Unde se află acum „Cuminţenia Pământului”, opera lui Brâncuşi pentru care s-au strâns peste un milion de euro în 2016

Urmărește
3606 afișări
Imaginea articolului Unde se află acum „Cuminţenia Pământului”, opera lui Brâncuşi pentru care s-au strâns peste un milion de euro în 2016

Mulţi români au dat bani pentru „Cuminţenia Pământului”, cu certitudinea că aceasta va rămâne în patrimoniul naţional. Totuşi, puţini sunt cei care au mai auzit ceva despre sculptură  în ultima vreme.

Avocatul Bogdan Grabowski a explicat miercuri seară, la Marius Tucă Show, cum stau lucrurile:

„A venit evenimentul de la Colectiv, Guvernul a căzut. Am avut 3 întâlniri cu ministrul Culturii de atunci. S-a ajuns la un preţ, 11 milioane de euro. Preţul urma să fie achitat peste 6 luni. Noi acceptasem preţul, nu momentul în care se face plata. A fost un joc de imagine al guvernului Cioloş, întrucât urmau să aibă loc alegeri”, spune Bogdan Grabowski.

„Sculptura, acum, se află la familie. A fost expusă la Muzeul de Artă, plăteau o asigurare de 2.000 de euro pe lună, dar nu au mai avut aceşti bani în buget”, adaugă avocatul, la Aleph News.

În 2016, s-au strâns peste un milion de euro de la peste 100.000 de donatori pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi. În cadrul campaniei de susţinere a subscripţiei naţionale, lansată oficial în luna mai 2016 de Guvernul Cioloş şi Ministerul Culturii, ar fi urmat să fie strânsă suma de şase milioane de euro.

Preţul pentru achiziţia operei „Cuminţenia Pământului", negociat de Ministerul Culturii din vremea Guvernului Cioloş şi actualii proprietari ai sculpturii, moştenitorii inginerului Gheorghe Romaşcu, era de 11 milioane de euro. Suma de cinci milioane de euro ar fi trebuit să fie alocată de Guvern, iar restul de şase milioane de euro, din colectă publică. În cele din urmă, tranzacţia nu a mai avut loc, iar banii urmau să fie returnaţi celor care au făcut donaţii pentru opera de artă, potrivit unei hotărâri de Guvern.

Realizată în 1907, „Cuminţenia Pământului", alături de opere precum „Sărutul" şi „Rugăciunea", marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a artistului, în care acesta formula noi sensuri filosofice cu valoare universală, turnate în expresii formale de noutate absolută.

„Cuminţenia Pământului" este o operă cu un trecut încărcat, fiind cumpărată în 1911 de inginerul şi iubitorul de artă Gheorghe Romaşcu chiar de la artist. Lucrarea a fost confiscată abuziv, în 1957, de conducerea comunistă a Muzeului de Artă şi retrocedată după 51 de ani şi după un proces îndelungat al familiei colecţionarului cu actualul Muzeu Naţional de Artă al României.

Sculptura, realizată în calcar crinoidal (primul posesor al sculpturii povestea că ştie de la Brâncuşi că ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului - grotele Savonnières), a fost evaluată la suma de 20 de milioane de euro în septembrie 2014, când a fost pusă în vânzare, Ministerul Culturii fiind invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici