- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (28.12.2010, 15:10)
- , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vezi aici care sunt cel mai bine vândute tablouri la licitaţiile din România în 2010 - FOTO
Lucrări de Nicolae Grigorescu şi Ştefan Luchian s-au vândut cel mai bine în licitaţiile româneşti de anul acesta, tabloul "Păstoriţă", de Grigorescu, devenind, în decembrie, cea mai scumpă lucrare tranzacţionată vreodată pe piaţa de artă românească.
Urmărește
725 afișări
"Păstoriţă", de Nicolae Grigorescu (Imagine: www.artmark.ro)
Potrivit informaţiilor remise MEDIAFAX de casele Alis şi Artmark, topul de anul acesta al celor mai scumpe 10 lucrări adjudecate în cadrul licitaţiilor este dominat de Nicolae Grigorescu şi Ştefan Luchian, în clasament regăsindu-se şi o lucrare de Nicolae Tonitza şi două semnate de Ion Ţuculescu.
Top 10 vânzări de artă în 2010:
1. "Păstoriţă", de Nicolae Grigorescu, 175.000 de euro, la Licitaţia de Iarnă Artmark, 16 decembrie
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Donald Trump anunţă noi taxe vamale pentru Canada, Mexic şi China
-
Oficial NATO: Companiile trebuie să se pregătească pentru un scenariu de război
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
2. "Car cu boi", de Nicolae Grigorescu, 155.000 de euro, la Licitaţia de Impresionism şi Postimpresionism Românesc, Artmark, 30 septembrie
3. "Garoafe", de Ştefan Luchian, 140.000 de euro, Licitaţia de Vară Artmark, 17 iunie
4. "Maci", de Ştefan Luchian (Colecţia Tiberiu Puica), 132.000 de euro, Artmark, 29 aprilie
5. "Golgota", de Nicolae Tonitza, 125.000 de euro, Licitaţia 12 + 1 Capodopere Impresioniste din Colecţii Particulare, Artmark, 18 noiembrie
6. "Panseluţe", de Nicolae Grigorescu, 115.000 de euro, Licitaţia 12 + 1 Capodopere Impresioniste din Colecţii Particulare, Artmark, 18 noiembrie
7. "Noapte la Ştefăneşti", de Ion Ţuculescu, 100.000 de euro, Licitaţia de Iarnă Artmark, 16 decembrie
8. "În atelier", de Ştefan Luchian, 98.827 de euro, Alis, 22 februarie
9. "Nud", de Nicolae Grigorescu, 75.000 de euro, Alis, 7 decembrie
10. "După războaie", de Ion Ţuculescu, 72.500 de euro, Licitaţia de Iarnă Artmark, 16 decembrie
Anul acesta a fost şi unul în care s-aue înregistrat creşteri de cotă pentru mai mulţi pictori, începând cu Grigorescu, al cărui record de autor, cu "Păstoriţă", reprezintă şi un record pentru piaţa de artă românească. "Păstoriţă" a fost vândut pentru 175.000 de euro la numai două luni şi jumătate după ce "Car cu boi", capodopera lui Grigorescu, era adjudecată pentru 155.000 de euro. Astfel, Grigorescu devine cel mai scump pictor român, la un an şi jumătate după c Camil Ressu a cucerit acest titlu, prin vânzarea lucrării "Aişe", pentru suma de 160.000 de euro, la Licitaţia de Vară Artmark din 2009.
Din topul lucrărilor cel mai bine vândute în acest an reiese o creştere de cotă şi pentru Luchian - "Maci" a fost vândută pentru 132.000 de euro, la sfârşitul lui aprilie, iar în iunie, "Garoafe" a fost adjudecată pentru 140.000 de euro, tablourile pictorului înregistrând astfel două recorduri succesive.
Pe de altă parte, potrivit Artmark, poate cel mai elocvent caz este cel al lui Ion Ţuculescu, al cărui record de autor a crescut anul acesta de la 42.000 de euro, preţul de adjudecare pentru "Izvorul de fluturi", la Licitaţia de Vară, la 100.000 de euro, cu cât a fost adjudecat tabloul "Noapte la Ştefăneşti" în cadrul Licitaţiei de Iarnă.
Faţă de alţi ani, casa Alis a vândut mai bine în 2010 lucrări de Luchian, Grigorescu şi Corneliu Baba.
În privinţa totalului vânzărilor din acest an, Alis raportează o creştere estimativă cu 40 - 45% faţă de 2009, chiar dacă nu s-a ajuns la nivelul vânzărilor din 2007 şi prima jumătate a anului 2008. În 2010, Alis a vândut peste 20 de picturi de peste 10.000 de euro, în timp ce anul trecut au existat doar 13 lucrări vândute la un astfel de preţ. Totodată, a crescut semnificativ volumul global al vânzărilor în zona mică şi medie, reprezentată de lucrări de 1.000 - 5.000 de euro, mai informează casa de licitaţii. Alis organizează licitaţii o dată la două săptămâni, marţi seara, la sediul său din Capitală.
Vânzările casei Artmark au crescut de la 1,76 milioane de euro, în 2009, la 5,5 milioane de euro în 2010. Triplarea valorii vânzărilor anuale a avut loc odată cu creşterea ratei medii de adjudecare, de la 65%, în 2009, la 80,5% în 2010.
Tot anul acesta, Artmark a mai atins un record, obţinând cea mai mare valoare a vânzărilor într-o licitaţie de artă din România - 1.289.400 de euro, la Licitaţia de Iarnă, organizată simultan la Bucureşti şi Sibiu.
Artmark a introdus licitaţiile în sistem duplex la sfârşitul lunii octombrie, organizând Licitaţia de Toamnă la Bucureşti şi Timişoara, şi va continua în 2011 cu licitaţii organizate simultan în Capitală şi la Târgu-Mureş, respectiv Braşov. De asemenea, anul viitor va organiza o nouă licitaţie în deplasare la Constanţa (Licitaţia de Marine, pe 16 iulie), după organizarea Licitaţiei de Orientalism, la Mamaia, în vara acestui an. Licitaţiile casei Artmark sunt organizate lunar în diferite spaţii din Capitală şi din alte oraşe.
Piaţa vânzărilor publice prin licitaţii de artă a crescut de la aproximativ 2,6 milioane euro, în 2008, la aproximativ 3,7 milioane în 2009, pentru ca în 2010 să ajungă la circa 8,1 milioane de euro, potrivit informaţiilor remise de Artmark. Pentru 2011, casa de licitaţii preconizează o creştere a pieţei până la 10 - 15 milioane de euro, precum şi atingerea pragului de 200.000 de euro pentru o tranzacţie de artă din România.
Indexul Artmark, primul instrument care măsoară randamentele anuale ale celor mai tranzacţionaţi artişti români, lansat în luna mai a acestui an, arată că valoarea totală a pieţei de artă româneşti a crescut constant anual, în ultimii 15 ani, cu 27,4%. Randamentul total al pieţei de artă româneşti este mai mare decât randamentul anual mediu, aferent aceleiaşi perioade, al investiţiei în aur, terenuri sau valori mobiliare, potrivit Artmark.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe