Stonehenge nu a fost un calendar solar preistoric, ci a servit ca un monument dedicat morţilor.
Primele pietre de la Stonehenge au fost plasate în sudul Angliei în urmă cu aproximativ 5.000 de ani, iar monumentul a fost construit în etape de-a lungul a aproximativ 1.000 de ani.
Dar cercetătorii au dezbătut scopul său de secole.
Noul studiu, publicat pe 23 martie în revista Antiquity, contestă afirmaţiile făcute anul trecut că a funcţionat ca un calendar solar cu 356,25 de zile, potrivit autorului studiului respectiv, Timothy Darvill, care este profesor de arheologie şi expert Stonehenge la Universitatea Bournemouth din Marea Britanie
Interpretarea lui Darvill a fost respinsă de doi oameni de ştiinţă.
Aceştia sunt matematicianul Giulio Magli al Politehnicii din Milano şi astronomul Juan Antonio Belmonte de la Institutul de Astrofizică din Insulele Canare.
Cei doi susţin că Stonehenge nu a fost suficient de precis pentru a servi drept calendar solar.
„Din punct de vedere simbolic, Stonehenge este legat de fenomenele cereşti”, a spus Magli pentru LIVESCIENCE, remarcând alinierea cu solstiţiile de la mijlocul iernii şi de la mijlocul verii.
Dar „acest lucru este departe de a spune că a fost folosit ca un calendar gigant”, a spus el.
Magli şi Belmonte susţin că cercul de pietre nu a fost suficient de precis pentru a determina lungimea anului; că nimic la Stonehenge nu întruchipează cele 12 luni ale anului; şi că nu există dovezi ale unui schimb cultural între Marea Britanie antică şi Orientul Apropiat antic.
Arheologul Michael Parker Pearson de la University College London este de acord cu autorii celui mai recent studiu că nu există dovezi ale legăturilor culturale dintre Stonehenge şi cultele solare antice din Orientul Apropiat.
Arheologii cred acum că scopul principal al Stonehenge a fost un monument ceremonial preistoric construit în memoria strămoşilor.