- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (28.05.2014, 12:18)
- Dorina Călin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Volume de Emil Brumaru şi Varujan Vosganian, nominalizate la premiile Uniunii Scriitorilor pe 2013
"Rezervaţia de îngeri", de Emil Brumaru, "Jocul celor o sută de frunze", de Varujan Vosganian, "Amazoanele", de Adriana Babeţi, şi "Asul de pică: Ştefan Aug. Doinaş", de George Neagoe, se numără printre volumele nominalizate la premiile Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2013.
Urmărește
234 afișări
Volume de Emil Brumaru şi Varujan Vosganian, nominalizate la premiile Uniunii Scriitorilor pe 2013 (Imagine: Shutterstock)
Nominalizările pentru premiile Uniunii Scriitorilor din România (USR) pe anul 2013 au fost stabilite de juriul alcătuit din Livius Ciocârlie, Gabriel Coşoveanu, Dan Cristea, Daniel Cristea-Enache, Ioan Holban, Mircea Mihăieş (preşedinte) şi Nicolae Oprea, se arată pe site-ul USR.
Astfel, la categoria "cartea de poezie" au fost făcute următoarele nominalizări: "Rezervaţia de îngeri", de Emil Brumaru (Humanitas), "Costumul negru", de Adrian Popescu (Cartea Românească), "Vino cu mine, ştiu exact unde mergem", de Dan Sociu (Tracus Arte), "Poeme în balans", de Cassian Maria Spiridon (Charmides), şi "Ţeasta", de Eugen Suciu (Tracus Arte).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
În ceea ce priveşte nominalizările la categoria "cartea de proză", acestea sunt: "Negru şi roşu", de Ioan T. Morar (Polirom), "Cei O Sută. Agnus Dei", de Gheorghe Schwartz (Curtea Veche), "Boala şi visul", de Dan Stanca (Tracus Arte), "Ca la vecinul bine temperat", de Florin Toma (Brumar), şi "Jocul celor o sută de frunze", de Varujan Vosganian (Polirom).
"Vrei să fii prietenul lui Dumnezeu?", de Daniel Bănulescu (Charmides), şi "Golem", de Alexandru Hausvater (Tracus Arte), sunt volumele nominalizate la categoria "cartea de teatru".
De asemenea, la secţiunea "cartea de eseu, critică şi istorie literară" s-au stabilit următoarele nominalizări: "Poarta neagră", de Mircea Anghelescu (Cartea Românescă), "Amazoanele", de Adriana Babeţi (Polirom), "E. Lovinescu şi modelele româneşti şi europene ale criticii literare interbelice", de Antonio Patraş (Muzeul Naţional al Literaturii Române), "Oglinda şi drumul", de Irina Petraş (Cartea Românească), şi "Bucureştiul lui Mircea Eliade", de Andreea Răsuceanu (Humanitas).
La categoria "cartea de debut" au fost stabilite următoarele nominalizări: "Spre Sud, la Lăceni", de Ştefan Baghiu (Cartea Românească), "3 ml de Konfidor", de Ion Buzu (Casa de Pariuri Literare), "Fratele mut. La Nord apa e curată", de Vlad A. Gheorghiu (Paralela 45), "Maldororiana", de Ana Ionesei (Adenium), şi "Asul de pică: Ştefan Aug. Doinaş", de George Neagoe (Cartea Românească).
Totodată, la categoria "cartea pentru copii şi tineret" au fost nominalizate următoarele trei volume: "Cruciada pisicilor/ Basme", de Petre Crăciun (Zorio), "Povestioare cu ploaie şi soare", de
Passionaria Stoicescu (Carminis), şi "La broscotecă, într-o seară de vară", de Mariana Filimon (Tracus Arte).
De asemenea, vor fi acordate premii pentru literatură în limbi ale minorităţilor. Pentru scriitorii în limba maghiară au fost făcute următoarele nominalizări: "Ahol az ö lelke" (roman), de Vida Gábor (în româneşte: "Unde-i sufletul său"), şi "Föld" (poezie), de László Noémi (în româneşte: "Pământ"). În ceea ce priveşte scriitorii în limba slovacă, au fost făcute următoarele nominalizări: "Básnické zátišie" (poezie), de Ivan Miroslav Ambruš (în româneşte: "Fluviul cuvintelor de cristal"), şi "Krištál’ová reika slov" (poezie/ debut), de Anna Kalianková (în româneşte: "Fluviul cuvintelor de cristal").
De asemenea, volumul "Chervoni koni sertzia" (poezie), de Pavlo Romaniuk (în româneşte: "Caii roşii ai inimii"), a fost nominalizat la categoria "scriitori în limba ucraineană", iar volumul "U jednom dahu" (poezie - ed. bilingvă), de Ljubinka Perinaţ-Stankov (în româneşte: "Dintr-o răsuflare"), a fost ales pentru secţiunea scriitorilor în limba sârbă.
Totodată, la categoria "traduceri" au fost făcute următoarele nominalizări: "Gânduri către sine însuşi", de Marcus Aurelius, traducere de Cristian Bejan (Humanitas), "Fiara şi suveranul", de Jacques Derrida, traducere de Bogdan Ghiu (Tact), "Teatrul lui Sabbath", de Philip Roth, traducere de Iulia Gorzo (Polirom), "Darul", de Vladimir Nabokov, traducere de Veronica D. Niculescu (Polirom), "Cuvintele fraţilor Grimm", traducere de Al. A. Şahighian (Polirom).
Pe 9 iunie, la gala premiilor USR, vor mai fi acordate Premiul Naţional, două premii speciale şi premiul Fundaţiei "Andrei Bantaş" (pentru traduceri din limba engleză).
Festivitatea de decernare a premiilor Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2013 va avea loc pe 9 iunie, de la ora 18.30, în sala "Mircea Eliade" a Bibliotecii Naţionale a României.
Anul trecut, Florina Ilis a câştigat premiul la categoria "proză", cu romanul "Vieţile paralele" (Cartea Românească), în timp ce Nicolae Prelipceanu a fost câştigătorul secţiunii "poezie", cu volumul "La pierderea speranţei" (Casa de Pariuri Literare), iar Marius Chivu a câştigat trofeul secţiunii "debut", cu volumul "Vântureasa de plastic" (editura Brumar). La categoria "critică/ eseu/ istorie literară", câştigător a fost Mircea Mihăeş, cu volumul "Ce rămâne. William Faulkner şi misterele ţinutului Yoknapatawpha" (Polirom). La categoria "teatru", câştigător a fost Radu F. Alexandru, cu "Teatru 7" (Cartea Românească).
Totodată, Andrei Pleşu a primit un premiu special din partea Uniunii Scriitorilor din România, pentru volumul "Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste" (Humanitas), în timp ce Ion Pop a câştigat Premiul Naţional al USR.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:50
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
astăzi, 07:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul