Victor Rebengiuc, Radu Beligan şi Olga Tudorache vor avea stele pe Walk of Fame

Victor Rebengiuc, Radu Beligan şi Olga Tudorache vor primi câte o stea pe Walk of Fame, un spaţiu din Bucureşti dedicat "valorilor artistice ale teatrului şi filmului românesc", inaugurat luni cu steaua lui Florin Piersic, a declarat George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis.

Urmărește
62 afișări

George Ivaşcu, directorul general al Teatrului Metropolis - care derulează proiectul Walk of Fame în colaborare cu magazinul Cocor şi Asociaţia de Turism a Municipiului Bucureşti -, a declarat luni, la inaugurarea aleii celebrităţilor, situată în Piaţa Timpului, aflată în vecinătatea magazinului Cocor şi a centrului istoric al Capitalei, că toţi marii actori de teatru şi film vor primi câte o stea. În principiu, a mai spus acesta, algoritmul de selecţie a personalităţilor va fi bazat pe data de naştere a acestora.

Ivaşcu a mai spus că următorul actor care va primi o stea pe Walk of Fame va fi probabil Victor Rebengiuc, care este născut în februarie, urmând ca în fiecare lună să fie onorată câte o personalitate din cinematografie sau teatru.

Urmând modelul celebrului bulevard Walk Of Fame din Los Angeles, proiectul din Piaţa Timpului din Capitală va deveni un punct de referinţă pentru cultura română prin găzduirea stelelor ce omagiază artişti români consacraţi, cred iniţiatorii.

Walk of Fame a fost inaugurat luni în Capitală, prin dezvelirea primei stele, ce poartă numele actorului Florin Piersic, în prezenţa câtorva sute de persoane.

Victor Rebengiuc, născut pe 10 februarie 1933, este actor de teatru şi film. Absolvent al UNATC "I. L. Caragiale" Bucureşti în 1956, el este membru al trupei Teatrului Bulandra din 1957, însă joacă şi în spectacolele altor teatre bucureştene, precum Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Mic, şi din ţară - Teatrul Naţional din Cluj-Napoca. A fost rector al UNATC "I. L. Caragiale" Bucureşti în perioada 1990 - 1996, dar şi director al Teatrului Bulandra, între anii 1996 - 1998.

Printre filmele în care a jucat se numără "Pădurea spânzuraţilor" (1964), de Liviu Ciulei, "De ce trag clopotele, Mitică?" (1981), în regia lui Lucian Pintilie, şi "Faleze de nisip" (1983), în regia lui Dan Piţa. Recent, Victor Rebengiuc a jucat în pelicula "Medalia de onoare", în regia lui Călin Netzer, pentru care a primit mai multe premii - menţiune specială la Festivalul de la Torino, premiul pentru cel mai bun actor la Salonic şi premiul pentru cel mai bun actor la TIFF.

În 2004, la cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), a primit premiul de excelenţă pentru întreaga carieră. În acelaşi an, Rebengiuc a primit din partea criticilor de film din România titlul de cel mai bun actor din 2004, pentru rolul din filmul "Niki Ardelean, colonel în rezervă", de Lucian Pintilie.

Radu Beligan, născut pe 14 decembrie 1918, are o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi radio. El a interpretat roluri celebre, în mari capodopere ale dramaturgiei române şi universale, piese semnate, printre alţii, de Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Jean Anouilh etc. Totodată, el este cunoscut publicului român în calitate de regizor ale unor spectacole precum "Egoistul" de Jean Anouilh, "O scrisoare pierdută" de I. L. Caragiale, "Doctor fără voie" de J.B.P. Molière, "Străini în noapte" de Eric Assous.

A fost director al Teatrului de Comedie din Bucureşti, între anii 1961 şi 1969, şi director al Teatrului Naţional Bucureşti, între 1969 şi 1990, a fost profesor la Institutul de Teatru şi Film, între 1950 şi 1965, şi a fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004, drept recunoaştere a activităţii în domeniul artei.

A fost decorat, printre altele, cu Ordinul "Serviciul Credincios" în grade de Mare Ofiţer, Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur şi colan şi Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare în grad de Ofiţer, din partea Franţei. Este Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale".

Născută la 11 octombrie 1929, Olga Tudorache are o carieră în teatru de peste 50 de ani. În toamna anului 1951, aceasta a fost angajatǎ la Teatrul Tineretului din Bucureşti, unde şi-a desfăşurat activitatea neîntrerupt, până în anul 1966, când instituţia a fuzionat cu Teatrul Nottara. S-a angajat la Teatrul Mic, unde a lucrat până în 1978. Din 1976, a fost conferenţiar universitar la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L.Caragiale", la catedra de actorie. A avut şase promoţii de actori, până la pensionare (1997), iar retragerea efectivă din învăţământ a avut loc în anul 2000.

Olga Tudorache a întruchipat în teatru tipologii extrem de diferite: Ioana Boiu în "Suflete tari" de Camil Petrescu, Femeia Comisar în "Tragedia optimistă" de Vişnevski, rolul titular în "Antigona" de Sofocle, Maşa în "Cadavrul viu" de Tolstoi, Cleopatra în "Antoniu şi Cleopatra" de Shakespeare, Doamna Smith în "Cântăreaţa cheală" de Eugen Ionescu, Leonora în "Tango" de Mrozek, Vitoria Lipan în "Baltagul" după M. Sadoveanu, Fany Ellis în "Premiera" de John Cromwell, Ducesa de Gloucester în "Richard al III-lea" de Shakespeare etc.

Considerându-se prin excelenţă "un actor de teatru", Olga Tudorache evită să vorbească despre apariţiile sale pe marele ecran, în schimb, îşi aminteşte cu plăcere de rolul titular interpretat în "Trenul din zori nu mai opreşte aici" după T. Williams, film realizat pentru Televiziunea Română, în regia Cătălinei Buzoianu. În plus, Olga Tudorache a jucat în filmul lui Dan Piţa - "Femeia visurilor".

A primit mai multe premii ale Uniunii Teatrale din România (UNITER): premiul pentru întreaga activitate (1995), premiul pentru cea mai bună actriţă, pentru rolul din spectacolul "Regina Mamă", de Manlio Santanelli (martie, 1999), Diploma de popularitate (2002). În martie 2006, actriţa Olga Tudorache a fost decorată cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Mare Cruce.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici