preluarea conducerii Uniunii Scriitorilor.

"Nu pot să îi dezamăgesc pe susţinătorii mei de acum patru ani, care m-au votat, şi nici pe cei noi, care vor să mă voteze. Noua formulă de votare aprobată de Consiliu este una mai democratică decât cea de acum patru ani. E sănătos pentru democraţia Uniunii Scriitorilor să fie mai multe candidaturi cu soluţii la problemele cu care se confruntă scriitorul român contemporan. Eu aş fi foarte bucuros să avem programe manageriale de calitate", a declarat, atunci, Dan Mircea Cipariu.

În prezent, USR cuprinde 2.400 de membri, care activează în cele 12 filiale regionale organizate în România şi în filiala Chişinău.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici