- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (03.05.2011, 16:16)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE: Comisia de cultură, de acord ca televiziunile să reverve spaţiu pentru emisiuni educative
(adaugă detalii de la şedinţa Comisiei pentru cultură)
Urmărește
4 afișări
Senatorii din Comisia pentru cultură au votat, marţi, în favoarea unei iniţiative legislative prin care se propune ca televiziunile generaliste şi cele de ştiri să rezerve săptămânal cel puţin două ore, respectiv o jumătate de oră, pentru emisiuni culturale şi educative.
Senatorii au adoptat, cu opt voturi "pentru" şi un vot "împotrivă", dat de senatorul Georgică Severin, un raport favorabil la un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii 504/2002 a audiovizualului, iniţiat de deputatul PNL Mirel Taloş.
În cadrul dezbaterilor, iniţiatorul a spus că modificarea reglementărilor din domeniul audiovizualului este necesară în condiţiile în care cultura a dispărut din emisiunile televiziunilor private, fiind înlocuite de emisiunile de divertisment.
Taloş a respins acuzaţiile potrivit cărora proiectul determină o ingerinţă în politica editorială a televiziunilor, el argumentând că aceste televiziuni şi-au asumat obligaţii de a promova cultura şi educaţia, obligaţii pe care nu le respectă.
Mirel Taloş a susţinut că prin acest act normativ se va obţine transmiterea câtorva emisiuni culturale şi educative şi nu schimbarea radicală a calităţii multor programe de televiziune.
Deputatul a amintit, în intervenţia sa, că, la Camera Deputaţilor, Comisia pentru cultură a adoptat în unanimitate această iniţiativă legislativă.
"O televiziune are impact asupra infrastructurii umane a unei ţări. Dacă nu noi, atunci cine îşi asumă răspunderea? Cine îşi asumă răspunderea că peste douăzeci de ani niciun român de pe stradă nu va mai şti cine este Enescu ci va şti cine este Florin Salam", a spus acesta.
Deputatul a arătat că proiectul, care este dezbătut de Senat în calitate de Cameră decizională, are un impact economic nesemnificativ şi că o eventuală propunere legislativă de compensare, de către stat, a pierderii de rating are şanse mici să treacă de Comisia pentru buget.
Prim-vicepreşedintele CNA, Ioan Onisei, a menţionat că punctul de vedere al CNA faţă ce această iniţiativă legislativă este unul pozitiv, aceasta fiind în acord cu Directiva europeană privind servicii audiovizuale şi Legea audiovizuale.
El a subliniat că televiziunile promit, cu ocazia licenţierii, că vor transmite emisiuni culturale şi educative, iar, pe parcurs, acestea vin la CNA pentru modificarea acestor grile, Consiliul fiind în imposibilitate de a împiedica acest lucru.
La rândul său, reprezentantul CNA a susţinut că o astfel de modificare legislativă nu presupune o ingerinţă editorială.
Ioan Onisei a menţionat că libertatea de exprimare nu este absolută. "Nu cred că se pune problema încălcării libertăţii de exprimare şi a autonomiei de tip editorial", a spus el.
În timpul dezbaterilor, senatorul Georgică Severin a spus că ar fi ciudată adoptarea unei astfel de propuneri legislative în ziua mondială a libertăţii presei.
"Apreciez proiectul de lege şi intenţia, sunt convins, extrem de pozitivă a iniţiatorului, dar mi se pare extrem de ciudat şi trist ca astăzi, când este Ziua mondială a libertăţii presei, noi susţinem un proiect de lege prin care, dincolo de ideea pozitivă, creăm un precedent extrem de periculos în ceea ce înseamnă ingerinţa statului, ingerinţa Legislativului în libertatea de exprimare şi în libertatea editorială", a spus el.
Senatorul a opinat că aceasta este o tentativă de a reglementa în interiorul unor entităţi care au deja o legislaţie.
El a întrebat dacă Legislativul le va micşora acestor instituții și impozitul pe profit pe care îl plătesc statului, în condițiile în care acesta le obligă ca "în zone importante ale spectrului zilnic de emisie" să transmită emisiuni care nu aduc publicitate şi venituri.
"Orice amestec al statului creează precedente periculoase. Astăzi ne declarăm de acord cu aceste emisiuni culturale (..), dar mâine vom avea propuneri pe care o majoritate politică le poate impune ca să avem două ore de emisiune în care să se vorbească despre mărețele realizări", a apreciat el.
El a spus că acest precedent nu este conform cu libertatea de expresie şi dreptul fiecărui deținător de licență de a-şi stabili singur politica editorială în cadrul legilor.
Deşi a susținut introducerea emisiunilor culturale în grilele de programe, senatorul PDL Radu F. Alexandru şi-a declarat rezerva că o astfel de reglementare poate fi impusă televiziunilor private.
"Dacă la televiziunea publică, la radioul public avem dreptul şi datoria să veghem pentru o grilă de programe care să fie în beneficiul cetățeanului, am o dificultate în a mă pronunța dacă avem dreptul să pretindem, să obligăm prin lege televiziunea privată să includă un program în măsura în care ea poate să să îmi spună «Sub nicio formă, pentru că mă duce la faliment»", a spus el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie? Aproape 19.000 de secții de votare vor fi deschise pe teritoriul României începând cu ora 07:00
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe