Volumul al treilea al romanului "1Q84" de Haruki Murakami, în România. Citeşte un fragment în AVANPREMIERĂ

Volumul al treilea al celui mai nou roman semnat Haruki Murakami, "1Q84", care este menit să ofere o finalitate poveştii lui Tengo şi a lui Aomame, însă aduce şi o serie de complicaţii narative, a apărut la editura Polirom. MEDIAFAX vă prezintă, în avanpremieră, un fragment din volum.

Urmărește
661 afișări
Imaginea articolului Volumul al treilea al romanului "1Q84" de Haruki Murakami, în România. Citeşte un fragment în AVANPREMIERĂ

Haruki Murakami (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Volumul este tradus din limba japoneză de Iuliana Oprina şi Florin Oprina. Potrivit editurii Polirom, deşi continuă cu acelaşi suspans din primele două volume, povestea trece acum într-un registru mai cald, mai protector. Optica se schimbă, miza se schimbă. Structura cărţii urmează acum nu două, ci trei fire narative, care tind tot mai mult să se intersecteze. Se creează punţi, se oferă răspunsuri, dar sunt răspunsuri care doar deschid calea către noi întrebări: "Cine este încasatorul care nu sună niciodată la sonerie, ci bate insistent în uşă, cerând să i se plătească taxa cuvenită?", "Cine se ascunde în noua crisalidă de aer?", "Se mai poate pleca din oraşul pisicilor?".

"1Q84" poate fi citit ca o poveste de dragoste, dar în acelaşi timp este o meditaţie asupra fanatismului şi asupra violenţei pe care acesta o provoacă. Nu în ultimul rând, "1Q84" ridică o întrebare asupra existenţei libertăţii, indiferent de formele ei de expresie. O tânără coboară pe scara de urgenţă a unei autostrăzi suspendate. Intenţionează să ucidă un om. În altă parte a metropolei, un profesor de matematică e de acord să rescrie romanul unei fete dislexice. Fără s-o ştie, cei doi se caută, iar acţiunile lor declanşează o adevărată avalanşă de evenimente, pentru că la Murakami poveştile simple nu sunt niciodată simple. În spatele realităţii banale se ascund întotdeauna tenebre periculoase, iar trecutul nu se lasă nici rescris, nici uitat cu uşurinţă. Tânăra ucigaşă şi profesorul de matematică descoperă treptat că au stârnit din umbră forţe colosale care ameninţă însuşi destinul lumii.

CITEŞTE AICI FRAGMENTUL DIN "1Q84"

"Te-ai aştepta ca, odată cu ultima pagină, o carte atât de mare să-şi încheie socotelile cu publicul său, să rezolve orice urmă de mister. Domnul Murakami respinge astfel de «mărunte» obligaţii şi lasă câteva dintre răspunsurile la întrebări pradă imaginaţiei cititorului", scrie The New York Times.

"În acest ultim volum din «1Q84» regăsim ecouri din trilogia «Millenium», a lui Stig Larsson, doar că în epopeea suedeză nu ies spiriduşi înspăimântători din gurile caprelor şi ale oamenilor, nici nu apare ca din senin o a doua lună. Aceasta e şi marca unui roman semnat de Haruki Murakami, în care magicul şi oniricul sunt lăsate să se manifeste cu naturaleţea şi ingeniozitatea cu care personajele sale şi-ar găti complicatele feluri de mâncare", remarcă The Guardian.

Primele două volume din "1Q84" au fost lansate, de Polirom, la Târgul Bookfest, vara trecută. Traducerea românească a cărţii a fost printre primele din lume, înainte de traducerile din Statele Unite ale Americii, respectiv Franţa.

Haruki Murakami (născut în 1949) este unul dintre cei mai populari scriitori japonezi contemporani. Primul său roman, "Ascultă cum cântă vântul" (1979), i-a adus premiul Gunzo, fiind urmat de "Automatul 1973" (1980) şi "În căutarea oii fantastice" (1982, distins cu premiul Noma; Polirom, 2003, 2005).

Din opera sa, la Editura Polirom au mai apărut: "Pădurea norvegiană" (2002, 2004), "Underground. Atentatul de la Tokio şi spiritul japonez" (2008), "La capătul lumii şi în ţara aspră a minunilor" (2005), "Dans dans dans" (2004, 2006), "Cronica păsării-arc" (nominalizat la prestigiosul IMPAC Dublin Literary Award; Polirom, 2004), "Iubita mea, Sputnik" (2004), "Kafka pe malul mării" (2006) şi "În noapte" (2007), "1Q84" (volumele I şi II, 2011), precum şi volumele de povestiri sau eseuri "Elefantul a dispărut" (2005), "După cutremur" (2006), "Salcia oarbă, fata adormită" (2007) şi "Autoportretul scriitorului ca alergător de cursă lungă" (2009).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici