Vizita în România a scriitorului António Lobo Antunes a fost anulată

Vizita în România a scriitorului portughez António Lobo Antunes a fost anulată, din cauza unor probleme de sănătate ale acestuia.

Urmărește
57 afișări
Imaginea articolului Vizita în România a scriitorului António Lobo Antunes a fost anulată

Vizita în România a scriitorului António Lobo Antunes a fost anulată

Scriitorul portughez António Lobo Antunes, unul dintre cei mai importanţi romancieri contemporani, urma să facă o vizită în România săptămâna viitoare şi avea programată o întâlnire cu cititorii marţi, la Sala Oglinzilor a Uniunii Scriitorilor.

Lui António Lobo Antunes urma, de asemenea, să îi fie decernat titlul de Doctor Honoris Causa de către Universitatea Ovidius din Constanţa, pe 8 mai.

António Lobo Antunes este considerat, în momentul de faţă, unul din cei mai mari scriitori portughezi contemporani, alături de Jose Saramago. A scris peste 20 de romane, a primit numeroase premii literare şi a figurat de mai multe ori pe lista scurtă pentru Premiul Nobel pentru Literatură, opera sa fiind tradusă în peste 20 de limbi, la edituri prestigioase.

Primele romane publicate de António Lobo Antunes, "Memorie de elefant"(1979), "La dracu-n praznic"(1979) şi "Cunoaşterea infernului"(1980), cu o puternică tentă autobiografică, l-au propulsat imediat printre autorii portughezi contemporani cei mai citiţi şi comentaţi, pe plan naţional şi internaţional.

Printre romanele lui Antunes se mai numără "Explicarea păsărilor" (1981), "Fado-ul Alexandrin" (1983), "Actul osândiţilor" (1985), "Întoarcerea caravelelor" (1988), "Manualul inchizitorilor" (1996), "Splendoarea Portugaliei" (1997), "Îndemn către crocodili" (1999), "Numele meu este legiune" (2007) şi "Arhipelagul insomniei" (sub tipar).

În afară de romane, scriitorul a publicat şi trei volume de cronici, reunind textele care i-au apărut periodic în reviste portugheze şi care au fost reluate în Spania şi în alte ţări (unele apărând şi în limba română, cu precădere în revista România literară): "Carte de cronici" (1998), "A doua carte de cronici" (2002), "A treia carte de cronici" (2006).

Sub îngrijirea fiicelor scriitorului, a apărut, în 2005, o culegere a scrisorilor trimise de acesta soţiei sale, de pe frontul din Angola, un adevărat jurnal de război, intitulat "Din această trăire de-aici, pe această hârtie descrisă".

Opera sa a fost răsplătită cu numeroase distincţii naţionale şi internaţionale, printre care: Premiul Camões (2007), Premiul José Donoso (Chile, 2006), Premiul Ierusalim (2005), Premiul Uniunii Latine (2003), Marele Premiu Ovidius acordat de Uniunea Scriitorilor din România (2003), Premiul de Stat al Austriei pentru Literatură (2001), Premiul pentru cea mai Bună carte străină (Franţa, 1997).

Antunes a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Trás-os-Montes e Alto Douro, în 2007.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici