- Home
- Cultură-Media
- PARK CITY, (06.02.2015, 16:09)
- Diana Pârvulescu
Variety: ”Chuck Norris vs. Communism”, o producţie ce arată că filmele pot contribui la schimbarea lumii
"Chuck Norris vs. Communism", de Ilinca Călugăreanu, o peliculă proiectată în secţiunea competiţională World Cinema Documentary, la Festivalul Sundance, este un documentar care "arată că filmele nu pot schimba lumea, dar pot contribui la începutul schimbării acesteia", scrie variety.com.
Urmărește
722 afișări
Variety: ”Chuck Norris vs. Communism”, o producţie ce arată că filmele pot contribui la schimbarea lumii (Imagine: captură variety.com)
Astfel, documentarul "elegant, delicat şi plin de divertisment" explorează rolul mai puţin cunoscut jucat de producţiile de la Hollywood în răsturnarea regimului comunist din România.
"Nu vă alarmaţi. «Chuck Norris vs Communism» nu este un remake al filmului «Invasion U.S.A» din 1985. (...) Dar filmele lui Norris şi multe alte producţii asemănătoare se poate să fi jucat un rol mic, dar semnificativ, în apariţia mişcării de disidenţă în România anilor '80, sau cel puţin aşa susţine documentarul plin de viaţă al Ilincăi Călugăreanu despre cenzura şi cinefilia în cele mai întunecate zile ale blocului estic. Susţinută de un titlu irezistibil şi elegant, repunerea în scenă a evenimentelor trecute, sub îndrumarea regizoarei Ilinca Călugăreanu, această delicată «bomboană» interesantă se poate aştepta la o expunere amplă în festivalurile de film, în circuitul cinematografic de nişă, dar şi la vânzări spectaculoase către televiziunile internaţionale", scriu editorii de la Variety.
Jurnaliştii afirmă în recenzia realizată documentarului "Chuck Norris vs. Communism" că filmul Ilincăi Călugăreanu este o scrisoare de dragoste extinsă pentru Irina Margareta Nistor, un apreciat critic de film, "care şi-a început cariera ca traducător pentru unica televiziune din România (TVR) din perioada comunistă, unde nu s-a mulţumit cu rolul de a cenzura filme şi programe străine care erau considerate improprii pentru publicul din România".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Şeful NATO sugerează planuri „secrete” pentru negocierile de pace, care vor opri o nouă încercare a lui Putin de a cuceri Ucraina
-
Victor Ponta, deputat PSD, şi-a anunţat candidatura pentru alegerile prezidenţiale
-
Congresul social-democraţilor a validat candidatura lui Crin Antonescu la prezidenţiale / Ciolacu admite greşeala: Am avut încredere într-un partener care n-a respectat înţelegerile
"În această perioadă, Irina Margareta Nistor a fost abordată de un coleg care i-a făcut o ofertă ilicită: să traducă în limba română filmele străine interzise venite din vestul imperialist (America, n.r.), care intrau în ţară în mod ilegal. Contrabanda era făcută de Teodor Zamfir, un om din umbră, care a şi înfiinţat un studio de dublaj în subsolul apartamentului său din Bucureşti. Curând, Nistor avea să devină cea mai cunoscută voce după cea a dictatorului Nicolae Ceauşescu", scrie variety.com.
În acest proces, Irina Margareta Nistor a devenit, ca multe alte vedete de cinema, "un fel de fantezie pentru cei care vedeau casetele". "Cei care intrau în posesia acestor casete video se întrebau cum arată şi ce fel de viaţa are posesoarea acestei voci misterioase", mai afirmă jurnaliştii variety.com. "Acum Nistor are momentul ei de strălucire într-o producţie care spune că filmele s-ar putea să nu fie capabile să schimbe lumea, dar pot contribui la începerea schimbării acesteia", completează aceştia.
Festivalul Sundance, dedicat cinematografiei independente, a debutat pe 22 ianuarie, în Utah (SUA), şi a prezentat anul acesta o selecţie de filme provocatoare, printre care se numără noul lungmetraj al lui Robert Redford, fondatorul manifestării, dar şi documentarul românesc "Chuck Norris vs Communism".
Peste 100 de filme au fost prezentate în perioada 22 ianuarie - 1 februarie în staţiunea de schi Park City din statul american Utah, care devine anual o capitală a cinematografiei independente.
Documentarul "Chuck Norris vs Communism", de Ilinca Călugăreanu, a concurat în secţiunea competiţională World Cinema Documentary. Filmul, o coproducţie România/ Germania/ Marea Britanie, a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul Sundance.
În 1985, Irina Margareta Nistor, o tânără traducătoare de la postul naţional de televiziune, a cunoscut un antreprenor misterios. Acesta introducea ilegal în România casete video, pe care le copia şi le distribuia în ţară. Acela a fost începutul unei relaţii profesionale care a durat mai bine de un deceniu. Irina Margareta Nistor spune că a dublat în total peste 3.000 de filme. Datorită ei, Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme şi Bruce Lee au devenit eroi extrem de populari în România. Lungmetrajul include şi câteva declaraţii ale unor persoane din mass-media şi industria de divertisment, precum Vlad Craioveanu, Mihai Dobrovolschi, Ioan Gyuri Pascu şi Adrian Sitaru, dar şi celebrul portar de fotbal Helmuth Duckadam.
Ilinca Călugăreanu este o regizoare de filme documentare care locuieşte la Londra. A studiat producţia de film documentar la Granada Center for Visual Anthropology din oraşul britanic Manchester.
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Meteorologii Accuweather anunță temperaturi de -6 grade și NINSORI viscolite în București. Pe ce dată vine iarna
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe