- Home
- Cultură-Media
- DUBLIN, (09.10.2014, 17:00)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Versurile lui Eminescu pe muzica lui Shaun Davey, în deschiderea Zilelor Culturii Române la Dublin
Versurile poeziilor "Dintre sute de catarge" şi "Stelele-n cer", scrise de Mihai Eminescu, au fost incluse, miercuri, la Concert Hall din Dublin, în concertul "Vocile din Cimitirul Vesel", creaţia compozitorului irlandez Shaun Davey, evenimentul fiind organizat în deschiderea Zilelor Culturii Române.
Urmărește
396 afișări
Versurile lui Eminescu pe muzica lui Shaun Davey, în deschiderea Zilelor Culturii Române la Dublin (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)
RTÉ Concert Orchestra, dirijată de David Brophy, a prezentat, miercuri seară, în faţa a aproximativ 1.000 de persoane, concertul "Vocile din Cimitirul Vesel", alături de solista Rita Connolly, Liam O'Flynn, cimpoi irlandez, Gerry O'Beirne, chitară, Cătălin Hăndăbuţ, fluier, Corul Bărbătesc de la Facultatea de Teologie a Universităţii din Sibiu şi membrii ai Dun Laoghaire Choral Society.
Concertul, care a debutat în jurul orelor 20.00, cu două alocuţiuni susţinute de ambasadorul României în Irlanda, Manuela Breazu, şi de directorul Institutului Cultural Român din Londra, Dorian Branea, a prezentat ca primă melodie "Cântecul lui Stan Ioan Pătraş", un omagiu pentru cel care a creat crucile de la Cimitirul Vesel din Săpânţa, judeţul Maramureş, şi a continuat cu "Cântecul lui Stan al Ileanei", "Cântecul soacrei" şi, printre altele, cu "Oameni cu cai", o piesă care a fost prezentată anul acesta la Festivalul de la Săpânţa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
Un moment special al concertului "Vocile din Cimitirul Vesel" a fost interpretarea melodiilor "Dintre sute de catarge", realizată cu versurile scrise de Mihai Eminescu, şi "Starlit Sky", ce cuprinde cuvinte din poezia "Stelele-n cer".
Pe scena Concert Hall a fost prezentată în premieră "Sunt Angelis", o suită pentru cor şi orchestră ce se bazează pe o altă colaborare irlandezo-română, reprezentând muzica lui Shaun Davey pentru spectacolul "Călătoriile lui Gulliver", de Silviu Purcărete.
"Două cântece cu versurile sale (Mihai Eminescu, n.r.), bazate pe creaţia lui. (...) Am adorat sentimentele şi gândurile pe care le exprimă, aşadar am folosit cuvintele «Vânturile, Valurile», pentru că avem un vânt îngrozitor, nişte valuri îngrozitoare în jurul Irlandei şi am considerat că ar fi potrivit să avem muzică ce exprimă această imagine. Celălalt cântec - "Stelele-n cer", pe care l-am tradus în engleză, am găsit traducerea pe internet, dar cred am îmbunătăţit-o un pic. (...) Totul se leagă foarte bine", a spus compozitorul pentru MEDIAFAX.
Shaun Davey a povestit că acest proiect reprezintă pentru el o aventură. "Aduce oamenii din două ţări împreună, astfel învăţăm că putem comunica, dacă nu în aceeaşi limbă, măcar prin muzică. (...) România a avut o bătălie importantă (sistemul comunist, n.r.), în Irlanda am avut şi noi lupta noastră la începutul secolului al XX-lea. Am trecut mai departe, România va trece şi ea mai departe şi îmi place să cred că poate fi o simpatie între cele două ţări", a mai spus acesta.
"Aş vrea să-i urez României numai bine şi doar aşa o pot face, pot să scriu muzică", a mai spus Shaun Davey.
Întrebat a cui a fost ideea de a folosi versurile lui Mihai Eminescu în acest concert, Sorin Dobre, dirijorul Corului Bărbătesc de la Facultatea de Teologie a Universităţii din Sibiu, a declarat că Shaun Davey a fost cel care a propus acest lucru. "A primit o carte cu traducerea poeziilor lui Eminescu şi i s-a părut potrivit să le pună pe muzică", a spus acesta pentru MEDIAFAX.
Melodiile prezentate la Concert Hall din Dublin sunt bazate pe versurile inscripţionate pe crucile din Cimitirul Vesel. "Important este că Shawn Davey a reuşit să imprime şi să accentueze atât latura românească, cât şi cea irlandeză. Prin asta a atras atenţia că noi românii avem legături foarte îndepărtate cu celţii. În primul rând , forma crucilor din zona Maramureşului, sunt cruci celtice, poate cele de aici sunt maramureşene", a completat Sorin Dobre.
Sorin Dobre şi-a amintit de propunerea din urmă cu şase ani a lui Shaun Davey de a realiza acest proiect, când acesta a intrat în biserica din Sibiu. "Ne-am întâlnit, am fi spus noi întââmplător, dar nimic nu este întâmplător pe lumea aceasta, a intrat în catedrala din Sibiu, în timp ce eu dirijam corul catedralei şi după ceva timp am primit un e-mail de la un domn Shaun Davey, care îmi spunea că ar vrea să colaboreze cu un cor de catedrală şi atunci i-am spus că mai am un cor bărbătesc şi dacă nu ar fi mai bine", a spus Dobre.
Apoi, Shaun Davey a trimis prima piesa din Cimitirul Vesel, un cântec despre Stan Ioan Pătraş, creatorul crucilor din Săpânţa. "Am crezut că este o piesă irlandeză, dar în acelaşi timp românească. (...) S-au adunat 11 piese pe care le-am cântat pentru prima dată în Sibiu şi care au fost o surpriză pentru toată lumea, chiar şi pentru Shaun. Atunci a început această colaborare extraordinară cu acest prieten, deja suntem prieteni şi care văd că o să continue", a precizat Sorin Dobre.
Premiera irlandeză a concertului "Vocile din Cimitirul Vesel" a avut loc în noiembrie 2010, în faţa unei audienţe de 1.000 de persoane, la Catedrala St. Patrick din Dublin. Artiştii participanţi au fost apoi primiţi de fostul preşedinte al Irlandei, Mary McAleese, la reşedinţa sa oficială.
Zilele Culturii Române la Dublin constituie un program cultural amplu, care urmăreşte să pună în evidenţă, pentru publicul irlandez, o Românie a reuşitelor culturale în domeniul muzicii, filmului, teatrului, reflecţiei intelectuale, literaturii şi artelor vizuale.
Programul este organizat de Institutul Cultural Român din Londra, în parteneriat cu Ambasada României în Irlanda, cu sprijinul Teatrului Bulandra, Galeriei Galateca din Bucureşti, Reprezentanţei Comisiei Europene în Irlanda, Orchestrei Radioteleviziunii Irlandeze, Bibliotecii Naţionale a Irlandei, Trinity College, Institutului de Film Irlandez, Centrului de Proiecte Artistice Dublin şi Clubului "The Mercantile".
Protagonişti ai Zilelor Culturii Române sunt artişti de circulaţie internaţională şi intelectuali de prim rang, atât români, cât şi irlandezi: regizorul Stere Gulea, compozitorul Shaun Davey, Alexandru Darie, directorul Teatrului Bulandra, regizorul de teatru Felix Alexa, actorii Oana Pellea, Răzvan Vasilescu şi Gabriel Spahiu, istoricul Adrian Cioroianu, scriitorul şi animatorul cultural Peter Hurley, poetul Ioan Es. Pop, regizorul Dieter Auner, DJ Nico de Transilvania, curatoarea Roxana Gibescu şi Corul Bărbătesc de la Facultatea de Teologie a Universităţii din Sibiu.
Citește pe alephnews.ro: Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe