- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (20.11.2008, 14:06)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Volumul "Iluziile literaturii române" - Cartea Anului 2008
Volumul "Iluziile literaturii române", de Eugen Negrici, editat de Cartea Românească, a fost distins, miercuri seară, cu premiul Cartea Anului 2008, acordat de publicaţia România literară cu sprijinul Fundaţiei Anonimul.
Urmărește
148 afișări
Volumul "Iluziile literaturii române" - Cartea Anului 2008
Scriitorul Eugen Negrici a declarat, în glumă, la primirea distincţiei, că nu ştie ce va face cu premiul de 10.000 de lei.
"Cumperi nişte cărţi de literatură română şi le mai citeşti o dată", i-a răspuns preşedintele juriului, Nicolae Manolescu.
Manolescu, care lansează joi, la Târgul de Carte Gaudeamus, "Istoria critică a literaturii române", volum la care a lucrat timp de 25 de ani, a declarat că "Iluziile literaturii române" este o carte care l-a enervat foarte tare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"După părerea lui Negrici, literatura română nu face trei-patru bani, ca să nu zic doi bani", a spus Manolescu. "Este o carte demistificatoare, în care toată emfaza operelor este demontată (...) Din când în când, în istoria criticii literare, trebuie să vină cineva să îţi toarne un pahar cu apă rece în cap", a adăugat acesta.
Criticul a explicat apoi că, în volumul său, Negrici neagă toate opiniile potrivit cărora literatura română ar fi persecutată, deşi scriitorii români pot fi comparaţi, ca valoare cu mari scriitori străini.
"După părerea mea, eu cred că Mircea Cărtărescu merita mai mult Nobelul decât Le Clezio", a încercat Manolescu să combată opiniile lui Negrici din carte, despre care a spus că este una necesară, "care merită să fie discutată".
"Nu e o carte demistificatoare, demistificarea mi se pare un lucru mărunt. (...) Eu doar descriu o realitate psihologică a unui popor care împinge anumite personalităţi în mit", a spus Negrici, care a mulţumit lui Eugen Ionescu, Emil Cioran şi Lucian Boia, care au pus sub semnul întrebării sau au demontat mituri româneşti.
Eugen Negrici este critic şi istoric literar, profesor de literatură română contemporană.
Pentru volumul "Naraţiunea în cronicile lui Grigore Ureche şi Miron Costin" (Editura Minerva, 1972) a primit premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, iar pentru "Introducere în poezia contemporană" (Cartea Românească, 1985) a primit premiul Uniunii Scriitorilor din România.
Juriul, format din Nicolae Manolescu, Adriana Bittel, Alex Ştefănescu, Ioana Pârvulescu şi Gabriel Dimisianu, a avut nevoie de trei tururi de scrutin pentru a decide câştigătorul premiului Cartea Anului 2008.
Pe lângă "Iluziile literaturii române", pe lista volumelor finaliste, publicate, potrivit regulamentului, în perioada noiembrie 2007 - noiembrie 2008, s-au mai aflat "Ultimele iubiri", de Virgil Duda (Polirom), "Zilele regelui", de Filip Florian (Polirom), "Ultimele însemnări ale lui Mateiu Caragiale", de Ion Iovan (Curtea Veche), "Cu inima smulsă din piept", de Radu Paraschivescu (Humanitas), şi "Fantoma din moară", de Doina Ruşti (Polirom).
Printre scriitorii care au primit premiul Cartea Anului, distincţie acordată şapte ani la rând, se numără Mircea Cărtărescu (2007), Monica Lovinescu (2003) şi Gabriel Liiceanu (2002).
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe