Variety: Filmul "Toată lumea din familia noastră", de Radu Jude, înscris în categoria "dramei chiuvetei din baie"

Variety apreciază că filmul "Toată lumea din familia noastră", de Radu Jude, prezentat la Berlinală, se înscrie în categoria "dramei chiuvetei din baie" - care se învârte în jurul disputelor domestice -, în timp ce Screen Daily spune că "are avantajele şi dezavantajele unei fotografii Polaroid".

Urmărește
339 afișări
Imaginea articolului Variety: Filmul "Toată lumea din familia noastră", de Radu Jude, înscris în categoria "dramei chiuvetei din baie"

Variety: Filmul "Toată lumea din familia noastră", de Radu Jude, înscris în categoria "dramei chiuvetei din baie"

Cel de-al doilea lungmetraj semnat de Radu Jude, "Toată lumea din familia noastră", este prezentat în secţiunea Forum a Festivalului de Film de la Berlin (9 - 19 februarie).

"A venit momentul să instituim o nouă expresie care să descrie un anumit mod de a face cinematografie în România - «drama chiuvetei din baie». Ca şi verişoara sa «drama chiuvetei din bucătărie», drama din baie este reprezentată de poveşti mici, intime, care se învârt în jurul unor dispute domestice; acţiunea nu trebuie să se petreacă neapărat într-o toaletă, dar are o nuanţă scatologică, ce face ca dialogul să fie mai usturător şi să frizeze maturitatea emoţională a unui copil de doi ani", scrie autorul cronicii din Variety.

Acesta mai apreciază că drama lui Jude aruncă publicul într-un cămin toxic, unde teoretic există doar un copil, dar în realitate este plin cu personaje infantile.

Una dintre cele mai apreciate prestaţii în film este cea a fetiţei Sofia Nicolaescu, iar cuvintele-cheie în cronica pe care Variety o face filmului lui Radu Jude sunt "stabilitate volatilă în relaţiile de familie", "comportament pasiv-agresiv" şi mod de filmare la limita claustrofobiei.

Verdictul Variety este deja dat: "festivalurile au un titlu pentru noul sezon".

Pe de altă parte, Screen Daily scrie că filmul lui Jude se aseamănă unei fotografii Polaroid: "un punct de vedere interesant", "portrete frumos definite", "sentiment de autenticitate", dar fără profunzime, fătă început sau sfârşit, fiind doar o imagine fascinantă.

"Mai degrabă un film prea lung, «Toată lumea din familia noastră» porneşte de la premisa că producţia este dedicată tuturor, când, de fapt, mulţi spectatori ar prefera ca acţiunea să aibă un alt curs decât să se desfăşoare în cercuri concentrice, ca aici. Dramele de familie au înlocuit nefericirea groaznică a erei Ceauşescu, care era înainte tema preferată a unor cineaşti români", scrie Screen Daily.

Dacă în filmul "Marţi, după Crăciun" al lui Radu Muntean un soţ îşi părăseşte soţia pentru amantă, în "Aurora", un bărbat ajunge să ucidă pentru a se răzbuna pe soţia sa care îl părăseşte, în filmul lui Radu Jude, un soţ exasperat îi declară război fostei soţii, mamei acesteia şi noului ei iubit, pentru că aceştia îl opresc să îşi ia copilul la plajă.

"Acţiunea filmului are loc aproape în timp real, iar ideea care iese din toate aceste fapte pare a fi că bestia feroce din perioada neanderthaliană încă dormitează foarte aproape de suprafaţă în fiecare dintre noi şi o scânteie - de exemplu, o dorinţă neîmplinită - o poate elibera", mai scrie Screen Daily.

Publicaţia apreciază faptul că Radu Jude ştie să lucreze cu actorii săi şi manipulează o situaţie "aşa cum un marinar îşi duce vasul din ape line în ochiul furtunii". "Personajele sale sunt autentice şi în momentele în care o iau razna, iar distribuţia, condusă excelent de Şerban Pavlu, se descurcă de minune, jucând rolurile de parcă s-ar fi născut pentru ele", mai notează celebra publicaţie.

Proiectul "Toată lumea din familia noastră" a fost dezvoltat în secţiunile CineLink de la Festivalul de Film de la Sarajevo şi CrossRoads - Co-Production Forum, organizată de Festivalul de Film de la Salonic -, iar la Sofia Meetings a fost recompensat cu Best Pitch Award. Proiectul a fost susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei, Eurimages, HBO România, Teleclub şi City Cinema.

Filmările pentru "Toată lumea din familia noastră" au avut loc în vara anului trecut, la Bucureşti. Lungmetrajul vorbeşte într-un mod dramatic, dar şi comic despre consecinţele unui divorţ, despre durerea, tristeţea, situaţia absurdă şi fără sens a tuturor celor pe care separarea îi afectează. Din acest punct de vedere, filmul "Toată lumea din familia noastră" redă un subiect foarte puţin explorat în cinematografia românească.

"Toată lumea din familia noastră" îi are în rolurile principale pe Şerban Pavlu, Mihaela Sîrbu şi Gabriel Spahiu, cu apariţia extraordinară a cunoscuţilor actori Tamara Buciuceanu Botez, Stela Popescu şi Alexandru Arşinel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici