UPC România a digitalizat 40 de cărţi ale Bibliotecii Academiei Române

UPC România a investit 70.000 de euro în digitalizarea unui număr de 40 de cărţi aparţinând Bibliotecii Academiei Române, care pot fi vizualizate la adresa www.biblacad.ro, secţiunea "Biblioteci virtuale", a declarat, marţi, directorul general al operatorului telecom, Severina Pascu.

Urmărește
11 afișări

Colecţia virtuală include manuscrise cu autograf, ediţii princeps ale unora dintre cele mai importante opere literare din toate timpurile, partituri muzicale şi planuri ale primelor aparate de zbor din istorie, care pot fi consultate şi descărcate fără costuri de pe site.

"Prin colecţia virtuală «Personalităţi care au schimbat lumea» încercăm să deschidem un nou drum şi să oferim în premieră acces la un tezaur de o valoare inestimabilă, care prin intermediul digitalizării se lasă descoperit doar printr-un click", a afirmat Pascu.

Pe de altă parte, Florin Gheorghe Filip, vicepreşedinte al Academiei, a declarat că scopul acestui parteneriat este crearea unei sinergii între obiecte de cultură şi noile tehnologii astfel încât să se ajungă la o democratizare a accesului la conţinut. Prin intermediul acestui proiect, utilizatorii pot avea acces la obiecte culturale rare. Bibilioteca virtuală se va îmbogăţi gradual, urmând ca şi alte lucrări din domeniile ştiinţei, muzicii şi artei vizuale să fie digitalizate până la sfârşitul proiectului.

Proiectul a demarat în octombrie 2010, când UPC România a organizat, în parteneriat cu Biblioteca Academiei Române, evenimentul caritabil Gala "Personalităţi care au schimbat lumea".

Zece opere de artă, cum ar fi "Istoria Imperiului otoman" de Dimitrie Cantemir - 1876, "Albumul Vlaicu", o ediţie rară din 1920, care conţine 23 de fotografii şi 5 facsimile integrate în text sau "L'homme qui rit" de Victor Hugo, ediţia originală din 1869, au fost licitate în cadrul galei, fondurile strânse fiind donate Bibliotecii Academiei Române şi utilizate pentru digitalizarea operelor valoroase ale instituţiei.

Următorul pas a fost începerea procesului de digitalizare a lucrărilor, care a făcut posibilă lansarea primei bilioteci virtuale a Academiei Române.

UPC România este una dintre cele mai mari companii locale de comunicaţii prin cablu din ţara noastră.

Reţelele operatorului deservesc 1,15 milioane de clienţi în 200 oraşe.

Biblioteca Academiei Române a fost înfiinţată în august 1867.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici