Vaticanul va limita vizitele în Capela Sixtină pentru a proteja frescele pictate de Michelangelo

Vaticanul va limita la şase milioane pe an numărul de vizitatori care vor avea acces în Capela Sixtină pentru a proteja frescele delicate realizate de Michelangelo, potrivit unui anunţ făcut joi.

Urmărește
535 afișări
Imaginea articolului Vaticanul va limita vizitele în Capela Sixtină pentru a proteja frescele pictate de Michelangelo

Vaticanul va limita vizitele în Capela Sixtină pentru a proteja frescele pictate de Michelangelo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Numărul de vizitatori ai acestei celebre capele, în care sunt aleşi papii în conclave secrete, poate ajunge la 20.000 pe zi, în perioada de vară. Totodată, Capela Sixtină a găzduit şi 2.000 de persoane, simultan.

Praful, transpiraţia şi dioxidul de carbon sunt un pericol major pentru frescele de pe tavanul pictat de Michelangelo, cu o vechime de peste 500 de ani. Frescele includ una dintre cele mai faimoase scene din istoria artei - braţul lui Dumnezeu, înfăţişat cu o figură blândă, cu barbă, întins pentru a-i da viaţă lui Adam.

Vaticanul a instalat un nou sistem de control al mediului, care va filtra aerul din capela, pentru a proteja opera maestrului renascentist. De asemenea, un nou sistem de iluminat modern a fost pus în funcţiune, care va reduce cantitatea de căldură generată la mai puţin de jumătate, comparativ cu vechile lumini.

"Sunt convins că Muzeele Vaticanului, în special Capela Sixtină, au ajuns la numărul maxim de vizitatori posibil", a declarat Antonio Paolucci, şeful Muzeelor Vaticanului, în cadrul unei conferinţe de presă în care a prezentat noile sisteme de iluminat şi control al climatului interior.

Potrivit lui Antonio Paolucci, numărul maxim de vizitatori care poate fi tolerat este de 6 milioane.

"Nu am făcut toate aceste modificări pentru a permite accesul mai multor oameni în Capela Sixtină", a explicat Paolucci.

Lucrările de instalare a noilor sisteme au început în iunie şi ar trebui să se încheie până la sfărşitul lui octombrie.

Frescele pictate de Michelangelo, inaugurate în octombrie 1512 de Papa Iuliu al II-lea, au trecut printr-un proces de restaurare timp de 14 ani, care s-a încheiat în 1994.

Printre scenele realizate de artistul renascentist se numără şi celebra "Judecată de Apoi", aflată pe peretele din spatele altarului, pe care artistul a pictat-o separat de restul frescelor, între 1535 şi 1541.

În ultimii ani, istoricii de artă şi restauratorii au cerut impunerea de limite dure privind numărul de turişti care au acces în capelă, parte a complexului vast al Muzeelor Vaticanului.

Paolucci a declarat că sistemul actual de vizitare, prin care turiştii au acces pe bază de rezervări online sau prin intermediul agenţiilor de turism şi prin bilete cumpărate stând la coadă, la intrare, va fi menţinut deocamdată, dar nu a exclus posibilitatea de a se impune vizitarea exclusiv pe bază de rezervare.

În afară de potenţialele deteriorări care pot fi provocate frescelor, criticii spun că numărul de vizitatori ar trebui redus deoarece capela este un lăcaş de cult, dar Paolucci nu a pomenit nimic despre acest lucru.

"Tuturor ne-ar plăcea Capela Sixtină pustie... dar trăim în democraţia consumului", a mai spus Paolucci.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici