Valoarea contractului pentru reabilitarea MNAR a fost suplimentată, apărând lucrări neprevăzute

Valoarea contractului pentru consolidarea şi restaurarea corpului central al Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR) din Capitală a fost suplimentată cu circa 3 milioane de euro fără TVA, fără a fi decalat termenul de predare a lucrărilor, apărând lucrări neprevăzute.

Urmărește
27 afișări

Corpul central al MNAR se află în renovare din toamna anului 2009, pe baza unui contract atribuit prin licitaţie societăţii Aedificia Carpaţi S.A., semnat pe 22 iulie 2009 şi având o valoare de 12,921 milioane de euro fără TVA.

În urma necesităţii efectuării unor lucrări suplimentare neprevăzute, a fost suplimentată valoarea contractului iniţial, cu 2,89 milioane de euro fără TVA, reprezentând 23% din suma iniţială, în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, a precizat pentru MEDIAFAX Bogdan Trâmbaciu, directorul Unităţii de Management a Proiectului (UMP) din cadrul Ministerului Culturii. UMP gestionează împrumutul de circa 200 de milioane de euro contractat de Guvernul României de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) pentru reabilitarea a 20 dintre instituţiile de cultură de interes naţional, printre care MNAR.

Trâmbaciu a mai precizat că actul normativ citat prevede posibilitatea suplimentării cu până la 50% a valorii unui astfel de contract, pentru lucrări care nu au fost prevăzute iniţial. În cazul MNAR, el a dat ca exemplu descoperirea unor pasaje după începerea lucrărilor, care au necesitat şi ele consolidare. "În general, la monumentele istorice se întâmplă lucruri de genul acesta", a spus Trâmbaciu.

Directorul UMP a mai spus că în acordul cadru de împrumut era prevăzută suma de 16 milioane de euro pentru lucrările la MNAR, sumă la care nu se ajunge nici după suplimentare.

Totodată, directorul tehnic al MNAR, Liviu Constantinescu, a spus că termenul de predare a lucrărilor nu a fost decalat, rămânând stabilit pentru ianuarie 2012.

Constantinescu a mai precizat că sunt necesare lucrări care nu au fost prevăzute iniţial la corpul central al Palatului Regal, în special la partea de fundaţie, şi că procesul de consolidare a ridicat mari probleme. "În ciuda tuturor expertizelor făcute, de-abia în momentul în care s-a ajuns fizic la unele elemente de rezistenţă, au apărut surprize, inclusiv în ceea ce priveşte calitatea betonului", a spus Constantinescu.

Potrivit site-ului e-licitatie.ro, contractul pentru execuţia lucrărilor suplimentare de consolidare şi restaurare a corpului central al MNAR, în valoare de 2.898.787,58 euro fără TVA, a fost atribuit societăţii Aedificia Carpaţi S.A din Bucureşti în data de 5 ianuarie, prin "negociere fără anunţ de participare". Justificarea alegerii procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare este aceea că "lucrările/ produsele/ serviciile suplimentare sunt comandate în condiţiile stricte stabilite în directivă".

Pentru atribuirea acestui contract a fost depusă o singură ofertă. Criteriul de atribuire a fost "preţul cel mai scăzut".

Aedificia, una dintre cele mai importante companii de construcţii din Bucureşti, este controlată de Petre Badea. Compania a avut în 2009 afaceri de peste 200 milioane lei şi un profit brut de 12,3 milioane lei. Printre cele mai importante contracte ale companiei se numără lucrările de consolidare a Palatului Victoria, reabilitarea Teatrului Naţional Bucureşti şi construcţia noului sediu al Bibliotecii Naţionale a României.

După încheierea lucrărilor de consolidare şi renovare, la etajul al treilea al corpului central al MNAR vor fi amenajate Galeria de Artă Orientală şi Galeria de Artă Decorativă Europeană. În ultimii 20 de ani, bogatele şi valoroasele colecţii de artă orientală şi de artă decorativă ale MNAR nu au beneficiat de o expunere permanentă din lipsa unor spaţii adecvate, acestea fiind prezentate publicului doar în selecţii tematice, în cadrul unor expoziţii temporare. Galeria de Artă Orientală va expune piese reprezentative pentru arta Orientului islamic, a Chinei şi a Japoniei, incluzând o sală pentru ceremonia ceaiului şi una documentară şi educativă, în timp ce Galeria de Artă Decorativă Europeană va ilustra creaţia diferitelor şcoli europene, precum şi evoluţia tehnicilor şi a stilurilor.

Banii proveniţi de la banca europeană vor fi folosiţi pentru refacerea structurii de rezistenţă, consolidarea şi restaurarea clădirii, în această sumă nefiind incluse şi costurile amenajărilor necesare expunerii operelor de artă în condiţii optime. Acestea se vor realiza exclusiv din sponsorizările obţinute în urma campaniei "Restore the Beauty", desfăşurată în perioada mai - septembrie 2008.

Comitetul proiectului "Restore the Beauty", coordonat de Jenny Taubman, soţia ambasadorului SUA în România în acea perioadă, Nicholas Taubman, s-a adresat mai multor corporaţii, instituţii financiare şi persoane fizice, reuşind să adune, în doar câteva luni, suma-record de 1,6 milioane de euro. Proiectul a devenit astfel cea mai amplă şi de succes campanie de strângere de fonduri pentru un muzeu din ţară. Banii vor fi folosiţi pentru confecţionarea vitrinelor, a panourilor şi a podiumurilor, precum şi pentru dotarea cu sisteme de iluminare speciale şi aparatură de înregistrare a condiţiilor microclimatice - temperatură şi umiditate -, în scopul bunei conservări şi al prezentării adecvate a obiectelor expuse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici