Un tablou de Pallady, evaluat la 60.000 - 90.000 de euro, la Licitaţia de vară a casei Artmark - FOTO

Tabloul "Vioară şi note muzicale", de Theodor Pallady, evaluat la 60.000 - 90.000 de euro, va fi scos la licitaţie pe 17 iunie, la casa Artmark din Bucureşti.

Urmărește
895 afișări
Imaginea articolului Un tablou de Pallady, evaluat la 60.000 - 90.000 de euro, la Licitaţia de vară a casei Artmark - FOTO

Un tablou de Pallady, evaluat la 60.000 - 90.000 de euro, la Licitaţia de vară a casei Artmark (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

La începutul anului 2015, Emanuel Pantazi şi-a recuperat parte din trecut şi moştenirea de drept, tabloul "Vioară şi note muzicale", de Theodor Pallady, fiind retrocedat de Muzeul Naţional de Artă al României urmaşilor marelui academician avocat Emanoil Pantazi, potrivit Artmark.

Opera de artă a fost inclusă în expoziţia Licitaţiei de vară a casei Artmark, care poate fi vizitată începând de joi. Emanoil Pantazi a fost una dintre cele mai importante figuri ale culturii româneşti, pe lângă cariera juridică fiind şi un rafinat colecţionar şi donator de artă. Întreaga sa colecţie, cu excepţia a şase opere, a fost donată prin testament Academiei Române.

Opera lui Pallady este cu atât mai importantă întrucât este una dintre cele şase neînstrăinate intenţionat. Totodată, "Vioară şi note muzicale" pare a fi ultima lucrare pe care Pantazi a achiziţionat-o de la Theodor Pallady (cu care a fost şi prieten), colecţia sa numărând opt opere ale artistului.

"Vioară şi note muzicale" reconstruieşte universul intim al artistului, oferind o viziune inedită asupra lirismului creaţiei lui Theodor Pallady, devenit necesar, încă din perioada interbelică, pentru orice colecţie ce se doreşte cu adevărat relevantă pentru pictura românească. Totodată, opera se află printre puţinele lucrări de dimensiuni atât de mari realizate de Pallady (79 x 64,5 centimetri) şi este clasată în categoria Tezaur a Patrimoniului Naţional Cultural.

În 2008, moştenitorilor familiei Bastaki le-a fost restituită opera "Casa grădinarului", de Theodor Pallady, de Muzeul Municipiului Bucureşti. Opera provine din colecţia Marie Jeanne (Diamandy) şi Nicolae Bastaki, Marie Jeanne fiind fiica Ioanei Pallady, soţia artistului, din prima căsătorie cu Constantin Diamandy, boier şi diplomat român. Peisajul a reprezentat pentru Theodor Pallady ocazia unei interpretări inedite a lucrului văzut, fapt relevat şi în compoziţia "Casa grădinarului" (estimare: 30.000 - 40.000 de euro), prezentă şi ea în expoziţia Artmark.

O altă capodoperă semnată de Theodor Pallady şi prezentă în expoziţia Artmark este "Natură statică cu flori şi gazetă" (estimare: 35.000 - 55.000 de euro), care provine din colecţia pictorului Ion Musceleanu, un prieten apropiat al artistului. Opera reprezintă încă un motiv pentru care Pallady este unul dintre pilonii artei româneşti moderne. Vasul cu flori, perechea de ochelari, ziarul îşi pierd valenţele clasice şi se recompun sub forma unor esenţe de lumină şi culoare, conform teoriilor artistice ale lui Pallady.

Toate cele trei capodopere, alături de multe alte opere, pot fi admirate până pe 16 iunie, la sediul Artmark, iar, pe 17 iunie, pot fi adjudecate în Licitaţia de vară, un eveniment organizat la Athénée Palace Hilton Bucureşti, de la ora 19.30.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici