- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (01.04.2015, 18:19)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vicepreşedintele CNA va fi ales joi. Pentru funcţie candidează Răsvan Popescu şi Lorand Turos
Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), o funcţie pentru care şi-au depus candidatura Răsvan Popescu şi Lorand Turos, va fi ales joi, într-o şedinţă cu uşile închise.
Urmărește
101 afișări
Vicepreşedintele CNA va fi ales joi. Pentru funcţie candidează Răsvan Popescu şi Lorand Turos (Montaj Foto)
Alegerea vicepreşedintelui CNA va avea loc joi, de la ora 10.00, într-o şedinţă fără caracter public, în conformitate cu prevederile Legii audiovizualului, potrivit ordinii de zi a Consiliului.
Pentru funcţia de vicepreşedinte al CNA - care este vacantă din septembrie 2014, după ce Viorel-Vasile Buda şi-a dat demisia, invocând motive personale - şi-au depus candidatura doi membri ai CNA, Răsvan Popescu şi Lorand Turos, după cum agenţia MEDIAFAX a relatat pe 26 martie, respectiv pe 30 martie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Lorand Turos a fost numit în actualul mandat de membru titular al CNA de Parlamentul României, la propunerea Senatului (fiind susţinut de UDMR), pentru perioada decembrie 2012 - 2018. Lorand Turos şi-a început activitatea de membru al CNA în primăvara anului 2012.
Răsvan Popescu a fost numit membru titular în CNA de Parlamentul României, la propunerea Senatului (fiind susţinut de PSD), pentru perioada decembrie 2012 - 2018. Răsvan Popescu a ocupat şi funcţia de vicepreşedinte interimar al CNA, în perioada 28 decembrie 2012 - 14 ianuarie 2013. De asemenea, Răsvan Popescu, care şi-a început activitatea de membru al CNA în anul 2000, a fost preşedinte al Consiliului în perioada 2007 - 2012.
Pentru ocuparea locului vacant de vicepreşedinte al CNA, Consiliul trebuie să organizeze alegeri, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Potrivit articolului 14 din Legea audiovizualului, "(1) Consiliul este condus de un preşedinte, asimilat funcţiei de ministru, numit prin votul Parlamentului, dintre membrii Consiliului, la propunerea acestora. Mandatul este de 6 ani. (2) În absenţa preşedintelui conducerea Consiliului este asigurată de vicepreşedinte. (3) Vicepreşedintele este ales prin vot secret de către Consiliu, în prezenţa a cel puţin 9 membri ai acestuia, pentru un mandat de 6 ani. (4) Dacă funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte devine vacantă, se procedează la alegerea, în condiţiile alineatelor (1) şi (3), a unui preşedinte, respectiv vicepreşedinte".
Pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului poate candida orice membru al Consiliului, numit în condiţiile legii. Alegerea candidatului/ candidaţilor pentru funcţia de vicepreşedinte al CNA se face prin vot secret, în condiţiile prevăzute de lege. În cazul în care candidaţii nu întrunesc numărul de voturi necesar pentru această funcţie, votul se poate relua de cel mult trei ori. Dacă nici în acest caz nu se reuşeşte alegerea candidatului pentru funcţia de vicepreşedinte, se declanşează o nouă procedură de alegere.
În prezent, Consiliul Naţional al Audiovizualului include 11 membri: Laura Georgescu (preşedinte), Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.
Funcţia de vicepreşedinte al CNA a devenit vacantă după ce Viorel Vasile Buda a anunţat, pe 16 septembrie 2014, că şi-a dat demisia, invocând motive personale. El a rămas în continuare membru al CNA.
Ulterior, în luna octombrie 2014, Lorand Turos şi-a depus candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al CNA. Lorand Turos a anunţat, însă, public, în şedinţa din 19 martie 2015, că îşi retrage candidatura la funcţia de vicepreşedinte al CNA, fiind nemulţumit că în acea şedinţă membrul CNA Radu Călin Cristea (cel care prezida respectiva şedinţă) a propus organizarea alegerilor pentru funcţia de vicepreşedinte al CNA. Lorand Turos a spus atunci că nu este corect ca vicepreşedintele CNA să fie ales într-o şedinţă în care nu erau prezenţi toţi membrii Consiliului (preşedintele CNA, Laura Georgescu, nu a participat la respectiva şedinţă, Viorel Vasile Buda se afla în concediu, iar unul dintre membri - Radu Herjeu - nu avea la momentul respectiv drept de vot).
Pe de altă parte, pe 19 martie, şase membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului au votat, într-o şedinţă cu uşile închise, o decizie pentru retragerea sprijinului acordat Laurei Georgescu în funcţia de preşedinte al CNA şi pentru a transmite Parlamentului o solicitare de revocare a acesteia de la conducerea Consiliului.
Hotărârea a fost transmisă la Comisia pentru cultură a Camerei Deputaţilor de membrii CNA Radu Călin Cristea, Monica Gubernat, Valentin Jucan, Răsvan Popescu, Dorina Rusu şi Florin Gabrea, potrivit precizărilor făcute, pe 24 martie, de parlamentarul PNL Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei, în timpul unei şedinţe în care au fost audiaţi membrii CNA.
Tot pe 24 martie, deputaţii Gigel Ştirbu şi Mădălin Voicu i-au cerut Laurei Georgescu să îşi dea demisia de la şefia CNA, după ce au constatat că Legea audiovizualului nu prevede posibilitatea revocării sale din funcţia de preşedinte, însă Georgescu a spus că nu va demisiona, pentru că nu a încălcat niciodată legea.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe