- Home
- Cultură-Media
- (21.10.2022, 18:20)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Viaţa şi activitatea arhitectului câmpulungean Dimitrie Ionescu-Berechet, omagiate printr-o lansare de carte-eveniment şi o expoziţie
Pe 20 octombrie, am fost la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu pentru a asista la evenimentul de lansare a cărţii “Arhitectul Dimitrie Ionescu-Berechet – Viaţa şi Opera” de către Editura Monitorul Oficial, semnată de Ştefan Ionescu-Berechet, nepotul arhitectului. S-au împlinit 100 de ani de la începerea activităţii arhitectului în 1922. Albumul prezintă cele mai importante creaţii ale lui Dimitrie Ionescu-Berechet şi subliniază contribuţia acestuia la dezvoltarea unui stil naţional în arhitectura României de după Marea Unire şi din perioada interbelică.
Urmărește
212 afișări
Viaţa şi activitatea arhitectului câmpulungean Dimitrie Ionescu-Berechet, omagiate printr-o lansare de carte-eveniment şi o expoziţie
Într-o realizare grafică şi editorială, albumul reuneşte numeroasele planşe, schiţe, fotografii şi documente inedite cuprinse în arhiva familiei Berechet pentru a oferi o imagine cât mai completă asupra unei opere imense, considerată „cea mai completa si mai variată operă a unui arhitect român, din întreaga perioadă modernă a României”, a declarat dr. arh. Dan D. Ionescu.
Opera arhitectului Dimitrie Ionescu-Berechet cuprinde peste 100 de biserici noi, şase parohiale, importante restaurări de lăcaşuri de cult – monumente istorice, piese de mobilier şi feronerie bisericească, troiţe şi monumente funerare, amenajări peisagistice, la care se adaugă edificii publice – sedii de prefecturi, de primării, teatre-cinematograf, şcoli, atenee culturale, precum şi nenumărate case şi vile particulare în diverse oraşe ale tarii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
-
Israelul loveşte aeroportul Sana'a, porturile şi centralele electrice din Yemen
-
Guatemala este dispusă să accepte deportaţii din America Centrală propuşi de Trump - surse Reuters
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
„În măsura în care istoria artei româneşti nu va decădea până la rangul de disciplină secundară şi nu va fi ignorată de generaţiile ce ne vor urma, creaţia arhitectului Dimitrie Ionescu-Berechet va trebui aşezata pe locul cuvenit în devenirea culturala a României moderne pentru că, deocamdată, nu avem cunoştinţă de alte demersuri în acest sens, în afara celui întreprins de Ştefan Ionescu-Berechet şi de familia sa. Rămâne sa nădăjduim în lucrarea proniatoare a lui Dumnezeu”. (Extras din postfaţă semnată de Luiza Barcan).
Monografia are o structură complexă: prefaţa semnată de Ruxandra Nemţeanu este urmată de o amplă secţiune biografică – Arhitectul Dimitrie Ionescu-Berechet: o viaţă in slujba ţării şi a Bisericii Ortodoxe Române, menită să arunce o lumină asupra vieţii personale şi profesionale a celui care a plecat din Câmpulungul natal pentru a ajunge arhitect-şef al Patriarhiei Române între 1930 şi 1963; îi urmează o listă de lucrări exhaustivă, structurată în două secţiuni principale, Arhitectura bisericească şi Arhitectura civilă, ce conţine o sumă de informaţii cu privire la edificiile noi sau la proiectele de restaurare, de refacere sau de reamenajare derulate de către Dimitrie Ionescu-Berechet.
O altă secţiune biografică, de data aceasta în imagini, intitulată Chipuri şi locuri, prezintă o serie de fotografii cu chipurile membrilor familiei, fotografii de călătorie, file din jurnalul de front al tânărului Berechet, diplomele sau decoraţiile primite de acesta de-a lungul timpului, venind în completarea prezentării biografice iniţiale pentru a contura o personalitate complexă, temeinic ancorată în epoca istorică în care i-a fost dat să traiască.
Portofoliul în imagini, conceput în corelaţie cu lista de lucrări, inaugurează albumul propriu-zis şi conţine fotografii şi proiecte ale edificiilor religioase şi civile realizate de arhitectul Berechet în toate regiunile ţării, dar şi peste hotare, precum şi ale proiectelor de restaurare şi de reamenajare a unor lăcaşuri de cult şi ansambluri mănăstiresti, fiind urmat de articolul dr. arh. Dan D. Ionescu, care subliniază rolul esenţial şi puţin cunoscut al arhitectului Berechet în conturarea „noului stil naţional” al României Mari şi în revigorarea artei mozaicului, dar şi multiplele influenţe şi colaborări care şi-au pus amprenta asupra creaţiei sale.
Totodată, lansarea de carte este însoţită şi de o expoziţie de fotografie, care conţine planşe şi fotografii cuprinse în albumul monografic şi care va putea fi vizitată până pe 3 noiembrie, de luni până vineri, între orele 10-16, la Pinacoteca Muzeului Şcolii de Arhitectură, cu acces din str. Academiei nr. 18-20.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Beyoncé a făcut show de Crăciun în orașul ei natal, Houston, în timpul pauzei meciului NFL. „Beyoncé Bowl” a fost prima reprezentație televizată în direct din ultimii patru ani
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Harbin Ice-Snow World te așteaptă cu peste 300.000 de metri cubi de gheață și zăpadă. Tema din acest an este „Vis de iarnă, dragoste în inima Asiei”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe