- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (26.07.2013, 15:30)
- Departamentul Life
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Unele monumente istorice din proprietatea statului ar putea deveni spaţii pentru cazare şi masă
Ministerul Culturii vrea să înfiinţeze Administraţia Monumentelor Istorice şi a Siturilor Arheologice, care va avea ca scop valorificarea mai multor monumente istorice aflate în proprietatea statului, instituţia putând să desfăşoare şi activităţi de cazare şi masă în aceste spaţii.
Urmărește
546 afișări
Unele monumente istorice din proprietatea statului ar putea deveni spaţii pentru cazare şi masă (Imagine: Shutterstock)
Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern (HG), aflat în prezent în perioada de consultare publică, Administraţia Monumentelor Istorice şi a Siturilor Arheologice va fi o instituţie publică cu personalitatea juridică subordonată Ministerului Culturii.
Administraţia va prelua bunurile mobile şi imobile aflate în administrarea Institutului Naţional al Patrimoniului, care trece printr-un proces de reorganizare ca urmare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului numărul 72 din 2013.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
-
Ciolacu a prezentat în Parlament programul de guvernare: Vom avea un an economic dificil
-
Guvernul Ciolacu vrea să elibereze Bucureştiul: În următorii 4 ani vrea să termine A0 alături de drumurile radiale. Pariul cel mare? Misiunea de a termina loturile lipsă de pe A1, A3, A7 şi A8, adică două autostrăzi care să treacă munţii – Carpaţii Meridionali dar şi cei Orientali
-
Nicuşor Dan anunţă că nu renunţă la candidatura la preşedinţie
Instituţia va prelua şi activităţile Institutului Naţional al Patrimoniului referitoare la administrarea monumentelor istorice şi a siturilor arheologice şi va fi finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat.
Administraţia va avea printre atribuţiile sale şi administrarea monumentelor istorice intrate în proprietatea statului, altele decât cele administrate de alte instituţii publice subordonate Ministerului Culturii. De asemenea, Administraţia va "propune promovarea de proiecte şi programe de revitalizare a acestora (a monumentelor, n.r.), realizarea de parteneriate sau prin concesionare, dare în folosinţă gratuită ori închiriere".
Pe de altă parte, Administraţia va realiza lucrări de reabilitare şi de punere în valoare a monumentelor istorice şi va putea desfăşura şi activităţi de cazare şi masă în spaţiile pe care le are în administrare.
"Sunt monumente istorice care în momentul de faţă sunt hoteluri, cum este Castelul de la Cetatea de Baltă, care este proprietate privată, şi, dacă este restaurant aşa cum trebuie, poate primi inclusiv această destinaţie legată de industria turistică. Este o tradiţie foarte solidă în Spania, cu ceea ce se numeşte Paradores. În Marea Britanie, National Heritage Found a transformat multe castele în centre de evenimente, (...) având grijă să fie prezervată calitatea monumentului, cu toată rigoarea. Dar monumentul trebuie să fie viu, să trăiască. Sperăm să facem şi noi într-o zi (acest lucru, n.r.). Vor trece mulţi ani până să ducem monumentele în această condiţie, dar am creat un cadru normativ care să permită această posibilitate în viitor", a declarat ministrul Culturii, Daniel Barbu, pentru MEDIAFAX.
El a precizat că acest proiect vizează doar monumentele care vor fi administrate de Administraţia Monumentelor Istorice şi a Siturilor Arheologice.
Administraţia Monumentelor Istorice şi a Siturilor Arheologice va avea sediul în municipiul Bucureşti, Calea Şerban Vodă, numărul 33, potrivit proiectului de HG.
Conform proiectului citat, bunurile imobile, proprietate publică a statului, care se transmit din administrarea Institutului Naţional al Patrimoniului în administrarea Administraţiei Monumentelor Istorice şi a Siturilor Arheologice sunt: un imobil din Bucureşti (sediul Administraţiei, n.r.), Conacul Marghiloman din comuna Sineşti (judeţul Ialomiţa), Castelul Bethlen din comuna Albeşti (judeţul Mureş), Conacul Marghiloman din Buzău (judeţul Buzău), Conacul Rosetti-Balş din satul Pribeşti (judeţul Vaslui).
Pe de altă parte, în proiectul de HG se spune că Administraţia Monumentelor Istorice şi a Siturilor Arheologice va fi condusă de un director, numit prin ordin al ministrului Culturii, în urma unui concurs, organizat potrivit legii. Directorul Administraţiei va fi ordonator terţiar de credite.
Pe lângă directorul Administraţiei va fi înfiinţat Consiliul administrativ, "organ colectiv de conducere cu caracter deliberativ în domeniul managementului instituţiei".
Administraţia Monumentelor Istorice şi a Siturilor Arheologice va avea un număr maxim de 25 de posturi.
Proiectul de hotărâre elaborat de Minsterul Culturii urmează să fie analizat de Guvern.
Citește pe alephnews.ro: Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 17:42
-
astăzi, 17:22
Începe plenul pentru vot de învestitură a Guvernului Ciolacu 2