Vladimir Putin l-a concediat pe Anatoli Perminov, directorul Agenţiei spaţiale ruse

Premierul rus Vladimir Putin l-a concediat, vineri, pe Anatoli Perminov, directorul Agenţiei spaţiale ruse, criticat pentru eşecul misiunii de lansare pe orbită, în decembrie 2010, a trei sateliţi Glonass, a anunţat biroul de presă al guvernului de la Moscova, citat de AFP.

Urmărește
16 afișări

Decretul semnat de Vladimir Putin îl demite din funcţiile sale pe Anatoli Perminov, în vârstă de 65 de ani, deoarece directorul Agenţiei spaţiale ruse a ajuns la vârsta maxim permisă pentru a ocupa o funcţie publică.

Vladimir Putin l-a desemnat drept înlocuitor pe viceministrul rus al Apărării, Vladimir Popovkin.

De câteva săptămâni, zvonurile despre iminenta concediere a lui Perminov s-au înmulţit considerabil în Rusia.

Pe 6 aprilie, vicepremierul rus Serghei Ivanov a spus că Anatoli Perminov urmează să fie în curând demis din funcţie, din cauza vârstei sale.

"Anatoli Perminov are 65 de ani. Potrivit legislaţiei ruse, niciun funcţionar nu poate să ocupe o funcţie publică după această vârstă", a spus Ivanov.

Agenţia spaţială Roskosmos a considerat la acea dată că declaraţiile lui Serghei Ivanov erau premature şi a subliniat faptul că Anatoli Perminov era "pregătit să îşi părăsească" funcţia.

Agenţia spaţială rusă a fost aspru criticată după eşecul înregistrat pe 5 decembrie 2010 cu ocazia lansării pe orbită a trei sateliţi din sistemul Glonass - conceput de Rusia pentru a rivaliza cu sistemul de navigare american GPS şi cu viitorul sistem european Galileo.

Sateliţii au căzut în Oceanul Pacific după eşecul misiunii de plasare pe orbită, din cauza unei supraîncărcări cu carburant a lansatorului.

Acest eşec a întârziat cu cel puţin un an punerea în funcţiune a sistemului Glonass, iar preşedintele rus, Dmitri Medvedev, i-a concediat la sfârşitul lunii decembrie 2010 pe doi directori din industria spaţială rusă şi l-a criticat pe Anatoli Perminov.

Amânarea din motive tehnice a lansării capsulei Soyuz cu doi cosmonauţi ruşi şi un astronaut american, prevăzută iniţial pentru 30 martie şi care a avut loc în cele din urmă pe 5 aprilie, "a fost ultima picătură care a umplut paharul", a declarat la începutul lunii aprilie o sursă din sectorul spaţial rus, citată de agenţia de presă Ria Novosti.

Actualul viceministru al Apărării, Vladimir Popovkin, în vârstă de 53 de ani, a lucrat pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, după ce şi-a terminat studiile la Academia militară rusă. Între anii 2004 şi 2008, el a ocupat funcţia de comandant al forţelor spaţiale ruse.

Premierul Vladimir Putin a transformat dezvoltarea sistemului Glonass într-o miză strategică, pentru a asigura independenţa tehnologică a ţării sale.

El anunţase în aprilie anul trecut că Rusia va lansa în 2010 şapte noi sateliţi Glonass, care vor permite acoperirea "întregului teritoriu al planetei", aducând la 27 sau 28 numărul aparatelor operaţionale. Pentru acoperirea întregului glob este nevoie ca 24 de sateliţi să fie operaţionali, lucru care permite, totodată, încheierea primelor contracte comerciale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici