Victor Rebengiuc: La fiecare rol pe care l-am făcut aş fi vrut să schimb ceva

Victor Rebengiuc, care interpretează rolul principal în filmul "Medalia de onoare", de Călin Netzer - inclus în competiţia TIFF -, a declarat, joi, la TIFF Lounge, că pentru el nu există rolul perfect şi că ar schimba ceva la orice personaj pe care l-a jucat până în prezent.

Urmărește
37 afișări
Imaginea articolului Victor Rebengiuc: La fiecare rol pe care l-am făcut aş fi vrut să schimb ceva

Victor Rebengiuc: La fiecare rol pe care l-am făcut aş fi vrut să schimb ceva (Imagine: Dragoş Savu/Mediafax Foto)

Lungmetrajul "Medalia de onoare" rulează în competiţia Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Victor Rebengiuc s-a întâlnit cu spectatorii, joi, la TIFF Lounge. Acolo, el a povestit despre primele sale roluri, în teatru şi film, despre revoltele artiştilor, dar şi despre contul său pe platforma de socializare Facebook.

Despre filmul românesc de dinainte de 1989, Rebengiuc a spus că era o meserie mult mai grea, căci ordinea scenelor nu era cea cronologică. "Munca era încurcată de faptul că filmam întâi scena de final. Mergeai la noroc", a spus actorul. De altfel, el a povestit cum a avut ezitări să accepte rolul principal din "Moromeţii", deoarece era "băiat de oraş", şi cum a schimbat o parte din scenariul aceluiaşi film, cu volumul lui Marin Preda în faţă.

"Mie îmi place să fac filme", a mărturisit Rebengiuc, fără a uita să menţioneze că ar schimba, oricum, câte ceva din rolurile sale. În ceea ce priveşte partenerele de scenă preferate, Rebengiuc le-a enumerat pe Mariana Mihuţ - soţia sa -, Leopoldina Bălănuţă şi Clody Bertola.

Rebengiuc a mărturisit că filmul din noul val preferat este chiar cel în care a fost prezentat la TIFF, "Medalia de onoare". Actorul a trebuit să joace chiar alături de fostul preşedinte Ion Iliescu, pe care a povestit că îl cunoştea dinainte de 1989, deoarece acesta era un om care mergea la teatru. În ceea ce priveşte prestaţia lui Iliescu în film, Rebengiuc a spus că acesta "nu a jucat", ci a fost el însuşi.

Amintindu-i-se de perioada imediat de 1989, când şi-a expus nemulţumirile la televiziune, în celebra secvenţă a hârtiei igienice, actorul a povestit că artiştii sunt şi ei, la rândul lor, cetăţeni. "Nu trăim în cer. Şi nouă ni se reduce salariul", a spus acesta. "Mă aştept ca, la toamnă, sălile să fie goale", a spus Rebengiuc, referindu-se la măsurile pe care le-a luat Guvernul, de a reduce salariile.

Rebengiuc a spus că este foarte conectat la ce se întâmplă în realitate şi prin faptul că are un cont pe reţeaua de socializare Facebook, unde are 700 de prieteni şi îşi actualizează profilul în fiecare seară.

Victor Rebengiuc (născut pe 10 februarie 1933, în Bucureşti) este un actor cu o contribuţie importantă la dezvoltarea teatrului şi cinematografiei româneşti. El este membru al trupei Teatrului Bulandra Bucureşti din 1957. Joacă însă şi în spectacolele altor teatre, printre care se numără Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Mic, Teatrul Naţional din Cluj-Napoca şi Teatrul Arca. A fost rector al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti, în perioada 1990 - 1996. Rebengiuc a fost şi director al Teatrului Bulandra, între anii 1996 - 1998.

Performanţele sale artistice sunt legate şi de importante roluri în teatrul de televiziune şi în Teatrul Naţional Radiofonic.

În anul 2004, la cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Rebengiuc a primit premiul de excelenţă pentru întreaga carieră. În acelaşi an, Rebengiuc a primit din partea criticilor de film din România (Retrospectiva Filmelor Anului) titlul de cel mai bun actor din 2004, pentru rolul din filmul "Niki Ardelean, colonel în rezervă", de Lucian Pintilie.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) se desfăşoară între 28 mai şi 6 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici