UPDATE: Elan Schwartzenberg: Am cumpărat 90% din Realitatea TV; Sebastian Ghiţă rămâne manager

(adaugă declaraţii făcute de Elan Schwartzenberg în conferinţa de presă de luni)

Urmărește
14 afișări

Ioana Vîntu, fiica lui Sorin Ovidiu Vîntu, a anunţat oficial, luni, în aceeaşi conferinţă de presă, că omul de afaceri Elan Schwartzenberg este noul proprietar Realitatea Media, iar tatăl ei nu mai este asociat în niciun fel în această afacere.

"Eu şi fratele meu am vândut toate acţiunile pe care le deţineam în Realitatea Media. Noul proprietar este Elan Schwartzenberg, iar din acest moment, tatăl meu, Sorin Ovidiu Vîntu, nu mai este asociat în niciun fel în această afacere".

Elan Schwartzenberg a precizat că a încheiat acestă afacere în nume personal, vineri, şi că preţul tranzacţiei este confidenţial, adăugând însă că Sorin Ovidiu Vîntu şi-a recuperat investiţia.

De asemenea, el a spus că are acces la fonduri şi investiţii de 100 de milioane de euro pentru a asigura funcţionarea Realitatea TV. "Am acces la fonduri şi la investiţii asigurate de până la 100 de milioane de euro pentru tot ce-ar putea necesita dezvoltarea, susţinerea acestei staţii", a spus acesta.

Elan Schwartzenberg a mai spus că va respecta contractul de management în vigoare încheiat cu Sebastian Ghiţă. "Am cumpărat postul cu tot cu acest contract de management. Îl respect pe domnul Sebastian Ghiţă, respect contractul în vigoare", a spus el.

"În general, afacerile mele sunt manageriate şi administrate de alţii. Nu mă ocup de micromanagement. Nu mai fac de mult micromanagement şi, personal, nu mă pricep la mass-media. Îi admir şi îi respect pe cei care ştiu să o facă şi îi admir şi îi respect pe cei care au avut curajul să investească bani. Mă refer aici la domnul Sebastian Ghiţă", care "are un contract valabil de management", a adăugat Schwartzenberg.

"Din punctul meu de vedere însă, ca în orice afacere pe care o am, doresc taxele către stat să fie plătite la zi, doresc orice fel de datorii faţă de orice furnizori să fie la zi şi doresc salariile tuturor să fie achitate la zi", a adăugat omul de afaceri.

El a mai spus despre Ghiţă: "Nu îl cunosc şi nu am discutat cu el în viaţa mea".

"Doar un nebun ar putea intra mâine, fără niciun fel de raţiune, şi spune: hai să-i schimbăm pe cei de-acolo, hai să umblăm în grila de programe. (...) Proprietarul sunt eu, manager - domnul Ghiţă, Consiliul de Administraţie, pe toate acestea le voi evalua cu toată deschiderea şi constructiv", a spus omul de afaceri, întrebat dacă intenţionează să schimbe Consiliul de Administraţie al Realitatea Media.

El a mai declarat că îşi doreşte ca ultima afacere pe care a administrat-o personal în micromanagement să fie Exclusiv Media, de care s-a ocupat astfel acum 10 sau chiar 12 ani, dar că nu exclude ca Realitatea TV "să fie un fel de Exclusiv Media 2".

"Nu văd niciun motiv, decât dacă este necesar, decât dacă constat probleme, să mă implic în mod personal. Din punctul meu de vedere nu exclud ca această Realitatea TV să fie un Exclusiv Media 2, s-o iau, s-o auditez, s-o construiesc şi în momentul în care va veni un grup mai puternic, mai potent, de ce nu Murdoch, care a mai cumpărat cheia de la mine, să-i ofer cheia cu plăcere, cu o fundă roşie şi să mă duc la următoarea afacere. Sunt om de afaceri", a spus Schwartzenberg.

Totodată, Elan Schwartzenberg a anunţat că nu are niciun fel de afaceri cu statul şi nu va tolera ca Realitatea TV să fie folosită pentru afaceri cu statul. "Nu doresc ca această televiziune şi nu voi tolera să fie folosită ca pârghii pentru a obţine afaceri cu statul, nu doresc să fie folosită pentru a răstigni oameni sau pentru a proslăvi oameni", a spus acesta.

"Doresc ca această televiziune, care înţeleg că a fost asociată cu CNN şi sper că este în continuare, dacă nu, voi dori acest lucru cât se poate de rapid, să fie un CNN local", a declarat Schwartzenberg.

Întrebat dacă această afacere are vreo legătură cu declaraţia lui Sorin Ovidiu Vîntu, care, vineri, când a fost arestat, a declarat că i-a pregătit pentru luni o surpriză preşedintelui Traian Băsescu, Schwartzenberg a răspuns că nu s-a mai văzut cu Vântu de miercuri seară, "momentul perfectării afacerii", şi de atunci nu ştie ce surpriză a intenţionat să facă Vîntu şi că este foarte simpatică Andreea Marin, dar nu crede că are nimic în comun cu aceasta.

Omul de afaceri a mai anunţat că şi-ar dori să facă audienţă la postul său şi să participe luni seară, de la ora 22.00, la o masă rotundă cu jurnalişti proeminenţi ai postului Realitatea TV, cărora le va răspunde la orice întrebări. De asemenea, el a menţionat că, în afară de luni seară, nu intenţionează să mai apară la Realitatea TV decât în situaţii excepţionale.

"Sper să mai apar la Realitatea TV sau eventual la o conferinţă de presă peste nişte ani de zile când vă voi povesti că i-am vântul lui Murdoch o a doua afacere", a spus Schwartzenberg.

Sâmbătă, omul de afaceri Elan Schwartzenberg a confirmat pentru Realitatea TV că va prelua controlul postului de televiziune de la Sorin Ovidiu Vîntu, arestat vineri de judecătorii Tribunalului Bucureşti.

Numele lui Elan Schwartzenberg în postura de manager al Realitatea TV este vehiculat de peste o lună. În 27 martie, ImpactNews scria că Elan Schwartzenberg este vehiculat ca înlocuitor al lui Sebastian Ghiţă la conducerea Realitatea TV, după ce între Sorin Ovidiu Vântu şi Sebastian Ghiţă a avut loc, în aceeaşi zi, prima altercaţie, în care au fost implicaţi mai mulţi paznicii, fiind solicitată Poliţia.

În schimb, Sebastian Ghiţă a declarat sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că Elan Schwartzenberg nu poate să fie managerul Realitatea TV şi nu poate să fie implicat în managementul televiziunii."Domnul Elan Schwartzenberg nu poate să fie managerul Realitatea. El nu poate să fie implicat în managementul Realitatea", a spus Sebastian Ghiţă.

Ghiţă a precizat atunci că el (ca persoană desemnată de compania Asesoft, n.r.) va continua să managerieze Realitatea, respectând astfel contractul semnat între Asesoft şi Realitatea Media, în octombrie 2010, şi care are o valabilitate de cinci ani.

Întrebat ce va face dacă Sorin Ovidiu Vîntu va decide totuşi să îl implice pe Elan Schwartzenberg în managementul Realitatea, Sebastian Ghiţă a spus: "Domnul Vîntu nu are nicio calitate la Realitatea. Domnul Vîntu este o persoană fizică din România".

Totodată, întrebat ce va face dacă Adunarea generală a acţionarilor Realitatea Media va anunţa luni că a decis rezilierea contractului cu Asesoft, Sebastian Ghiţă a spus că doar instanţa poate să decidă acest lucru. "Un contract între două societăţi nu poate fi desfăcut decât în instanţă. Conform legilor din România, numai o instanţă se poate pronunţa asupra acestui lucru, nu AGA Realitatea Media", a spus Sebastian Ghiţă.

Adunarea generală a acţionarilor Realitatea Media s-a întrunit joi, la Viena, şi a analizat situaţia contractului de management încheiat cu Asesoft, după cum a declarat în 27 aprilie, pentru MEDIAFAX, Sorin Ovidiu Vîntu. El a mai afirmat că decizia luată de AGA Realitatea Media în privinţa contractului încheiat cu Asesoft va fi făcută publică ulterior. Până în acest moment, nu a fost făcută publică decizia luată de AGA Realitatea Media cu privire la contractul de management încheiat cu Asesoft.

Însă, vineri, Sorin Ovidiu Vîntu a declarat, la Direcţia Cercetări Penale - înainte de a fi încarcerat în urma deciziei de vineri a Tribunalului Bucureşti -, că Sebastian Ghiţă este doar "o unealtă în mâna Cotroceniului". "Atunci când am ajuns la tribunal, mandatele erau deja scrise", spunea Vîntu, el adăugâd că are "o surpriză" pentru preşedintele Traian Băsescu, pe care o va prezenta luni.

Pe de altă parte, întrebat vineri, 29 aprilie, dacă este mulţumit de decizia Tribunalului Bucureşti, care a hotărât ca Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar (administrator al Realitatea TV-n.r.) să fie fi arestaţi preventiv pentru 29 de zile, Sebastian Ghiţă a spus că "nu este vorba de a fi mulţumit".

"Nu mă priveşte, eu nu am niciun rol în această situaţie. Această situaţie nu este între mine şi dânsul (Sorin Ovidiu Vîntu, n.r.), este între Parchet şi dânsul", a spus Sebastian Ghiţă.

Totodată, Sebastian Ghiţă a mai spus vineri: "Diferenţa între România şi Norvegia este că din România a dispărut demult elanul". El nu a dorit să explice la momentul respectiv semnificaţia afirmaţiei sale.

Tribunalul Bucureşti a admis, vineri, recursul procurorilor faţă de decizia de cercetare în libertate a lui Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar, acuzaţi de şantajarea lui Sebastian Ghiţă. Decizia Tribunalului Bucureşti, luată cu majoritate de voturi, este definitivă.

În 21 aprilie, Sorin Ovidiu Vîntu, alături de Ion Ilie Cezar, a fost reţinut, pentru şantaj de procurorii Parchetului instanţei supreme, pentru că i-a pretins lui Sebastian Ghiţă 150.000 de euro lunar, acţiunea survenind unei plângeri din 4 aprilie a managerului Realitatea Media. Lui Ghiţă i s-au cerut 200.000 de euro, însă managerul Realitatea a spus că dă doar 150.000 de euro.

Banii au fost ceruţi pentru ca Ghiţă să "să fie lăsat în pace" de Vîntu şi să rămână managerul Realitatea, după ce patronul Asesoft a plătit datoriile postului TV şi a făcut investiţii, suma ridicându-se la zece milioane de euro.

Sebastian Ghiţă, cel care controlează grupul de firme Asesoft, a preluat managementul Realitatea Media în octombrie 2010. Compania Asesoft a anunţat atunci că intenţionează să facă o investiţie de 75 de milioane de euro în următorii cinci ani în grupul controlat de Sorin Ovidiu Vântu.

Într-o declaraţie remisă MEDIAFAX în 26 aprilie, Sebastian Ghiţă a spus că a fost "şantajat şi ameninţat cu moartea de către Sorin Ovidiu Vântu şi Ion Ilie", care au încercat să obţină de la el "peste două milioane de euro pe an, timp de cinci ani, fără acte, ca taxă de linişte". El a precizat atunci: "Sorin Ovidiu Vântu se luptă acum cu justiţia, nu cu mine".

"Procurorii au realizat flagrantul în care se luau primii bani. Vântu mi-a propus mereu să anunţ că suntem un tandem. Că lucrăm împreună. L-am refuzat constant, fără ieşiri publice, încercând să protejez postul Realitatea de un scandal cu domnul Vântu", a mai spus atunci Sebastian Ghiţă.

Înainte de tranzacţia anunţată luni, acţionarii Realitatea Media SA, potrivit dosarului depus la CNA în luna octombrie 2010 când societatea a cerut prelungirea licenţei Realitatea TV, erau: Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited - 66,547235618%, PSV Company SA - 18,742296709%, Federaţia Sindicatelor Libere şi Independente "Petrom" - 13,452839273, Global Video Media SRL - 1,257627365%, Luca Liviu, Toroipan Gheorghe Cristian şi Luha Eugen Gheorghe - cu câte 0,000000345%.

Asociaţii Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited erau: Ioana Vântu şi Ionuţ Codrin Vântu (cu câte 45,45455%) şi Vitalie Dobândă (9,0909%), iar acţionarii PSV Company SA sunt Elbahold Limited (Cipru) - 54,3556%, Asociaţia salariaţilor din SNP Petrom SA - 25%, PSV Company SA - 9,9973% şi acţionari persoane fizice (8577) -10,6471%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici