Una dintre peliculele lui Cristi Puiu, între filmele deceniului pentru Festivalul de la Toronto

Organizatorii Festivalului Internaţional de film de la Toronto (TIFF) a anunţat care sunt filmele pe care le consideră cele mai bune dintre creaţiile deceniului 2010-2019. Filmul ”Sieranevada”, de Cristi Puiu, este între primele zece titluri şi nu este singura producţie care are legătură cu România.

Urmărește
61 afișări
Imaginea articolului Una dintre peliculele lui Cristi Puiu, între filmele deceniului pentru Festivalul de la Toronto

Una dintre peliculele lui Cristi Puiu, între filmele deceniului pentru Festivalul de la Toronto

Cel mai bun film al deceniului este, din perspectiva canadienilor, creaţia Lucreciei Martel, ”Zama”, adaptarea romanului semnat de argentinianul Antonio Di Benedetto. Pe lista celor mai apreciate pelicule se mai găsesc şi filme regizate de Barry Jenkins, Paul Thomas Anderson şi Jordan Peele.

Pe locul doi al clasamentului realizat de cei care se ocupă de programul TIFF este pelicula regizată de Maren Ade, în 2017, tragicomedia ”Toni Erdmann”, filmată în România. Podiumul este completat de drama realizată de Jean-Luc Godard în 2014, ”Adieu au Langage/ Goodbye to Language”, iar pe patru este ”Moonlight”, pelicula lui Barry Jenkins premiată cu Oscar pentru anul 2017.

”Sieranevada” lui Cristi Puiu este pe locul cinci.

Clasamentul continuă cu producţiile ”The Assassin” (2015), de Hou Hsiao-hsien şi ”Transit” (2018), de Christian Petzold, la egalitate pe locul şase.

Jean-Luc Godard are şi un al doilea film în clasament, ”Socialisme” (2010), fiind clasat pe locul şapte.

Ultimele trei poziţii din top sunt supraaglomerate, nu mai puţin de 11 producţii fiind plasate pe această porţiune de clasament.

”Holy Motors” (2012), de Leos Carax şi ”Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives” (2010), de Apichatpong Weerasethakul sunt pe opt. Cele mai multe filme la egalitate sunt ”The Master” (2012), de Paul Thomas Anderson, ”Ida” (2013), de Paweł Pawlikowski; ”Get Out” (2017), de Jordan Peele, ”Neighboring Sounds” (2012), de Kleber Mendoncca Filho, ”Visages villages/ Chipuri, locuri” (2017), de Agnees Varda şi JR şi ”Vitalina Varela” (2019), de Pedro Costa.

Pe locul zece sunt producţiile ”A torinói ló/ Calul din Torino”(2011), de Bela Tarr, ”Burning/ În flăcări” (2018), Lee Chang-dong şi ”O Estranho Caso de Angélica/ Angelica: o poveste stranie” (2010), de Manoel de Oliveira.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici