- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (02.07.2014, 20:25)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Violonistul Alexandru Tomescu, decorat cu Ordinul "Steaua Italiei" în grad de Cavaler
Violonistul Alexandru Tomescu va fi decorat, miercuri, cu Ordinul "Steaua Italiei" în grad de Cavaler, pentru merite deosebite în promovarea culturii italiene, distincţia fiindu-i oferită din partea preşedintelui Italiei, Giorgio Napolitano, de ambasadorul republicii la Bucureşti, Diego Brasoli.
Urmărește
296 afișări
Alexandru Tomescu (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/ Mediafax Foto)
Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, momentul face parte din concertul prin care se celebrează preluarea de Italia a preşedinţiei rotative a Consiliului European. Evenimentul va avea loc miercuri, de la ora 19.00, la Ateneul Român din Capitală.
Legătura dintre Alexandru Tomescu şi cultura italiană este una strânsă şi datează de mult timp. În 1995, Alexandru Tomescu a câştigat Concursul Internaţional "Niccolò Paganini" de la Genova, Italia. De-a lungul anilor, violonistul a consacrat multe ore de studiu diferiţilor compozitori italieni, totul culminând cu proiectul "Paganini - înger sau demon", prezentat în Turneul Naţional Stradivarius din 2011, când cele 24 de Capricii de Paganini - cântate fără întrerupere - au fost combinate cu scurtmetraje. Totodată, versiunea oferită de Alexandru Tomescu "Concertului nr. 2", de Niccolò Paganini, se regăseşte pe o înregistrare recomandată de prestigioasa revistă Classica (Franţa) la rubrica "Descoperirea lunii" în 1999.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
Alexandru Tomescu va interpreta acest concert - "Concertul nr. 2 pentru vioară şi orchestră de Paganini" - miercuri seară, la Ateneul Român, sub bagheta dirijorului Gian Luigi Zampieri, în cadrul unui program alcătuit exclusiv din lucrări semnate de compozitori italieni. Seara reprezintă un omagiu al Italiei adus Uniunii Europene şi României: în calitate de preşedinte prin rotaţie al Consiliului UE în următoarele şase luni, Italia va lucra în strânsă colaborare cu celelalte ţări pentru a promova şi a dezvolta proiectul unei integrări tot mai puternice la toate nivelurile. Pe durata preşedinţiei, temele centrale vor fi combaterea şomajului, creşterea economică şi controlul migraţiei clandestine, într-o abordare care priveşte vecinii (la est şi la sud) într-o optică de colaborare crescândă.
Cu ocazia concertului de inaugurare a preşedinţiei italiene a Consiliului Uniunii Europene, Ambasada Italiei doreşte să reamintească activitatea organizaţiei "Hope and Homes for Children", care, de 15 ani, se implică în susţinerea copiilor defavorizaţi din România. Peste 24.000 de copii au fost sprijiniţi de această fundaţie care le-a redat o casă şi o familie. Alexandru Tomescu este ambasador HHC România încă din 2012, reuşind prin Turneul Naţional Stradivarius să strângă fonduri care s-au îndreptat către proiecte destinate luptei împotriva abandonului.
Alexandru Tomescu este omul pentru care muzica nu are limite, el fiind capabil să abordeze cele mai grele partituri în concerte-maraton, în turnee de zeci de oraşe.
Drumul lui în muzică a început odată cu lecţiile de vioară primite de la mama sa, Mihaela Tomescu, şi a continuat apoi cu studii îndrumate de maestrul Ştefan Gheorghiu în România şi de Tibor Varga, Eduard Schmieder, Igor Oistrach, Ruggiero Ricci şi Herman Krebbers în străinătate. Pregătirea excepţională de care s-a bucurat i-a adus premii la cele mai prestigioase concursuri de vioară: Marguerite Long - Jacques Thibaud (Paris, Franţa), Paganini (Genova, Italia), George Enescu (Bucureşti, România), Sarasate (Pamplona, Spania), Kloster Schöntal (Germania) etc.
Au urmat concerte în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris), Concertgebouw (Amsterdam) etc.
A concertat sub bagheta unor maeştri precum Valery Gergiev, Christoph Eschenbach sau Kurt Masur. Studiile şi activitatea concertistică de peste graniţe au însemnat pentru Alexandru Tomescu dobândirea unei experienţe pe care şi-a propus să o valorifice în propria sa ţară, astfel că a decis să revină la Bucureşti pentru a schimba percepţia asupra muzicii clasice.
A iniţiat primele turnee de muzică clasică finanţate exclusiv prin fonduri private, demonstrând că în România există disponibilitate pentru produse culturale de calitate. Din 2002, acesta este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio.
Citește pe alephnews.ro: Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Alexandru Tomescu a fost ovaţionat la Istanbul
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe