Viorel Vasile Buda şi-a dat demisia din funcţia de vicepreşedinte al CNA

Viorel Vasile Buda şi-a dat demisia din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), invocând motive personale, dar va rămâne în continuare membru al CNA. Anunţul privind demisia a fost făcut de Viorel Vasile Buda la începutul şedinţei de marţi a CNA.

Urmărește
323 afișări
Imaginea articolului Viorel Vasile Buda şi-a dat demisia din funcţia de vicepreşedinte al CNA

Viorel Vasile Buda şi-a dat demisia din funcţia de vicepreşedinte al CNA (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Viorel-Vasile Buda a fost numit membru titular în CNA (fiind propus de Camera Deputaţilor şi susţinut de PNL), pentru un mandat de şase ani, de plenul reunit al Parlamentului, pe 30 octombrie 2012.

Viorel Vasile Buda a fost ales vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului în şedinţa Consiliului din 8 ianuarie 2013, care nu a avut un regim public şi în care voturile membrilor au fost secrete.

În ultima perioadă, şedinţele CNA au fost conduse de Viorel Vasile Buda, în absenţa preşedintelui Laura Georgescu, pe fondul neînţelegerilor dintre unii membri ai Consiliului.

După anunţul demisiei lui Viorel Vasile Buda, membrul CNA Narcisa Iorga a scris pe contul său de Facebook că motivul demisiei acestuia ar fi faptul că Laura Georgescu nu a semnat noul Regulament de Organizare şi Funcţionare (ROF) al CNA.

"El (Viorel Vasile Buda, n.r.) a condus şedinţele în ultima perioadă Şi astăzi trebuia să se întâmple la fel, în absenţa preşedintelui Consiliului. După anunţul sec al lui Viorel Buda, tocmai când ne pregăteam să propunem un preşedinte de şedinţă, cine intră în sală? Laura Georgescu. Joc de scenă. Ea nu semnează noul Regulament de Organizare şi Funcţionare, care îi reduce puterile, deci acest act nu poate intra în vigoare. Vicepreşedintele, care ar fi putut să-l semneze, îşi dă demisia din funcţie şi rămâne simplu membru. CNA merge mai departe. Eu am ieşit din şedinţă", a scris Narcisa Iorga.

Noul Regulament de Organizare şi Funcţionare al CNA a fost adoptat pe 11 septembrie, cu opt voturi "pentru" (Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Florin Gabrea, Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu şi Cristina Trepcea), în timp ce Christian Mititelu a votat "împotrivă". Preşedintele CNA, Laura Georgescu, nu a fost prezentă la şedinţele CNA în care a fost discutat noul ROF.

Membrul CNA Valentin Jucan a declarat jurnaliştilor prezenţi la şedinţa din 11 septembrie că, prin adoptarea noului ROF, preşedintele CNA, Laura Georgescu, "nu mai are putere". El a mai spus că nu s-a intenţionat elaborarea unui ROF "împotriva unui om", ci a unui regulament "mult mai transparent, pentru instituţie".

Însă, pe 12 septembrie, Valentin Jucan i-a adresat o scrisoare deschisă parlamentarului Georgică Severin, preşedintele Comisiei pentru cultură din Senat, în care a spus că Laura Georgescu nu a semnat noul ROF, fapt pentru care acesta nu poate intra în vigoare.

După demisia lui Viorel Vasile Buda, CNA trebuie să organizeze alegeri pentru desemnarea unui nou vicepreşedinte, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Potrivit articolului 14 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, "(1) Consiliul este condus de un preşedinte, asimilat funcţiei de ministru, numit prin votul Parlamentului, dintre membrii Consiliului, la propunerea acestora. Mandatul este de 6 ani. (2) În absenţa preşedintelui conducerea Consiliului este asigurată de vicepreşedinte. (3) Vicepreşedintele este ales prin vot secret de către Consiliu, în prezenţa a cel puţin 9 membri ai acestuia, pentru un mandat de 6 ani. (4) Dacă funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte devine vacantă, se procedează la alegerea, în condiţiile alin. (1) şi (3), a unui preşedinte, respectiv vicepreşedinte".

Pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului poate candida orice membru al Consiliului, numit în condiţiile legii. Alegerea candidatului/ candidaţilor pentru funcţia de vicepreşedinte al CNA se face prin vot secret, în condiţiile prevăzute de lege. În cazul în care candidaţii nu întrunesc numărul de voturi necesar pentru alegerea în această funcţie, votul se poate relua de cel mult trei ori. Dacă nici în acest caz nu se reuşeşte alegerea candidatului pentru funcţia de vicepreşedinte, se declanşează o nouă procedură de alegere.

În prezent, Consiliul Naţional al Audiovizualului include 11 membri: Laura Georgescu (preşedinte), Viorel Vasile Buda, Florin Gabrea, Lorand Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici