Invitaţi la evenimentul de lansare sunt Mihaela Irimia, directorul Centrului de Excelenţă pentru Studierea Identităţii Culturale, Centrul de Studii Britanice, Şcoala Doctorală de Studii Literare şi Culturale, eseistul şi filosoful Andrei Cornea şi Vlad Russo, redactorul cărţii.
Stephen Greenblatt este profesor de ştiinţe umaniste la catedra „John Coogan” de la Universitatea Harvard, cu o activitate foarte preţuită în mediile academice şi în cele editoriale, coordonatorul antologiilor Norton de literatură engleză şi al celei dedicate lui William Shakespeare şi fondator al şcolii literare „Noul Istoricism”. În spiritul acestei metode foarte investigative, Stephen Greenblatt merge pe fire laterale pentru a completa detaliile unui moment esenţial în istoria culturii – întoarcerea în 1417, pe urmele unui umanist, fost secretar apostolic al unui papă detronat, care descoperă printre manuscrisele pierdute ale antichităţii, ascunse în mănăstiri, „Despre natura lucrurilor” a lui Lucreţiu.
Influenţa acestui poem dispărut secole la rând va fi esenţială pentru producerea mutaţiei culturale pe care oamenii o cunosc astăzi drept Renaştere.
Volumul „Clinamen. Cum a început Renaşterea” a apărut în traducerea din limba engleză a Adinei Avramescu.