Urna cu cenuşa lui Sigmund Freud a fost spartă în timpul unei tentative de furt

O urnă antică grecească, datând din anul 300 î.e.n, în care se afla cenuşa psihanalistului Sigmund Freud şi a soţiei sale, Martha Bernays, a fost spartă de hoţi în timpul unei tentative de furt, care a avut loc într-un crematoriu din nordul Londrei.

Urmărește
329 afișări
Imaginea articolului Urna cu cenuşa lui Sigmund Freud a fost spartă în timpul unei tentative de furt

Sigmund Freud (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Angajaţii crematoriului Golders Green, din nordul Londrei, au descoperit fragmentele sparte ale vasului grecesc, ce provine din colecţia de antichităţi a lui Sigmund Freud, pe 31 decembrie, conform theguardian.com.

Urna fusese expusă publicului din anul 1939, când Sigmund Freud a fost incinerat la Golders Green, după moartea sa, la vârsta de 83 de ani. După decesul soţiei sale, în 1951, la vârsta de 90 de ani, cenuşa acesteia a fost adăugată în urnă, alături de rămăşiţele pământeşti ale lui Sigmund Freud.

Urna, ca şi celebrul divan din cabinetul de consultaţii au fost un dar din partea prinţesei Marie Bonaparte, care avea să devină, la rândul său, psihanalistă şi care a ajutat familia Freud să plece din Viena în 1938, odată cu ascensiunea regimului nazist.

Detectivul-adjunct Daniel Candler, din partea poliţiei londoneze, a calificat tentativa de furt drept un "act degradant".

"Făcând abstracţie de valoarea financiară a urnei, imposibil de înlocuit, precum şi de semnificaţia sa istorică, faptul că cineva a încercat să fure un obiect ştiind că înăuntru se aflau rămăşiţele pământeşti ale unei persoane întrece orice imaginaţie", a declarat Daniel Candler.

Angajaţii crematoriului au afirmat că urna a suferit distrugeri serioase, iar între timp fragmentele au fost transportate într-un loc sigur. De asemenea, s-au luat măsuri de sporire a măsurilor de securitate.

Neuropsihiatrul austriac Sigmund Freud, născut în 1856, fondatorul şcolii de psihanaliză, a fugit din Viena, împreună cu familia, şi s-a refugiat la Londra. În cabinetul său de consultaţii din cartierul Hampstead se află încă divanul pe care stăteau pacienţii săi în timpul şedinţelor de psihanaliză.

De asemenea, Sigmund Freud a fost pasionat de arheologie şi antichităţi greceşti şi egiptene, posedând o colecţie impresionantă de artefacte, printre care statuete ale unor zei şi figuri de cult, pe care le ţinea pe birou.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici