Violenţa verbală şi fizică, frecvente în programele televiziunilor

Gradul de violenţă în programele televiziunilor româneşti a scăzut, comparativ cu anul 2004, însă violenţa verbală continuă să fie foarte prezentă la posturile TV generaliste, în timp ce violenţa fizică apare frecvent în programele de desene animate, potrivit unui studiu prezentat, joi, de CNA.

Urmărește
654 afișări
Imaginea articolului Violenţa verbală şi fizică, frecvente în programele televiziunilor

Violenţa verbală şi fizică, frecvente în programele televiziunilor

Studiul "Măsurarea gradului de violenţă prezent în programele audiovizualului românesc" a fost realizat de o echipă de cercetători de la Centrul de Studii Media şi Noi Tehnologii de Comunicare
(CSMNTC), coordonată de Ioan Drăgan, directorul Centrului.

Proiectul analizează, prin metode cantitative şi calitative, conţinuturile violente din programele a 13 canale TV - TVR1, Antena 1, Antena 3, Acasă, Pro TV, Realitatea TV, Prima TV, B1 TV, OTV, Kanal D, Cartoon Network, Jetix, Minimax - timp de o săptămână (13 - 19 octombrie 2008). Au fost analizate 370 de ore şi 45 de minute de programe. Emisiunile studiate au fost: informative, ficţionale, divertisment, reality-show, publicitate şi promo. Tipurile de violenţă avute în vedere au fost: violenţă reală/ violenţă ficţională, violenţă fizică, verbală, psihologică, economică, sexuală şi socială.

"Studiul indică un uşor trend descrescător al violenţei, comparativ cu anul 2004 (când s-a făcut ultima cercetare de acest gen, n.r.), mai ales în cazul Televiziunii Publice, în raport cu posturile private. Atenţia acordată în principal protecţiei minorilor este factorul care a generat aceste studii", a declarat Răsvan Popescu, preşedintele CNA, în conferinţa de presă în care a fost prezentată cercetarea.

"Televiziunea este cel puţin predispusă pentru spectacolul violenţei. Datorită competiţiei, luptei pentru audienţă, se joacă destul de mult pe acest element care ţine de emoţionalitate şi violenţă (...) Problema fundamentală căreia încearcă să-i găsească un răspuns aceste cercetări este aceea a interacţiunii din violenţa mediatică şi violenţa de zi cu zi. Efectul până la urmă cel mai grav, care este unul cumulativ, neintenţionat, poate neprevizibil, este cel al instaurării unei culturi a violenţei, care are între coordonatele sale în mod deosebit o anumită acomodare cu violenţa", a spus şi Ioan Drăgan, coordonatorul studiului.

Potrivit studiului, numărul actelor de violenţă întâlnite la canalele analizate variază între 7,1 şi 23,5 pe oră (exceptând publicitatea), ceea ce înseamnă o medie de 14 acte de violenţă pe oră.

Ioan Drăgan a atras atenţia că violenţa verbală a trecut pe primul plan, în ceea ce priveşte tipurile de violenţă întâlnite în emisiunile analizate, cu 46,7 procente, fiind urmată de violenţa fizică (30,5%), violenţa economică (8,7%), violenţa psihologică (7,2%), violenţa socială (4,7%) şi violenţa sexuală (2,2%).

"Mulţi ar putea considera că este un fapt îmbucurător (...) Dar şi cuvintele pot să ucidă, nu doar în sens simbolic, ci în sensul cel mai propriu al termenului", a spus Ioan Drăgan.

Cele mai frecvente forme de manifestare ale violenţei de tip verbal sunt: injuriile (16%), ţipetele şi ridicarea de ton (16%), limbajul licenţios, obscen (15%), insulta (12%), cearta (9%), ridiculizarea (9%), întreruperea celuilalt (5%), etichetări, stereotipii etnice (4%), atac la persoană (3%).

Postul care a difuzat în cea mai mare proporţie violenţă verbală a fost Kanal D (94,1%), fiind urmat de B1 TV (71,2%). Cel mai bine, în privinţa violenţei verbale prezentă în programele monitorizate, se plasează Pro TV (19%), postul aflându-se pe ultimul loc în topul canalelor care au difuzat în programe acte de violenţă verbală.

Potrivit studiului, cele mai multe acte de violenţă apar în emisiunile de tip "reality show" (20,7%), divertisment (15,5%) şi dezbateri (8,3%).

În ceea ce priveşte violenţa din cadrul jurnalelor de ştiri, potrivit studiului, Prima TV a difuzat în perioada monitorizată cele mai multe ştiri violente (12,6 ştiri în medie la jurnalul principal al zilei). Totodată, şi durata medie a ştirilor violente a fost cea mai mare la Prima TV (22 minute la jurnalul principal al zilei).

În funcţie de frecvenţa actelor de violenţă pe oră de emisiune, Antena 1 este cel mai violent canal dintre cele monitorizate (cu 40,8 acte de violenţă pe oră), în timp ce TVR 1 este cel mai puţin violent post TV (14,8 acte de violenţă pe oră).

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici