Valeria Peter Predescu a fost înmormântată

Peste două mii de persoane au participat, joi, la Telciu, la înmormântarea interpretei de muzică populară Valeria Peter Predescu, slujba fiind oficiată de un sobor de zece preoţi, în frunte cu Înalt Prea Sfinţitul Irineu Pop Bistriţeanul.

Urmărește
4087 afișări
Imaginea articolului Valeria Peter Predescu a fost înmormântată

Peste două mii de persoane au participat, la Telciu, la înmormântarea Valeriei Peter Predescu

Printre cei care au ţinut să o conducă pe ultimul drum pe "doamna cântecului năsăudean" s-au aflat mai mulţi artişti, cum ar fi Sava Negrean Brudaşcu, Florica Bradu, Florina Ungur, Ionuţ Fulea, Alexandru Pugna, Nicolae Furdui Iancu, Cornelia Ardelean Archiudean, Anuţa Motofelea sau Lenuţa Purja.

Au mai fost prezenţi vicepreşedintele PDL, deputatul Ioan Oltean, vicepreşedintele PSD, deputatul Emil Radu Moldovan, prefectul judeţului, Cristian Florian, preşedintele Consiliului Judeţean, Liviu Rusu, şi mai mulţi primari din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Sicriul cu corpul neînsufleţit al artistei a ajuns, joi, în jurul orei 14.00, la Telciu, satul natal al cântăreţei, unde a fost întâmpinat de mai mulţi tineri călare, îmbrăcaţi în costume populare şi de numeroşi localnici, care au pus la intrarea în biserică un portert al artistei îmbrăcată în costum popular, sub care au fost aşezate zeci de coroane de flori.

Un sobor de zece preoţi, printre care protopopul Bistriţei, Alexandru Vidican, şi cel al Năsăudului, Ioan Dâmbu, în frunte cu Înalt Prea Sfinţitul Irineu Pop Bistriţeanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului şi Clujului, au oficial slujba de înmormântare în incinta bisericii ortodoxe din Telciu din centrul satului, aflată în reabilitare.

Sicriul descoperit al artistei a fost dus în faţa altarului bisericii, iar în jurul lui s-au aşezat cei doi fii ai artistei, Mihail şi Nicolae, mai mulţi artişti populari, dar şi copii din grupurile folclorice pe care le-a pregătit Valeria Peter Predescu, îmbrăcaţi în costume populare.

În predica rostită, IPS Irineu a spus despre Valeria Peter Predescu că a fost "o mare artistă, dar şi o creştină practicantă, al cărei cântec era precum inima şi inima precum cântecul".

IPS Irineu a ţinut să menţioneze că interpreta a fost iubită de mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania, care a transmis, prin intermediul său, condoleanţe familiei, dar şi localnicilor din Telciu.

Imediat după aceea, a vorbit interpretul Alexandru Pugna, cel care s-a ocupat în mare parte de organizarea funeraliilor la Telciu, motivând că aşa i-ar fi spus Valeria Peter Predescu când era în viaţă.

Video Stirileprotv.ro

Pugna a mărturisit că, în urmă cu trei luni, la o înmormântare la care a participat împreună cu Valeria Peter Predescu, a fiicei Mirelei Petruş (altă interpretă din Bistriţa-Năsăud-n.r) a discutat cu aceasta despre momentul în care va trece la cele veşnice, iar el a fost cel care i-a sugerat să îşi aleagă locul de veci în Telciu.

"Mi-a spus, râzând, «treaba ta, pentru că tu o să te ocupi de asta!» Şi acesta este motivul pentru care am insistat să fie îngropată în satul său natal", a spus Pugna Pugna.

"Poate copiii dânsei vor pleca din Bistriţa, dar oricine va trece prin Telciu o să ştie că ea se odihneşte în curtea bisericii. Nu spunea niciodată Telciu, ci «Telciul meu drag». Le spun şi celor din Telciu că nu le doresc altceva decât să o iubească cel puţin atât cât i-a iubit doamna Valeria", a afirmat Pugna.

Referitor la ultima perioadă din viaţa artistei, Alexandru Pugna a spus că Valeria Peter Predescu avea în pregătire un album cu melodii vechi pe care urma să îl înregistreze chiar săptămâna viitoare.

"Ce pot spune despre ea este că tot timpul se grăbea, pleca la Bucureşti, venea, înregistra, parcă cineva i-ar fi spus că nu mai are destul timp şi că nu va apuca să-şi descarce sufletul plin de spiritualitate. Mi-a mărturisit că ea simte că va muri de tânără fiindcă seamănă cu mama ei", a relatat Pugna.

El a dat citire apoi unui mesaj transmis de realizatoarea TV Marioara Murărescu în numele tuturor realizatoilor de emisiuni folclorice din TVR, care au lucrat cu Valeria Peter Predescu de-a lungul timpului. Din partea SRR a vorbit apoi Dumitru Buzoianu, realizator la Radio Cluj, care, de asemenea, i-a adus artistei un ultim omagiu.

În jurul orei 15.00, sicriul cu artista îmbrăcată în costum popular şi cu basma roşie pe cap, a fost scos din biserică în aplauzele celor prezenţi şi purtat de mai mulţi tineri îmbrăcaţi în costume populare în jurul bisericii, "pentru ca toată lumea să o vadă pentru ultima oară".

Oamenii s-au înghesuit să o fotografieze pe artistă, iar mulţi s-au căţărat pe garduri să o vadă mai bine.

Sicriul a fost adus apoi la groapa săpată chiar în faţa bisericii, la mai puţin de zece metri de uşă, preoţii au rostit rugăciunea de dezlegare, iar un grup de artişti, în frunte cu Cornelia Ardelean Archiudean şi Sava Negrean Brudaşcu, a început să cânte "Ia-mă în braţe, dorule", o melodie preferată de Valeria Peter Predescu.

Imediat după aceea, sicriul a fost acoperit, dar nu înainte ca cei doi băieţi, Mihail şi Nicolae, să îşi sărute mama pentru ultima oară, ceea ce au făcut şi câţiva artişti aflaţi în preajma gropii, printre care Florica Bradu şi Florica Zaha.

Un rapsod popular a cântat, la rândul său, o doină de jale, din fluier, iar fanfara Centrului Cultural Judeţean, de asemenea.

Slujba s-a încheiat în jurul orei 16.00, iar potrivit unor localnici, familia a pregătit o masă pentru opt sute de persoane. Mai întâi au fost invitaţi la masă artiştii şi oficialităţile, întrucât în căminul cultural nu încăpeau mai mult de 400 de oameni, urmând ca localnicii să primească de pomană ulterior.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici