- Home
- Cultură-Media
- VARŞOVIA, (12.05.2015, 10:49)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Volumul "Cartea şoaptelor", de Varujan Vosganian, tradus în limba poloneză
Volumul "Cartea şoaptelor", de Varujan Vosganian, a apărut la editura Książkowe Klimaty din Polonia, versiunea poloneză a romanului urmând să fie lansată în perioada 13 - 15 mai, la Varşovia şi Cracovia, în prezenţa autorului.
Urmărește
111 afișări
Volumul "Cartea şoaptelor", de Varujan Vosganian, tradus în limba poloneză (Imagine: arhiva Mediafax Foto / Bogdan Maran)
Versiunea poloneză a romanului "Cartea şoaptelor" îi aparţine traducătoarei Joanna Kornaś-Warwas şi a fost lansată în 24 aprilie, la editura Książkowe Klimaty, informează un comunicat remis MEDIAFAX.
În acest an, Editura Książkowe Klimaty a iniţiat publicarea unei serii de cărţi din literatura română, care a debutat cu "Apropierea", de Marin Mălaicu-Hondrari. "Cartea şoaptelor" este al doilea volum românesc din seria care va continua, în 2016, cu "Nostalgia", de Mircea Cărtărescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Volumele deja publicate în limba poloneză au beneficiat de sprijinul Centrului Naţional al Cărţii, prin programul Translation and Publication Support Programme (TPS).
Între 13 şi 15 mai, Institutul Cultural Român de la Varşovia va organiza două evenimente de promovare a volumului "Cartea şoaptelor", la Varşovia şi Cracovia, în prezenţa autorului şi a traducătoarei.
La Varşovia, întâlnirea va fi găzduită de librăria Moda na Czytanie, iar la Cracovia de spaţiul artistic De Revolutionibus. Books&Cafe, patronat de importantul săptămânal Tygodnik Powszechny.
Evenimentul cracovian face parte din programul celei de-a opta ediţii a Festivalului Culturii Române la Cracovia, care în acest an va avea ca temă cultura minorităţilor naţionale din România.
"«Cartea şoaptelor» nu este o carte de memorii, căci aducerile aminte din paginile ei nu sunt amintirile mele. E mai degrabă biografia secolului al XX-lea, povestită de trăitorii ei. Găsim în «Cartea şoaptelor» mai toate maladiile secolului aceluia: războaie mondiale, genocidul, totalitarismul, exodul şi căutarea zadarnică de sine. Secolul al XX-lea a inventat moartea nenumărabilă şi gropile comune. E, într-adevăr, vorba de tragedia poporului armean, dar e vorba şi de tragedia poporului român, e vorba de tragedia tuturor celor care au suferit istoria, în loc să o trăiască. Toate personajele sunt reale, întâmplările pe care le-au trăit sunt reale şi tocmai de aceea «Cartea şoaptelor» pare atât de neverosimilă, tocmai pentru că este reală. Nu m-aş fi încumetat să scriu despre toate aceste lucruri, dacă n-aş fi avut argumentul neînduplecatei lor realităţi", a declarat VarujaVarujan Vosganian
Romanul "Cartea şoaptelor", de Varujan Vosganian, a apărut la editura Polirom în anul 2009 (ediţia a II-a, 2011).
Romanul a obţinut premiul pentru Cartea anului 2009, acordat de revista România literară, cu sprijinul Fundaţiei Anonimul, premiul revistei Observator cultural pe anul 2009, marele premiu Niram Art - Trofeul Mihail Sebastian, acordat de revista multiculturală Niram Art, în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Madrid, premiul "Mihail Sadoveanu", oferit de revista Viaţa Românească, premiul pentru proză al revistei Argeş, premiul "Gheorghe Crăciun", oferit la colocviul "Generaţia 80", premiul revistei Convorbiri literare pe anul 2009, premiul Academiei Române, acordat celei mai bune lucrări în proză a anului 2009. De asemenea, a fost nominalizat la premiile Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2009.
"Cartea şoaptelor" a mai obţinut o nominalizare la unul dintre cele mai importante premii literare din spaţiul german, trofeul Târgului de Carte de la Leipzig.
Varujan Vosganian s-a născut pe 25 iulie 1958, în Craiova. Este preşedintele Uniunii Armenilor din România şi primvicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România. Lucrările sale includ trei volume de poezie - "Şamanul albastru" (1994), "Ochiul cel alb al reginei" (2001), "Iisus cu o mie de braţe" (2005) -, precum şi volumul de nuvele "Statuia comandorului" (1994), pentru care a primit premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti.
La editura Polirom a publicat şi volumul "Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri", ediţie cartonată, disponibil şi în ediţie digitală. Volumul a fost nominalizat la gala premiilor Radio România Cultural, secţiunea "Proză", ediţia 2014, şi la premiile revistei Observator cultural, secţiunea "Proză".
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: "Cartea şoaptelor", de Varujan Vosganian - roman devenit simbol al solidarităţii împotriva genocidului
Citește și: Romanul "Cartea şoaptelor", de Varujan Vosganian, declarat bestsellerul anului în Armenia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe