- Home
- Cultură-Media
- KÖLN, (16.06.2013, 15:54)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Uniunea Europeană renunţă la introducerea audiovizualului în acordul de liber schimb cu SUA
Cineaşti europeni, care s-au opus ca industria audiovizuală să fie inclusă în viitoarele negocieri privind un acord de liber schimb cu Statele Unite, au declarat victorie după ce miniştrii de comerţ ai UE au anunţat că, momentan, acest sector nu va intra la masa negocierilor.
Urmărește
349 afișări
UE nu introduce audiovizualul în acordul de liber schimb cu SUA (Imagine: Adrian Pădureţu/Mediafax Foto)
Potrivit Hollywood Reporter, directorii belgieni Jean Pierre şi Luc Dardenne au făcut anunţul după discuţiile cu uşile închise care au avut loc de vineri seară. Fraţii Dardenne sunt în fruntea grupului de regizori europeni care au cerut Uniunii Europene ca industria culturală să rămână protejată de competiţia directă cu Hollywood, din grup făcând parte şi regizorii de succes Wim Wenders, Ken Loach, Stephen Frears şi Pablo Almodovar.
Astfel, Franţa are tabăra cea mai protecţionistă privind audiovizualul, în contextul în care cel puţin 60% dintre filmele difuzate la TV în prime time trebuie să fie originare din Europa şi 40% să fie franceze.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
După o discuţie cu uşile închise, ce a durat mai mult de 12 ore, Uniunea Europeană a agreat, în cele din urmă, ca industria culturală să nu facă parte din negocierile comericiale, care urmează să înceapă săptămâna viitoare la summit-ului G8, de la Londra.
Comisarul pentru comerţ, Karel De Gucht, a lăsat discuţia deschisă, spunând că acest aspect va fi discutat în continuare cu negociatorii americani. De Gucht şi-a exprimat temerile că SUA ar putea adăuga măsuri protecţioniste în cazul în care cultura va fi exclusă din negocierile comerciale.
Un nou acord de liber schimb între Uniunea Europeană şi statele Unite ar avea mize uriaşe. Împreună, UE şi SUA reprezintă o treime din comerţul mondial şi jumătate din producţia economică globală. Prognozele estimează că acordul, numit Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), ar putea impulsiona economia europeană, care în momentul de faţă stagnează, cu o sumă de 160 de miliarde de dolari pe an, la care se adaugă aproape 130 de miliarde de dolari, anual, la economia Statelor Unite ale Americii.
Comisia Europeană a aprobat în luna martie deschiderea negocierilor pentru un acord de liber schimb cu Statele Unite, incluzând sectorul audiovizual în mandatul negocierilor.
Printre cei care au luat parte la negocierile legate de excepţia culturală, ce au avut loc la finele săptămânii trecute s-au numărat şi cineaştii Radu Mihăileanu şi Cristian Mungiu.
Anterior negocierilor, aproximativ 6.200 de creatori au înaintat o petiţie către Parlamentul European, pentru a apăra votul masiv din Parlamentul European în favoarea excluderii serviciilor audiovizuale din acordul comercial UE – SUA.
Printre cineaştii români care susţin excluderea serviciilor audiovizuale din acordul comercial UE – SUA se numără regizorii Radu Muntean, Răzvan Rădulescu, Corneliu Porumboiu şi Adrian Sitaru.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:09
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia
-
astăzi, 08:09
Peste 800 de milioane de oameni suferă de diabet, boala care ameninţă mai ales ţările sărace