- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (16.06.2011, 13:39)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Valerian Vreme: Biblioteca Digitală Media poate fi un model de succes al digitalizării de conţinut
Valerian Vreme, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, a declarat la Seminarul Biblioteca Digitală Media că acest proiect ar putea să se transforme într-un model de succes în privinţă digitalizării de conţinut, potrivit Asociaţiei Române a Profesioniştilor Mass Media (ARPMM).
Urmărește
12 afișări
Asociaţia Română a Profesioniştilor Mass-Media a reunit, miercuri, în cadrul Seminarului Biblioteca Digitală Media, un grup de specialişti, reprezentanţi ai autorităţilor publice, parteneri din mediul privat şi al societăţii civile, precum şi jurnalişti, în vederea trasării direcţiilor de parcurs pentru proiectul ce are în vedere transpunerea în mediul virtual a colecţiilor de presă românească. Seminarul a fost organizat în colaborare cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
Cuvântul de deschidere a evenimentului i-a aparţinut ministrului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Valerian Vreme, care a apreciat demersul ARPMM că fiind necesar nu doar din prisma meseriei de gazetar, cât mai ales pentru potenţialul pe care îl are o asemenea platformă online a tuturor publicaţiilor româneşti de a deveni un important instrument în procesul educativ şi de cercetare.
"România are nevoie de proiecte bune, iar proiectul Biblioteca Digitală Media are toate premisele să se transforme într-un model de succes în privinţă digitizării de conţinut. Este un pas important şi necesar pentru ca publicul să valorifice într-o manieră mult mai accesibilă şi comodă resursa de informaţie stocată în paginile publicaţiilor, disponibile, din păcate, doar în bibliotecile tradiţionale", a declarat ministrul Valerian Vreme.
Preşedintele ARPMM, Horia Alexandrescu, a subliniat beneficiul social pe care demersul asociaţiei jurnaliştilor îl va avea de oferit. "Biblioteca Digitală Media este definită că o resursă culturală, iar agregarea sa va oferi posibilitatea accesării lesne a unor perspective noi asupra evoluţiei societăţii în ansamblul componentelor sale, ce pot fi desprinse din paginile de ziar. Vorbim de relatări, evenimente, puncte de vedere care au urmărit constant şi foarte de aproape evoluţia societăţii în care trăim astăzi", a declarat Horia Alexandrescu.
În perspectiva creării unei biblioteci digitale a presei scrise din România, abordarea pe criteriul temporal va împărţi proiectul pe etape, având ca prioritate digitalizarea publicaţiilor apărute după anul 1990.
"Se impune, prin urmare, abordarea problematicii drepturilor de autor. Marea majoritate a colecţiilor de presă sunt considerate opere orfane, prin urmare, e necesar să se identifice cui trebuie plătite drepturi de autor pentru publicarea lor online. Nu se mai cunoaşte dacă acestea reveneau autorilor articolelor sau publicaţiei, în urmă semnării unui contract de cedare a drepturilor. În scurt timp, vom încerca să aducem laolaltă, în măsura în care este posibil, proprietarii acelor publicaţii, dar şi directorii instituţiilor culturale ce găzduiesc colecţiile de presă scrisă", a anunţat Marius Stoian, secretarul general al ARPMM.
Gândit ca o iniţiativă de amploare, care să grupeze pe o platformă virtuală publicaţiile româneşti şi să faciliteze accesul la zăcământul informativ conţinut în paginile periodicelor, proiectul Biblioteca Digitală Media impune ca prim pas identificarea tuturor demersurilor similare, centrale şi locale şi a instituţiilor care deţin în patrimoniu colecţii de presă.
"Dubla digitizare a Gazetei de Transilvania, atât la Braşov, cât şi la Oradea, este un exemplu elocvent că evitarea suprapunerii unor asemenea proiecte solicită inventarierea lor şi crearea unui registru naţional în care să se anunţe lucrările digitizate şi iniţiativele în acest sens", a declarat Dan Matei, directorul Institutului de Memorie Culturală.
Concretizarea Bibliotecii Digitale Media pune problema identificării sau creării unui agregator, care, în funcţie de instrumentele de finanţare alese, se va constitui în jurul unei instituţii publice de cultură, căreia i se vor alătura parteneri din mediul privat şi nu numai.
Biblioteca Digitală Media a presei scrise din România, proprietate intelectuală a Asociaţiei Române a Profesioniştilor Mass-Media, aduce în discuţia societăţii civile o nouă perspectivă: accesul facil la patrimoniul publicistic naţional.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe