Un turc stabilit în România i-a fascinat pe ieşeni cu "dansul" dervișilor rotitori

Un turc de 22 de ani stabilit în România de aproape cinci ani i-a fascinat, la sfârşitul acestei săptămâni, pe ieşeni, cu "dansul" călugărilor cunoscuți ca ”dervișii rotitori”. Nureddin Erol spune că a învăţat ”dansul” într-o lună și jumătate, timp în care a slăbit şase kilograme.

Urmărește
13 afișări

Nureddin este din Turcia, are 22 de ani și de aproape cinci ani s-a stabilit în România, unde studiază limbile turcă și engleză la universitate în București.

În timpul liber, el le arată românilor o mică parte din cultură turcească.

În urmă cu doi ani, a învățat pașii specifici ceremonialului religios practicat de către călugării cunoscuți ca ”dervișii rotitori'.

Spectaculoasele mișcări în cerc ale călugărilor sunt cunoscute în lumea întreagă. Puțini știu însă că nu este vorba despre un spectacol, ci că "dansul" este parte a unui ceremonial religios, pașii mărunți reprezentând o rugăciune.

"Am învățat și eu acum doi ani, în Konya (Turcia) dansul acesta și am venit să vă arăt ce tradiții avem, ce cultură avem", a spus Nureddin Erol, după ce a coborât de pe scena Festivalului Turcesc, desfăşurat la Iași la sfârșitul acestei săptămâni.

Îmbrăcat în costumul alb special acestei ceremonii, cu o pelerină neagră pe umeri și o căciulă groasă de fetru pe cap, Nureddin a prezentat ritualul celor care au venit în Parcul Expoziției din Iași.

A învățat pașii din curiozitate, iar acum așteaptă să treacă timpul pentru ca, la rândul său, să ducă tradiția mai departe și să îi învețe și el pe alții.

"M-am dus la Konya, acolo era un Sofi, un Sofi cunoscut, l-am rugat să mă învețe și m-a învățat într-o lună și jumătate. Noi nu îi zicem dans, îi zicem Sema. Sema înseamnă a auzi, a vedea ceva. Dar este foarte greu să înveți și nu oricine poate să învețe atât de ușor. Trebuie foarte mare răbdare. De exemplu, eu când învățam dansul acesta am slăbit 6 kilograme. Lucram și câte trei ore pe zi", a povestit Nureddin.

Fiecare detaliu din acest ceremonial are o însemnătate aparte.

"Fiecare rotire reprezintă o pomenire și rostim numele lui Allah la fiecare rotire. Fesul de pe cap înseamnă piatră de mormânt, pelerina neagră înseamnă pământul și îmbrăcămintea albă spiritualitatea", a declarat tânărul.

Deși ritualul adună ropote de aplauze oricând și oriunde, puțini știu că la început și la sfârșit ar trebui ca nimeni să nu bată din palme, tocmai pentru că este vorba despre un ceremonial religios.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici