- Home
- Cultură-Media
- (25.06.2023, 08:54)
- Ana Cohut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un tablou de Rubens, considerat „pierdut” timp de 3 secole, s-ar putea vinde cu 7,7 milioane de dolari la licitaţie
Un tablou al lui Rubens, pierdut în istorie şi identificat greşit timp de aproape 300 de ani, a reapărut cu ajutorul analizei cu raze X şi ar putea ajunge la o sumă de până la 7,7 milioane de dolari la licitaţia de luna viitoare.
Urmărește
636 afișări
Sursa foto: Twitter
Pictorul flamand Peter Paul Rubens a finalizat tabloul "Sfântul Sebastian îngrijit de doi îngeri" în urmă cu mai bine de 400 de ani.
Pensulaţiile sale descriu povestea soldatului roman Sebastian, străpuns de săgeţile soldaţilor şi lăsat să moară după ce s-a convertit la creştinism, înainte ca îngerii să intervină în mod miraculos.
Pictura a lăsat o "impresie puternică" asupra lui George Gordon, copreşedintele Sotheby's pentru picturile vechilor maeştri la nivel mondial, atunci când a văzut-o pentru prima dată la o expoziţie.
"Este vorba de vivacitatea pensulaţiei", a declarat Gordon pentru CNN. "Aşa că a fost uşor să apreciez viteza şi vivacitatea cu care a fost pictat, ceea ce mi s-a părut că vorbeşte foarte puternic despre propria pensulă a lui Rubens."
Probabil comandat de nobilul şi comandantul militar italian Ambrogio Spinola, se crede că pictura a fost finalizată în jurul anului 1606-8 în Italia sau în jurul anului 1609-10 la Anvers, după ce Rubens s-a întors în oraşul său natal.
"Ambrogio Spinola a fost un soldat care lupta într-un război de religie. Era un catolic devotat şi de aceea aveţi această alegere a sfântului", a spus Gordon, "pentru că atunci când credinţa (lui Sebastian) a devenit evidentă şi el a refuzat să o denunţe, a fost condamnat la martiriu ... ar fi fost un subiect potrivit pentru Spinola să comande".
Familia Spinola a fost un mare mecena şi prieten al lui Rubens, a adăugat Gordon.
Tabloul a dispărut din istoria înregistrată în anii 1730, deoarece a trecut de la numele familiei şi prin linia descendentă feminină până când a reapărut în Missouri în 1963. Ulterior, a fost achiziţionat de actualul proprietar la o licitaţie din 2008, unde a fost identificat greşit ca fiind un tablou al lui Laurent de la Hyre, un artist francez.
Analiza cu raze X
Analiza cu raze X efectuată în aprilie a dezvăluit că tabloul este opera lui Rubens şi, cel mai important, că este vorba de versiunea originală a compoziţiei. Anterior, acest titlu fusese deţinut de un tablou din colecţia familiei Corsini, care se află în prezent în Galleria Corsini, Roma.
Analizele au scos la iveală modificări sub pictura finală, deoarece Rubens şi-a sculptat şi modelat pentru prima dată proiectul până la perfecţiune. Iniţial, de exemplu, Rubens l-a pictat pe Sfântul Sebastian cu faţa în cealaltă parte, în timp ce a omis o altă săgeată care străpungea coapsa dreaptă a sfântului în forma finală a picturii.
"Rubens a fost unul dintre cei mai faimoşi şi mai mari pictori ai secolului al XVII-lea", a spus Gordon, "şi un pictor care a fost cu adevărat în fruntea dezvoltării barocului ca stil de artă".
Opera de artă va fi pusă la licitaţie la Londra pe 5 iulie şi se estimează că va fi vândută între 5,1 şi 7,7 milioane de dolari.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20