- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (07.04.2011, 15:45)
UPDATE: BCU şi TVR participă împreună la licitaţia manuscriselor lui Cioran, pentru toate loturile
(adaugă precizări ale MAE privind licitaţia manuscriselor lui Emil Cioran)
Urmărește
4 afișări
Biblioteca Centrală Universitară (BCU) din Bucureşti şi Televiziunea Română (TVR) vor licita împreună pentru toate manuscrisele şi obiectele personale ale lui Emil Cioran care sunt scoase la vânzare joi, la Paris, de casa Binoche şi Giquello, a declarat pentru MEDIAFAX directorul BCU Mireille Rădoi.
BCU îşi exprimase anterior intenţia de a participa la această licitaţie, potrivit unor informaţii furnizate MEDIAFAX de reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe.
Contactată de MEDIAFAX, Mireille Rădoi a precizat că abia în ziua licitaţiei, joi, în urmă cu o oră, a aflat că şi TVR are o astfel de iniţiativă, directorii celor două instituţii hotărând să facă împreună demersul pentru a putea achiziţiona toate loturile, evaluate de specialişti la o valoare totală de până în 100.000 de euro.
Lotul de manuscrise şi documente personale care i-au aparţinut lui Emil Cioran va fi păstrat în custodie la BCU, dacă va fi achiziţionat de cele două instituţii române. TVR este mai interesată de imaginile de arhivă şi documentele personale, în timp ce BCU, de manuscrise.
Până în momentul difuzării acestei ştiri, Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al TVR, nu a putut fi contactat.
Ambasada României la Paris a informat MAE la data de 24 februarie în legătură cu organizarea unei licitaţii pentru manuscrisele lui Emil Cioran, cu propunerea ca informaţia să fie transmisă mai departe Ministerului Culturii, Academiei Române şi Muzeului Literaturii, a declarat, joi, Doris Mircea, director general de comunicare în MAE.
Doris Mircea a mai spus, întrebată în legătură cu un apel al lui Sorin Ilieşiu ca statul român să intervină pentru stoparea licitaţiei, că autorităţile nu pot interveni în acest sens, înstrăinarea benevolă neputând fi oprită.
Ambasada a contactat firma franceză care scoate la vânzare lotul de manuscrise, Casa Binoche şi Giquello. "Aceasta a comunicat că numele vânzătorului este confidenţial, ca şi cel al cumpărătorului. Organizatorii licitaţiei au menţionat, de asemenea, că există o instituţie din România interesată să cumpere", a spus Doris Mircea, precizând că este vorba despre BCU.
"Statul român nu poate interveni pentru a opri o licitaţie publică. Singurii care ar putea-o face ar fi moştenitorii direcţi ai lui Cioran, dacă aceste documente ar fi fost furate sau înstrăinate ilegal. Înstrăinarea lor benevolă nu poate fi însă atacată", a mai spus Doris Mircea.
Reprezentanţii Ministerului Culturii au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, privind scoaterea la licitaţie, joi, la Paris, a unor manuscrise şi documente ale lui Emil Cioran, că nu au făcut vreun demers pentru achiziţionarea acestora şi că nu au primit nicio sesizare privind vânzarea lor.
Pe de altă parte, directorul interimar al Muzeului Naţional al Literaturii Române, Lucian Chişu, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că instituţia pe care o conduce nu are un buget pentru a putea să achiziţioneze aceste documente şi manuscrise.
Mai multe manuscrise şi documente personale ale filosofului român Emil Cioran vor fi scoase la vânzare, joi, la Paris, de casa Binoche şi Giquello, în cadrul unei licitaţii de scrisori şi manuscrise literare şi artistice din secolul al XX-lea, potrivit site-ului societăţii.
Printre cele 82 de loturi scoase la licitaţie la hotelul Drouot Richelieu din Paris, joi, începând cu ora locală 14.15 (ora 15.15 a României), se numără caiete manuscrise - "Tragicul cotidian", "Adolescenta", "Jansenismul", "Pamflet şi pamfletar", "Consideraţiuni asupra problemei cunoştinţei la Kant", "Banalitate şi transfigurare", "Cartea amăgirilor", "Lacrimi şi sfinţi", "Schimbarea la faţă a României" -, numeroase cărţi poştale şi scrisori adresate părinţilor şi altor rude, o fotografie a lui Cioran reprezentat aşezat, semnată pe verso, diploma de bacalaureat, datată 5 octombrie 1928, diploma de licenţă în filosofie şi litere, datată 23 iunie 1932, un carnet de student emis în Germania pentru anul şcolar 1933 - 1934, cu fotografie şi semnătură, mai multe cărţi de identitate emise de autorităţile germane, un paşaport, eliberat la 15 septembrie 1934, un carnet de student emis în Franţa, abonamente de tren, fişe de lectură, un permis pentru bibliotecă şi multe altele.
Printre cele mai scumpe dintre aceste loturi se numără manuscrisul intitulat "Îndreptar pătimaş", datat 12 martie 1940, evaluat de experţi la o sumă între 8.000 şi 10.000 de euro, dar şi câteva manuscrise evaluate la sume între 4.000 şi 5.000 de euro, precum "Max Stirner", nedatat (aproximativ 1929 - 1930), "Intuiţionismul contemporan", nedatat (1932), "Lacrimi şi sfinţi", nedatat (1936 - 1937). Însă suma totală la care au fost evaluate loturile nu atinge 100.000 de euro.
Expertul Frédéric Castaing, citat de Radio France Internationale (RFI), este de părere că "ansamblul acestor manuscrise reprezintă fundamentele operei lui Cioran. Ideal ar fi ca aceste documente să rămână la un loc".
Castaing a precizat pentru postul de radio că aceste manuscrise, care acoperă perioada din viaţa lui Cioran de dinainte de a se stabili definitiv în Franţa, în anii 1940, sunt total diferite de cele 37 de caiete manuscrise ale filosofului despre care s-a vorbit în presă în ultima vreme, respectiv cele atribuite definitiv de justiţia franceză, luna trecută, comerciantei de vechituri Simone Baulez. Acestea au fost descoperite în februarie 1998, în pivniţa casei din Paris unde a locuit scriitorul. Valoarea acestor manuscrise depăşeşte în prezent un milion de euro, potrivit specialiştilor.
În schimb, manuscrisele care vor fi scoase la vânzare joi, la Paris, aparţin familiei unui fost prieten apropiat al lui Cioran.
Acelaşi expert a menţionat că manuscrise semnate de Cioran se găsesc foarte rar pe piaţă, evenimentul de joi fiind extrem de important întrucât este pentru prima dată când sunt scoase la licitaţie atât de multe documente de o atât de mare calitate.
În acest an, vineri, pe 8 aprilie, este celebrat centenarul naşterii scriitorului Emil Cioran.
Emil Cioran s-a născut la Răşinari, judeţul Sibiu. Prima lui carte apărută, în 1934, în România, "Pe culmile disperării", a fost distinsă cu Premiul Comisiei pentru premierea scriitorilor tineri needitaţi şi premiul Tinerilor Scriitori Români. Succesiv au apărut: "Cartea amăgirilor" (1935), "Schimbarea la faţă a României" (1936), "Lacrimi şi sfinţi" (1937). Cel de-al doilea volum, "Schimbarea la faţă a României", a fost autocenzurat în ediţia a doua, apărută la începutul anilor '90, autorul însuşi eliminând numeroase pasaje considerate extremiste, "pretenţioase şi stupide".
În 1937, Emil Cioran pleacă în Franţa, cu o bursă a Institutului Francez din Bucureşti. După o scurtă întoarcere în ţară (două luni) în 1940, el părăseşte pentru totdeauna România şi se stabileşte la Paris. Din acest moment, Cioran va publica numai în limba franceză, operele lui fiind apreciate nu numai pentru conţinutul lor, dar şi pentru stilul plin de distincţie şi fineţe al limbii. În 1949 îi apare la editura Gallimard - care va publica mai târziu majoritatea cărţilor sale - prima lucrare scrisă în limba franceză, "Précis de décomposition (Tratat de descompunere)", distinsă în 1950 cu premiul Rivarol. Ulterior, Cioran a refuzat toate distincţiile literare care i-au fost atribuite.
Emil Cioran a locuit la Paris, în Cartierul Latin, pe care nu l-a părăsit niciodată. A trăit mult timp retras şi a murit în 1995. În schimb, a cultivat darul conversaţiei cu numeroşii săi prieteni (Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Paul Celan, Barbu Fundoianu, Samuel Beckett, Henri Michaux). Cioran a întreţinut o vastă corespondenţă, dezvăluindu-se ca un remarcabil autor epistolar.
Citește pe alephnews.ro: Kate, Prințesa de Wales, a anunțat că boala ei este în remisie. „Este o ușurare. Rămân concentrată pe recuperare”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Elon Musk, Jeff Bezos și Mark Zuckerberg vor participa la ceremonia de învestire a lui Donald Trump. Ce invitați importanți vor fi prezenți
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nu scăpăm! Vin ninsorile săptămâna viitoare și în București. Pe ce dată începe să ningă, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Motivul pentru care unele persoane se simt epuizate, imediat după ce se trezesc, dimineața, potrivit dr. neurochirurg Vlad Ciurea
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe