Vânzările romanului "1984" au explodat pe Amazon, după dezvăluirile lui Edward Snowden

Vânzările romanului "1984", de George Orwell, care descrie un imaginar stat totalitar, au explodat pe site-ul Amazon.com, după ce Edward Snowden a dezvăluit informaţii despre un program secret care permite Guvernului american să colecteze date personale din activităţile online ale utilizatorilor.

Urmărește
547 afișări
Imaginea articolului Vânzările romanului "1984" au explodat pe Amazon, după dezvăluirile lui Edward Snowden

Vânzările romanului "1984" au explodat pe Amazon, după dezvăluirile lui Edward Snowden (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit bloomberg.com, o ediţie a acestei cărţi, care a fost publicată pentru prima dată în 1949, a urcat pe locul al treilea în topul Movers & Shakers de pe site-ul Amazon, care reflectă cele mai spectaculoase creşteri în domeniul vânzărilor de carte într-o perioadă de 24 de ore. Romanul "1984" a ajuns pe locul 100 în topul vânzărilor de pe Amazon, după ce se aflase marţi pe locul al 11.855-lea.

Creşterea vânzărilor pentru acest roman s-a produs după dezvăluirile făcute de Edward Snowden, un fost consultant în domeniul informaţiilor, despre existenţa unui program secret de supraveghere electronică iniţiat de Guvernul american, care permite Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA) şi Federal Bureau of Investigation (FBI) să acceseze date personale din discuţii audio şi video, fotografii, e-mail-uri, documente şi conectări ale utilizatorilor pe site-urile şi platformele unora dintre cele mai mari companii americane din domeniul internetului.

Publicaţiile The Washington Post şi The Guardian au raportat existenţa acestui program secret, săptămâna trecută.

Romanul lui George Orwell portretizează o societate distopică, în care oamenii sunt supravegheaţi prin intermediul unor ecrane de televiziune şi conduşi de un lider care îşi spune "Big Brother".

Acel program guvernamental american, cunoscut sub numele de cod "PRISM", îşi are originea în eforturile de supraveghere electronică a populaţiei, fără mandat, depuse în timpul administraţiei preşedintelui George W. Bush. Printre companiile afectate se numără Microsoft, Google, Facebook, Apple şi Yahoo.

Pe site-ul Amazon, o altă ediţie a romanului "1984" a urcat pe locul 179 în topul vânzărilor, după ce ocupase cu o zi înainte locul al 626-lea, iar o ediţie combinată, incluzând "Ferma animalelor" - un alt roman de George Orwell - şi "1984", a urcat de pe poziţia a 656-a pe locul al 228-lea în topul vânzărilor.

La librăria Strand Book Store din New York, vânzările pentru romanul "1984" au crescut cu peste 50 de procente, de la o medie de 12 cărţi vândute pe săptămână. Potrivit unui cumpărător fidel, această creştere a vânzărilor poate fi atribuită dezvăluirilor făcute de fostul angajat al CIA, dar şi faptului că romanul "1984" a fost inclus pe lista lecturilor recomandate elevilor americani în timpul vacanţei de vară.

Acţiunea celebrului roman "1984" este plasată într-o societate distopică, în care se instalează o stare de paranoia generalizată. Propaganda, supravegherea, controlul minţii şi cultul personalităţii - concepte întâlnite în state totalitariste precum Germania nazistă şi Uniunea Sovietică stalinistă - au atins culmi de neegalat în acest roman scris în 1948 şi publicat în 1949.

Romanul prezintă viaţa personajului Winston Smith, care, deşi lucrează pentru o agenţie guvernamentală denumită Ministry of Truth (Ministerul Adevărului), se lasă cuprins, în secret, de dorinţa unei rebeliuni (ca şi de dorinţa unei aventuri amoroase interzise). Ideile prezentate în roman au căpătat, de-a lungul anilor, o influenţă considerabilă în domeniul politicii şi al artei, iar numele autorului este folosit adeseori cu valoare de adjectiv (orwellian).

Romanul "1984" a cunoscut deja câteva adaptări pentru televiziune şi marele ecran, cea mai recentă dintre acestea fiind o versiune cinematografică regizată în anul 1984, de Michael Radford, în care rolurile principale au fost jucate de John Hurt, Richard Burton şi Suzanna Hamilton.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici