- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (15.10.2012, 13:37)
- Madalina Cerban ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vioara lui Enescu ajunge la sate, într-un turneu susţinut de Gabriel Croitoru şi Horia Mihail
Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu pe care a cântat George Enescu, şi pianistul Horia Mihail vor susţine turneul "Vioara lui George Enescu la sate", în perioada 22-31 octombrie, în opt aşezări rurale din România.
Urmărește
489 afișări
Vioara lui Enescu ajunge la sate, într-un turneu susţinut de Gabriel Croitoru şi Horia Mihail (Imagine: Ana Poenariu/ Mediafax Foto)
Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, "Vioara lui George Enescu la sate" este un turneu naţional fără precedent în România.
"În cursul verii 1914, în atmosfera agitată premergătoare începerii războiului mondial, George Enescu a dat o serie de concerte în scopuri de binefacere. Odată cu intrarea României în război, în august 1916, Enescu şi-a continuat cu şi mai mare energie activitatea, întâi la Bucureşti, apoi în Moldova. A dat numeroase recitaluri, concerte şi spectacole prin spitale, şcoli, cazărmi. Mulţi dintre ascultători, întorcându-se acasă de la aceste concerte, îşi spuneau: «Ce fericire să ai un asemenea artist! Lăudată fie vioara şi bagheta lui!»", se spune în cartea "Povestea vieţii lui George Enescu" de George Zbârcea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
A trecut aproape un secol de atunci şi muzicienii Gabriel Croitoru şi Horia Mihail, după ce au trecut prin experienţa de a cânta pe mari scene ale lumii, în oraşe mari, la Bucureşti, la Sala Radio şi la Ateneul Român, dar şi în oraşe mai mici ale ţării, lipsite de viaţă muzicală, au descoperit că au puterea de a încerca să ducă muzica clasică mai departe, în locuri unde nimeni nu se gândeşte la ea, dar unde poate face foarte mult bine, aşa cum făcea Enescu în urmă cu o sută de ani, în satele din România, se spune în comunicat.
Astfel s-a născut primul turneu "Vioara lui George Enescu la sate", la iniţiativa Radio România Cultural şi Accendo. Este o călătorie muzicală care îi va duce pe Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu pe care a cântat George Enescu, şi pe Horia Mihail şi unul dintre pianele lui călătoare în sate din nordul, estul şi sudul României.
Turneul va începe chiar în comuna în care s-a născut Enescu şi care astăzi îi poartă numele şi va continua în alte şapte sate din ţară.
George Enescu s-a născut în Liveni, un sat din Moldova, a luat primele lecţii de muzică de la un vestit lăutar al vremii şi a cuprins apoi sufletul românesc în cele mai cunoscute compoziţii ale sale: "Rapsodiile Române". În prezent, vioara Guarneri care a aparţinut lui George Enescu se reîntoarce, în mâinile violonistului Gabriel Croitoru, acolo unde s-a născut marele artist: în satul românesc.
Astfel, turneul va cuprinde: comuna George Enescu, sat Dumeni - grădiniţa Dumeni (pe 22 octombrie, ora 12.00), comuna Băluşeni, sat Băluşeni - căminul cultural Băluşeni (22 octombrie, ora 18.00), comuna Măraşu, sat Băndoiu - şcoala cu clasele I-VIII Băndoiu (24 octombrie, ora 16.00), comuna Măxineni, sat Latinu - căminul cultural Latinu (25 octombrie, ora 16.00), comuna Borduşani, sat Borduşani - căminul cultural Borduşani (26 octombrie, ora 17.00), comuna Cosâmbeşti, sat Cosâmbeşti - şcoala Ghimbăşani (29 octombrie, ora 17.00), comuna Ciochina, sat Ciochina - căminul cultural Ciochina (30 octombrie, ora 17.00), şi comuna Dor Mărunt, sat Dor Mărunt - şcoala cu clasele I-IV Dor Mărunt (31 octombrie, ora 17.00).
Turneul se va încheia cu un recital extraordinar susţinut la Sala Radio din Bucureşti, pe data de 1 noiembrie, de Ziua Radioului.
Programul concertelor cuprinde piese de largă popularitate din literatura pentru vioară şi pian: compozitori precum Camille Saint-Saëns, Jules Massenet, Dmitri Shostakovich, Fritz Kreisler, Pablo de Sarasate ş.a. vor putea fi ascultaţi în cadrul recitalurilor.
Vioara Guerneri del Gesu, datată 1730, instrumentul pe care a cântat George Enescu este pusă la dispoziţia violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul Naţional "George Enescu" din Bucureşti. Gabriel Croitoru va fi acompaniat de către Horia Mihail pe un pian electric ce va călători alături de aceştia pe parcursul turneului.
Peste o mie de apariţii scenice în ţară şi străinătate înseamnă o carieră bogată pentru violonistul Gabriel Croitoru, prof. univ. dr. la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, solist-concertist al Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploieşti (din 1987) şi membru al Cvartetului de Stat "Transilvan" - Cluj-Napoca. A cântat ca solist alături de importante orchestre europene, printre care orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Sevilla, Cannes ş.a.
Distincţii de prestigiu obţinute stau dovadă a talentului violonistului român: premiul al III-lea la Concursul "N. Paganini" - Genova (Italia), premiul special al juriului la Concursul "Fritz Kreisler" - Viena (Austria), premiul al II-lea la Concursul Internaţional "Zino Francescatti" - Aix-en Provence (Franţa) ş.a. Muzicianul are în palmares mai multe apariţii discografice, printre care "Integrala lucrărilor pentru vioară şi orchestră" de Pablo de Sarasate, alături de Orchestra Simfonică din Malaga. Din 2008, violonistul Gabriel Croitoru a câştigat dreptul de folosinţă şi cântă pe o vioară Guarneri del Gesu ce i-a aparţinut lui George Enescu şi se află în patrimoniul Muzeului Naţional "George Enescu".
La doar 10 ani, pianistul Horia Mihail debuta la Braşov cântând "Concertul în Re major" de Haydn. A urmat cursuri ale Universităţii din Ilinois şi pe cele ale Boston University, unde a fost şi lector universitar. A susţinut recitaluri solistice şi de muzică de cameră pe patru continente şi a cântat împreună cu numeroase orchestre din ţară şi străinătate. Alături de violonistul Alexandru Tomescu şi de violoncelistul Răzvan Suma, sub titulatura "Romanian Piano Trio", a susţinut cinci turnee naţionale de anvergură, iar alături de Alexandru Tomescu a participat la trei turnee "Stradivarius". Din 2009 este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, luând parte ca solist la turnee în străinătate alături de Orchestra Naţională Radio, precum cel de la Roma (2009), cel de la Expoziţia Mondială de la Shanghai (2010) sau de la Varna Summer Fest (2011).
În aprilie 2011, artistul a susţinut un turneu naţional de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat "Pianul Călător", continuat în 2012 cu un al doilea turneu solo în 22 de oraşe din ţară şi la Chişinău. În afară de cele două ediţii cu "Duelul viorilor" susţinute alături de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, s-a implicat şi în alte proiecte de turnee naţionale camerale intitulate "Cele trei dive", "Flautul de aur", alături de muzicieni români de talie internaţională precum Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu, Leontina Văduva, Ion Bogdan Ştefănescu ş.a.
Biletele pentru concertul de la Bucureşti de la Sala Radio din 1 noiembrie, ora 19.00, sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, semnalizate Bilete.ro şi la casa de bilete a Sălii Radio.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe