- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (07.12.2008, 12:26)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"Viaţă şi destin", un spectacol răscolitor despre dictatură, umanitate şi istoria Rusiei
"Viaţă şi destin" în regia lui Lev Dodin, după romanul omonim de Vassili Grossman, face o incursiune răvăşitoare în istoria celui de-Al Doilea Război Mondial văzut de ambele părţi ale baricadei, în dictatura stalinistă şi în lumea lagărelor, pentru a fi, în final, o poveste despre umanitate.
Urmărește
221 afișări
Regizorul Lev Dodin (Imagine: Mediafax Foto)
"Considerând magnitudinea acestui spectacol, simpla noţiune de a îi decerna premii, fie în plus sau în minus, pare să fie lipsită de obiect", aprecia un critic în publicaţia Moscow Times.
La finalul spectacolului de patru ore, timp în care se face o incursiune în viaţa din lagărele comuniste şi naziste dar şi în viaţa intelectualilor forţaţi să facă compromisuri sub regimul lui Stalin, însăşi ideea de a aplauda pare o impietate faţă de mesajul şi perfecţiunea poveştii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Avem misiunea să apărăm Democrația în România. Pentru că am trăit în Comunism. Dictatură. Ceaușescu!
-
Donald Trump şi Olaf Scholz au vorbit la telefon. Au convenit că războiul din Ucraina durează „de prea mult timp”
-
Oficial american: Pakistanul dezvoltă rachete care ar putea lovi SUA
-
Preşedinţii Rusiei şi Uzbekistanului au vorbit despre asasinarea generalului rus de către un uzbec
Ana Ştrum (Tatiana Şestakova), o bătrână evreică dispărută într-un ghetou, martor al ororilor, apare, micuţă şi cu o voce slabă, în diferite momente ale spectacolui pentru a povesti, simplu, fără urmă de patetism, cum a fost trimisă în ghetou de către autorităţi, cum i-a văzut pe vecinii ei privindu-i plecarea, impasibil sau jenaţi, şi cum în ghetou s-a simţit acasă, a simţit că aparţine unui grup de oameni cu acelaşi destin.
De altfel, în timpul spectacolului mărşăluiesc obsesiv prizonieri din lagăre sovietice sau naziste. Singurul lucru care diferă sunt costumaţia gardianului care îi comandă şi cântecul pe care sunt obligaţi să îl cânte.
Textul face o paralelă între regimul comunist şi cel fascist, despărţite simbolic de un gard folosit, în mod ludic, şi ca fileu pentru un joc de volei.
Textul lui Grossman, apărut în anii ‘60, a fost, de altfel, confiscat de KGB, acesta fiind publicat, 20 de ani mai târziu, în Elveţia.
Ana Ştrum este mama lui Viktor, un fizician care se luptă ca teoriile sale să fie apreciate într-o lume în care subordonaţii partidului cer socoteală pentru fiecare metru pătrat dintr-un apartament sovietic, repartizat de către autorităţi.
Dramele urbane ale terorii staliniste sunt întreţesute cu poveşti despre bătălia de la Stalingrad, când de celălalt capăt al firului cântă Internaţionala sau responsabilii armatei înjură ca nişte birjari printre bombe.
De asemenea, în timp ce moscoviţii sărbătoresc aniversări, fac duş sau fac dragoste, în lagărele sovietice sau naziste oamenii se bat pe mâncare, se ucid unii pe alţii sau plănuiesc să creeze o Internaţională a lor, mai bună, mai pură.
Citește pe alephnews.ro: Realitatea Virtuală îți permite să vorbești Napoleon Bonaparte. Experiența imersivă e deschisă la Banca Franței din Paris
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Andreea Antochi, o tânără de 30 de ani, a murit în Secția de Obstetrică cu fiul pe care îl purta în pântece 😢
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
Citește mai departe:
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe