- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (06.05.2011, 15:44)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un tablou de Ioan Andreescu evaluat la 125.000 - 175.000 euro, scos la licitaţie la Artmark
Tabloul "Ulcică cu flori de primăvară", de Ioan Andreescu, evaluat la o sumă între 125.000 şi 175.000 de euro, va fi scos la vânzare la Licitaţia Vechi Maeştri ai Picturii Româneşti, organizată pe 12 mai, în Bucureşti, de Artmark, informează casa de licitaţii.
Urmărește
227 afișări
Pentru prima dată pe piaţa românească de artă, Artmark oferă o selecţie de opere aflate la temelia şcolii româneşti de pictură, realizate mai ales în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, de către cei mai de seamă pictori ai perioadei.
Aceasta este, totodată, prima dată când opere importante realizate de Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu şi Ion Luchian, trei corifei ai artei româneşti de tezaur, sunt scoase la vânzare împreună într-o licitaţie de artă.
Opera centrală a licitaţiei, "Ulcică cu flori de primăvară", este una dintre cele mai valoroase picturi aparţinând perioadei buzoiene a lui Ioan Andreescu şi a făcut parte din celebra colecţie a familiei Gheorghe Bellu, cunoscut ca unul dintre primii colecţionari ai impresioniştilor francezi. Opera a trecut, mai târziu, în colecţia istoricului de artă Radu Bogdan, cel mai important exeget al lui Andreescu şi cel căruia i se datorează larga cunoaştere a operei pictorului, prin includerea sa în expoziţii şi apariţii în studii de specialitate. Încetând din viaţă prematur, la vârsta de doar 32 de ani, Andreescu a realizat puţine opere, care l-au recomandat însă ca unul dintre cei mai importanţi artişti români ai tuturor timpurilor.
Pictura "Ulcică cu flori de primăvară" este concludentă pentru originalitatea lui Andreescu, în ceea ce priveşte expresia prin intermediul materiei picturale, care îl plasează pe artist în sfera modernităţii europene. Reprodusă în majoritatea studiilor dedicate operei artistului, lucrarea este considerată martor al unei etape revelatoare pentru conştiinţa artistică a pictorului despre care cunoscătorii consideră că, dacă ar fi trăit mai mult, ar fi devenit mai mare decât Grigorescu. Pictura are o valoare estimată la 125.000 - 175.000 de euro.
O altă lucrare importantă a licitaţiei este pictura "Vatră la Rucăr" de Nicolae Grigorescu (ulei pe placaj, 26 x 38 cm), aparţinând ultimilor ani de creaţie ai artistului, în care viziunea sa tinde către esenţializare, iar paleta este formată din nuanţe de alb, roz şi gri, de un mare rafinament. Opera ilustrează o scenă dintr-un interior tradiţional, temă care se poate urmări de-a lungul întregii sale creaţii, în picturi precum "Ţărancă în interior" şi "Vatră de la Rucăr" de la Muzeul Naţional de Artă al României. Pictura are o valoare estimată între 50.000 de euro şi 80.000 de euro.
"Ţărăncuţă", operă semnată de Ştefan Luchian, înfăţişează o tânără cu ovalul perfect al chipului, ce poartă o basma înnodată sub bărbie. Ea are o expresie copilăroasă, cu zâmbetul ştrengar şi este privită cu duioşie şi adâncă înţelegere pentru etapa din viaţă căreia aparţine. În redarea stării sufleteşti a personajului, artistul se concentrează mai ales asupra privirii, ochii fetei părând că încearcă să descopere viaţa, cu un amuzament specific copilăriei. Lucrarea (ulei pe pânză, 37 x 26,5 cm) a făcut parte din colecţia Virgil Cioflec, primul monografist al lui Ştefan Luchian şi are o valoare estimativă între 20.000 - 40.000 de euro.
Cele 28 de loturi care vor fi licitate alcătuiesc o imagine asupra principalelor orientări valabile în arta epocii, demonstrând diversitatea stilistică a acestui capitol esenţial al picturii româneşti. Având o importanţă istorică, creaţiile îşi arată apartenenţa la neoclasicismul academic, romantism, simbolism sau primele curente moderne, care au interferat în operele artiştilor, ducând la formele de expresie particulare ale perioadei.
Dintre artiştii ale căror lucrări au fost alese pentru această licitaţie fac parte Constantin D. Stahi, Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Carol Popp de Szathmary, George Demetrescu Mirea, Ioan Andreescu, Sava Henţia (1848 - 1904).
Pe data de 12 mai, la J.W. Marriott Bucharest Grand Hotel din Capitală va avea loc şi Licitaţia de Artă Decorativă & Design (sec. XVIII - XXI). Aceasta, împreună cu Licitaţia Vechi Maeştri ai Picturii Româneşti (sec. XVIII - XIX) oferă lucrări artistice de înaltă calitate şi valoare investiţională, continuând astfel dezvoltarea proiectului de specializare a ofertei pieţei româneşti de artă.
Operele pot fi admirate în expoziţia deschisă gratuit publicului la J.W. Marriott Bucharest Grand Hotel, în perioada 7 mai - 12 mai, între orele 11.00 - 21.00.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
Citește pe alephnews.ro: Răspunsul MAE la solicitarea Aleph News privind voturile fraudate din Diaspora
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe