- Home
- Cultură-Media
- SUCEAVA, (08.12.2009, 12:10)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vişniec: Apariţia în România a "teatrelor de buzunar", benefică pentru formarea unui public de teatru
Dramaturgul Matei Vişniec a declarat, luni, într-o conferinţă susţinută în faţa studenţilor şi profesorilor din Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava, că apariţia în România a "teatrelor de buzunar" ar putea fi benefică pentru formarea unui public de teatru.
Urmărește
85 afișări
Vişniec: Apariţia în România a "teatrelor de buzunar", benefică pentru formarea unui public de teatru (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)
Vişniec a dat ca exemplu Franţa, unde există o "bogăţie" de teatre de buzunar, unde se întâmplă lucruri "formidabile", dar că acest "etaj teatral" lipseşte, din păcate, în România.
Scriitorul român a arătat că în orice localitate franceză cu 5.000 de locuitori există cel puţin un asemenea teatru care adăposteşte companii de teatru, cu autonomie, şi care formează un public pentru teatru, apreciind, totodată, că peisajul teatral din Franţa este "unic în lume".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
"Este un etaj teatral care ar face mult bine României, oraşelor mici", a spus Vişniec.
El a declarat, în ultimii ani, cinematografia românească a creat un impact formidabil în Franţa şi în Europa reuşind să îmbunătăţească mult imaginea României peste hotare.
Referindu-se la literatura română, Matei Vişniec a spus că tinerele generaţii de scriitori trebuie să provoace un salt care să-i facă să scape de complexul de a fi recunoscuţi în afara ţării.
El le-a vorbit studenţilor, masteranzilor şi profesorilor suceveni despre avantajele şi dezavantajele unui scriitor român la Paris, arătând că atunci când a ajuns în capitala franceză s-a simţit ca acasă, într-un loc în care "nu ai mistere pe care să nu le poţi înţelege" regăsind "patria sa mentală" , o proiecţie a viselor sale, senzaţia de familiaritate însoţindu-l permanent în primele luni de şedere acolo.
Vişniec a explicat că în perioada cât a trăit în România, în copilăria sa de la Rădăuţi, şi apoi mai târziu a existat un contact cu cultura franceză prin muzică, literatură şi producţii cinematografice franceze fiind impregnat de "cultura franceză" şi, de aceea, atunci când s-a stabilit în Franţa s-a simţit pe un teren familiar, fără a avea sentimentul de exilat.
El a spus că unul dintre avantajele pe care le-a avut când a ajuns în Franţa a fost că a întâlnit foarte mulţi scriitori români care formau "rezistenţa culturală" la Paris, amintindu-i pe Monica Lovinescu, Virgil Ierunca sau Paul Goma.
Dramaturgul român a mai spus că în anii `80-`90, scriitorii din Europa de Est reuşeau să fie publicaţi mai uşor întrucât exista o preocupare de denunţare a comunismului, ulterior, unii dintre aceştia trebuind să intre în circuitul competiţiei reale.
Matei Vişniec a subliniat că în Franţa a descoperit un peisaj teatral unic în Europa, în lume, ceea ce pentru el, ca om de teatru, a fost un avantaj extraordinar.
Un dezavantaj pe care Matei Vişniec l-a catalogat drept "minor" în cei 22 de ani de când trăieşte în Franţa a fost cel de a se prezenta că este român.
El a spus că întotdeauna s-a declarat "un scriitor român de expresie franceză".
"Am simţit că dacă aş fi spus că sunt columbian, bucovinean, aş fi sugerat mai mult mister, mai mult respect decât dacă spuneam că sunt român", a afirmat Vişniec apreciind că e "o bizarerie" faptul că acest spaţiu (n.r. - România) este privit ca fiind "lipsit de magie".
Dramaturgul Matei Vişniec a fost invitat de Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării pentru a susţine o conferinţă organizată de Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava şi de Uniunea Scriitorilor din România.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe