"Unchiul Vania"- al cincilea spectacol al Teatrului Maghiar din Cluj distins cu premiul UNITER

Spectacolul "Unchiul Vania", care a câştigat luni seara premiile pentru cel mai bun spectacol, cel mai bun regizor şi cel mai bun actor în rol principal, la Gala UNITER, este cea de-a cincea producţie a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj care a fost distinsă cu premiul Uniunii Teatrale.

Urmărește
401 afișări
Imaginea articolului "Unchiul Vania"- al cincilea spectacol al Teatrului Maghiar din Cluj distins cu premiul UNITER

Câştigătorul premiului pentru cel mai bun actor în rol principal, András Hatházi, pentru rolul Ivan Petrovici (Vania) din spectacolul "Unchiul Vania", la Teatrul Maghiar de Stat, Cluj Napoca (Imagine: Mediafax Foto)

Spectacolul "Unchiul Vania", după A.P. Cehov, a fost distins, luni seara, cu trei premii, la cea de-a XVI-a ediţie a Galei UNITER, în cadrul căreia au fost recunoscute cele mai bune performanţe din teatru. Astfel, pe lângă premiul pentru cel mai bun spectacol, Andrei Şerban a fost distins pentru cel mai bun regizor, iar András Hatházi a primit premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, pentru personajul Ivan Petrovici.

Piesa pusă în scenă de Andrei Şerban este al cincilea spectacol montat la Teatrul Maghiar de Stat care a fost distins cu premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol, după "În staţie", de Gao Xing Gian, în regia lui Tompa Gábor (1989), "Doi gemeni veneţieni", după Carlo Goldoni, în regia lui Vlad Mugur (1996), "Livada de vişini", de A. P. Cehov, regia Vlad Mugur (1998) şi "Woyzeck" de Georg Büchner, în regia lui Mihai Măniuţiu (2005).

De asemenea, câştigătorul premiului pentru cel mai bun actor în rol principal, András Hatházi, a mai fost nominalizat de două ori la Premiile UNITER: în 2006, pentru cel mai bun actor în rol secundar (Tamburul, Nebunul în "Woyzeck", regia Mihai Măniuţiu, Teatrul Maghiar de Stat Cluj), iar în 2007, pentru cel mai bun actor în rol principal (Tinker din "Purificarea", regia: Andrei Şerban, Teatrul Naţional Cluj).

Nici regizorul Andrei Şerban şi nici directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, Tompa Gabor, nu au fost prezenţi, luni seară, la Gala UNITER, fiind citite numai scrisori din partea acestora.

Spectacolul "Unchiul Vania" a fost nominalizat la cinci categorii ale ediţiei de anul acesta a Premiilor UNITER: cel mai bun spectacol, debut (Anikó Pethő), cel mai bun actor în rol principal (András Hatházi), cel mai bun regizor (Andrei Şerban) şi cea mai bună scenografie (Carmencita Brojboiu).

Juriul final a fost format din criticul de teatru Cristina Modreanu, scenograful Dragoş Buhagiar, regizorul Sanda Manu, actriţa Rodica Negrea şi criticul de teatru Victor Scoradeţ.

În cadrul aceleiaşi ceremonii, Ofelia Popii a primit premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, datorită interpretării lui Mefisto în spectacolul "Faust", în regia lui Silviu Purcărete, de la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu.

Tot cu "Faust", dar pentru decorul spectacolului, a câştigat şi Helmut Sturmer un premiu - cea mai bună scenografie. Premiul a fost înmânat de Andu Dumitrescu lui Constantin Chiriac, directorul teatrului sibian, Helmut Sturmer nefiind prezent la manifestare.

O producţie de anvergură, "Faust" după J. W. Goethe a avut premiera în deschiderea stagiunii la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, în septembrie, anul trecut. Silviu Purcărete a montat "Faust" într-o hală dezafectată de la fabrica Simerom. Decorurile spectacolului au fost concepute pentru acest spaţiu special de Helmut Sturmer, iar costumele poartă semnătura Liei Manţoc.

De asemenea, Gala UNITER i-a adus un premiul de excelenţă lui Radu Beligan, care a fost aplaudat în picioare de publicul prezent la TNB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici