„Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească! A fost un regizor excepţional şi tot timpul mi-am dorit să joc în filmele lui. De câte ori mă duceam în concediu la Vinerea, locul meu natal, şi mă vedea tata, îmi spunea: «Când joci şi tu într-un film al lui Nicolaescu?» Iată că a venit momentul să facem «Noi cei din linia întâi» şi atunci l-am cunoscut pe omul şi regizorul Sergiu Nicolaescu, care avea o putere uluitoare.
Avea mari calităţi şi mari defecte, dar era o personalitate extraordinară. L-am iubit şi el m-a iubit pe mine, deşi, atunci când a fost vorba să facem «Lumini şi umbre», el a considerat că sunt prea bătrân pentru acest rol şi a încercat să mă refuze. Însă Andrei Blaier l-a convins sunt foarte bun pentru a juca pe Şaptefraţi, aşa că el ne-a dus la Buftea, pe o zăpadă mare de tot şi a făcut o instrucţie cu noi… Iar eu am fost mai zelos decât dracul, pentru că trebuia să îl conving că sunt bun”, îşi aminteşte Valentin Uritescu.
Acesta a mai spus că, mai târziu, Sergiu Nicolaescu a dorit să îl distribuie în filmul „Orient Express”, dar că starea de sănătate nu i-a permis să accepte rolul.
„Dumnezeu să-l odihnească şi să-l ierte! Aşa se duc cei buni. Rămân alţii care vor duce mai departe cinematografia. Iar cei care mănâncă ciuperci că Sergiu Nicolaescu nu avea profunzime nu au dreptate”, a încheiat Valentin Uritescu.
Sergiu Nicolaescu a decedat joi, la ora 8.20, în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, a anunţat Spitalul Elias, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012 şi recent fusese operat de peritonită.
Cineastul Sergiu Nicolaescu, decedat joi, la vârsta de 82 de ani, a strâns, la capătul unei cariere de peste 40 de ani, o colecţie impresionantă de peste 60 de filme în care a îmbrăcat, pe rând sau, uneori, chiar în acelaşi timp, haina de regizor, scenarist şi actor, cu o abilitate neobişnuită.