Volumul "Iluziile literaturii române" - Cartea Anului 2008

Volumul "Iluziile literaturii române", de Eugen Negrici, editat de Cartea Românească, a fost distins, miercuri seară, cu premiul Cartea Anului 2008, acordat de publicaţia România literară cu sprijinul Fundaţiei Anonimul.

Urmărește
148 afișări
Imaginea articolului Volumul "Iluziile literaturii române" - Cartea Anului 2008

Volumul "Iluziile literaturii române" - Cartea Anului 2008

Scriitorul Eugen Negrici a declarat, în glumă, la primirea distincţiei, că nu ştie ce va face cu premiul de 10.000 de lei.

"Cumperi nişte cărţi de literatură română şi le mai citeşti o dată", i-a răspuns preşedintele juriului, Nicolae Manolescu.

Manolescu, care lansează joi, la Târgul de Carte Gaudeamus, "Istoria critică a literaturii române", volum la care a lucrat timp de 25 de ani, a declarat că "Iluziile literaturii române" este o carte care l-a enervat foarte tare.

"După părerea lui Negrici, literatura română nu face trei-patru bani, ca să nu zic doi bani", a spus Manolescu. "Este o carte demistificatoare, în care toată emfaza operelor este demontată (...) Din când în când, în istoria criticii literare, trebuie să vină cineva să îţi toarne un pahar cu apă rece în cap", a adăugat acesta.

Criticul a explicat apoi că, în volumul său, Negrici neagă toate opiniile potrivit cărora literatura română ar fi persecutată, deşi scriitorii români pot fi comparaţi, ca valoare cu mari scriitori străini.

"După părerea mea, eu cred că Mircea Cărtărescu merita mai mult Nobelul decât Le Clezio", a încercat Manolescu să combată opiniile lui Negrici din carte, despre care a spus că este una necesară, "care merită să fie discutată".

"Nu e o carte demistificatoare, demistificarea mi se pare un lucru mărunt. (...) Eu doar descriu o realitate psihologică a unui popor care împinge anumite personalităţi în mit", a spus Negrici, care a mulţumit lui Eugen Ionescu, Emil Cioran şi Lucian Boia, care au pus sub semnul întrebării sau au demontat mituri româneşti.

Eugen Negrici este critic şi istoric literar, profesor de literatură română contemporană.

Pentru volumul "Naraţiunea în cronicile lui Grigore Ureche şi Miron Costin" (Editura Minerva, 1972) a primit premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, iar pentru "Introducere în poezia contemporană" (Cartea Românească, 1985) a primit premiul Uniunii Scriitorilor din România.

Juriul, format din Nicolae Manolescu, Adriana Bittel, Alex Ştefănescu, Ioana Pârvulescu şi Gabriel Dimisianu, a avut nevoie de trei tururi de scrutin pentru a decide câştigătorul premiului Cartea Anului 2008.

Pe lângă "Iluziile literaturii române", pe lista volumelor finaliste, publicate, potrivit regulamentului, în perioada noiembrie 2007 - noiembrie 2008, s-au mai aflat "Ultimele iubiri", de Virgil Duda (Polirom), "Zilele regelui", de Filip Florian (Polirom), "Ultimele însemnări ale lui Mateiu Caragiale", de Ion Iovan (Curtea Veche), "Cu inima smulsă din piept", de Radu Paraschivescu (Humanitas), şi "Fantoma din moară", de Doina Ruşti (Polirom).

Printre scriitorii care au primit premiul Cartea Anului, distincţie acordată şapte ani la rând, se numără Mircea Cărtărescu (2007), Monica Lovinescu (2003) şi Gabriel Liiceanu (2002).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici