UPDATE: CNA a amendat Realitatea TV şi Antena 3, pentru o declaraţie în direct a lui Vadim Tudor

(Adaugă alte informaţii despre analiza emisiunilor "Deschide lumea" - Realitatea TV şi "Ediţie specială" - Antena 3, în şedinţa CNA de joi, dar şi despre sesizarea făcută de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la CNA în urma declaraţiei lui Corneliu Vadim Tudor)

Urmărește
12 afișări

CNA a decis, joi, să amendeze cu câte 10.000 de lei posturile Realitatea TV şi Antena 3, pentru emisiunile "Deschide lumea" şi "Ediţie specială" din 5 mai, în care a fost difuzată o declaraţie în direct a lui Corneliu Vadim Tudor, care în discursul său a lezat imaginea mai multor persoane.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat în şedinţa de joi emisiunile "Ediţie specială", respectiv "Deschide lumea", difuzate pe 5 mai, la Antena 3 şi, respectiv, Realitatea TV.

În respectivele emisiuni a fost difuzată o declaraţie în direct făcută de Corneliu Vadim Tudor de la Parchetul General. În declaraţia respectivă, Corneliu Vadim Tudor se exprimă într-un mod jignitor la adresa mai multor persoane, printre care procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc.

În urma difuzării declaraţiei lui Vadim Tudor, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat CNA, precizând că: "Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, reunit în şedinţa din 12 mai a.c., a analizat situaţia constatată în legătură cu apariţia pe unele posturi de televiziune a domnului Corneliu Vadim Tudor, în cadrul unei declaraţii de presă, în care domnia sa a adus grave încălcări ale dreptului la imagine a magistraţilor, cu consecinţa afectării independenţei întregului sistem judiciar. La data de 5 mai 2011, europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor a susţinut, în faţa intrării principale a Parchetului General, o declaraţie de presă, transmisă în direct de postul de televiziune Antena 3, la orele 16.42 şi postată pe site-ul propriu şi pe site-ul Video News al aceluiaşi post de televiziune".

"Declaraţia de presă, ca demers legal, mediatic şi public, a fost susţinută de către domnul Corneliu Vadim Tudor pe treptele parchetului sesizat de Agenţia Naţională de Integritate pentru posibile infracţiuni de fals în declaraţii şi evaziune fiscală. Prin limbaj, natura argumentelor şi a recuzitei utilizate, domnul Corneliu Vadim Tudor a folosit instrumentul mediatic/ instituţia declaraţiei de presă pentru construirea şi propagarea unor mesaje publice ce încalcă grav art. 30, pct (6) din Constituţia României (Art. 30 - Libertatea de exprimare pct. (6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine). În demersul său, europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor invocă o demnitate obţinută prin valorificarea unui drept la fel de constituţional (Art. 38 - Dreptul de a fi ales în Parlamentul European), ca şi limitarea dreptului la liberă exprimare la care este obligat orice cetăţean roman, chiar şi europarlamentar", se arată în sesizarea CSM.

Potrivit CSM, "Anunţarea şi susţinerea unei astfel de activităţi la sediul Parchetului General poate fi asociată cu intenţia de intimidare a magistraţilor, de creare şi impunere a unei presiuni indirecte şi subiective asupra acestora, reprezentând o agresiune/atingere la independenţa justiţiei".

"Transmiterea pe postul TV Antena 3 şi postarea înregistrărilor video pe site-urile proprii a susţinerilor domnului Comeliu Vadim Tudor sunt de natură să dezvolte în rândul opiniei publice atitudini şi conduite neconforme spiritului şi literei Constituţiei române, prin promovarea unor manifestări care exced cadrului constituţional privind libertatea de expresie şi limitele acesteia. Mai mult, acestea creează un potenţial de degradare a imaginii nu numai a instituţiilor statului ai căror reprezentanţi sunt obiectul agresiunilor verbale şi scenice ale domnului Corneliu Vadim Tudor, ci şi a instituţiei europarlamentarului român. Convenţia Drepturilor Omului statuează dreptul la liberă exprimare, dreptul la liberă informare a opiniei publice, recunoscând însă şi limitele obiective ale acestora. În acest sens au fost şi deciziile privind cazurile deduse judecăţii CEDO, provenind din diverse State Membre UE", se mai spune sesizarea CSM.

Reprezentantele celor două televiziuni au spus în şedinţa CNA de joi că declaraţia a fost în direct şi că, ulterior, în emisiunile de ştiri, nu au fost reluate afirmaţiile lui Vadim Tudor care ar fi putut încălca legislaţia audiovizualului.

"Nu merge chestia asta că a vorbit în direct şi nu se ştia ce va spune", a spus Christian Mititelu, membru al CNA.

"Ştiţi foarte bine ce discurs are domnul Vadim Tudor", a spus şi Narcisa Iorga, un alt membru al CNA. Ea a propus amendarea postului Antena 3 cu 15.000 de lei şi a Realitatea TV cu 10.000 de lei.

Pe de altă parte, Gelu Trandafir a propus aplicarea unor amenzi de câte 10.000 de lei la ambele posturi. Propunerea lui Gelu Trandafir a primit numărul necesar de voturi şi va fi aplicată.

Sancţiunile s-au aplicat în baza articolului 30 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine", şi a articolului 34, alineatul 1 din Cod - "Orice persoană are dreptul la propria imagine".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici