Variety: "Aurora" este un film rece şi lung, dar e produsul unui "maestru al regiei"

Publicaţia de specialitate Variety apreciază că filmul lui Cristi Puiu, "Aurora" - "un film despre crime, dar nu despre crimă în sine" -, este o producţie "lungă şi rece", dar opera unui maestru al regiei.

Urmărește
224 afișări
Imaginea articolului Variety: "Aurora" este un film rece şi lung, dar e produsul unui "maestru al regiei"

Variety: "Aurora" este un film rece şi lung, dar e produsul unui "maestru al regiei" (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Pelicula "Aurora" a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de film de la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard.

Variety apreciază că, spre deosebire de alte filme pe aceeaşi temă, "Aurora" "nu se axează pe motivele din spatele crimelor, ci prezintă obiectiv decizia din spatele acestor acte". Deşi "opera unui maestru", Variety notează că "Aurora" nu va avea, probabil, popularitatea filmului "Moartea domnului Lăzărescu", producţie cu care Puiu a câştigat marele premiu Un Certain Regard, în 2005.

Variety scrie că "Aurora" "va fi, cu siguranţă, un film selectat în festivaluri, dar probabil că nu va primi acelaşi număr de critici pozitive. Umorul negru din "Lăzărescu" a dispărut şi aici sunt mai puţine elemente care ar putea crea un personaj principal de care publicul să se ataşeze. Regizorul a dorit, probabil, ca personajul principal, pe care îl interpretează în mod impresionant, să fie recunoscut de toţi şi probabil mecanismele de auto-apărare ne fac să nu ne identificăm cu un asemenea individ cu porniri criminale". Criticul Jay Weissberg de la Variety îşi completează demonstraţia: "Puiu pare mai puţin preocupat de ideea de a fi plăcut, decât de nevoia de a spune o poveste anume, din care spectatorii răbdători vor putea extrage multe teme de gândire, împreună cu aprecierea stilului povestirii".

De asemenea, Weissberg aminteşte că "Aurora" face parte din seria de şase filme gândite de Puiu să fie "poveşti de la marginea Bucureştiului". Weissberg notează că atenţia detaliilor de zi cu zi, gradarea acţiunilor pe care le face Viorel, un bărbat divorţat care urmăreşte, în mod straniu, mai multe persoane "subliniază cotidianul din crimă şi evită 'glamour-izarea', refuzând să pompeze adrenalină".

Motivele crimelor pe care le comite Viorel (Cristi Puiu) sunt arătate la final, dar nici atunci nu sunt complete "pentru a sugera că nu este nimic ieşit din comun când vine vorba de prezenţa unui criminal printre noi".

Weissberg încearcă să explice motivaţia lui Viorel amintind de momentul în care acesta îi explică tatălui său vitreg de ce nu îl suportă: "E un fel de chimie, nu pot să mă abţin". "Viorel nu este un personaj care poate fi explicat foarte uşor (cu siguranţă volumele de Albert Camus din rafturile personajului nu sunt acolo din întâmplare)", notează criticul.

Aşa cum spune şi fosta sa soacră, Rodica (Catrinel Dumitrescu), Viorel îi răneşte pe toţi cei din jurul său. "Furia sa mocnită face referire la probleme care sunt departe de a fi comune", mai scrie Variety, notând că Puiu joacă perfect rolul lui Viorel, "proiectând o atmosferă de furie îngheţată, care este pe cât de înfiorătoare, pe atât de credibilă". Potrivit publicaţiei, Puiu a sugerat că titlul filmului - "Aurora" - poate fi văzut ca reversul filmului omonim semnat de F.W. Murnau. Unde Murnau arată speranţa unui nou început, "Aurora" lui Puiu dezvăluie răceală şi lipsă de umanitate.

Alături de Cristi Puiu, în secţiunea Un Certain Regard mai este prezent, din partea României, Radu Muntean, cu filmul "Marţi, după Crăciun". Filmul lui Muntean, care a avut premiera mondială joi seară, pe Croazetă, a primit deja cronici pozitive din partea presei de specialitate.

Lungmetrajul de debut al lui Cristi Puiu a fost "Marfa şi banii" (2001), cu Alexandru Papadopol şi Dragoş Bucur în roluri principale, acesta fiind urmat de "Moartea domnului Lăzărescu" - peliculă care a primit marele premiu Un Certain Regard, în 2005. "Aurora" este cel de-al treilea lungmetraj al lui Cristi Puiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici