- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (12.06.2010, 20:14)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Volumul "Leagănul respiraţiei" de Herta Müller, lansat la Bookfest
Volumul "Leagănul respiraţiei" al scriitoarei Herta Müller, laureata premiului Nobel pentru literatură din 2009, a fost lansat, sâmbătă, la Târgul de Carte Bookfest din Capitală, titlul apărând în ediţie românească la editura Humanitas.
Urmărește
410 afișări
Volumul "Leagănul respiraţiei" de Herta Müller, lansat la Bookfest (Imagine: Zoltan Lorencz/Mediafax Foto)
Volumul a fost prezentat de Denisa Comănescu, director Humanitas Fiction, scriitoarea Rodica Binder, agentul literar Simona Kessler, traducătorul operei "Leagănul respiraţiei" Alexandru Şahighian şi scriitorul Mircea Cărtărescu.
Cărtărescu a vorbit publicului venit la lansarea romanului despre întâlnirile sale cu autoarea, despre verticalitatea ei spirituală şi morală, dar şi despre imaginarul poetic din scrierile Hertei Müller.
Herta Müller "e una dintre acele figuri din mitologia greacă, femeie şi instanţă morală în acelaşi timp", a declarat scriitorul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
El a mai subliniat faptul că substanţa scrierilor lui Müller este de natură poetică, în mai mică sau mai mare măsură, înţelegând prin poezie nu "edulcoraţia de pe o cutie de bomboane", ci o viziune asupra vieţii.
De asemenea, el a adăugat că s-a bucurat de faptul că Herta Müller a primit premiul Nobel, scoţând în evidenţă faptul că opera ei este un omagiu adus literaturii germane din România.
La rândul său, Rodica Binder a vorbit despre faptul că, prin opera ei, Müller a deschis o breşă către un subiect despre care nu s-a vorbit şi anume trimiterea germanilor din România în lagărele de muncă din Uniunea Sovietică. De asemenea, ea a subliniat că literatura Hertei Müller, asemenea operelor tuturor marilor scriitori, are capacitatea de a-l face pe cititor să vadă viaţa într-o manieră diferită.
Nu în ultimul rând, Binder a declarat că prin talentul şi volumele lui Müller, România a deveni mult mai vizibilă.
"Lectura acestui roman este la fel de grea ca munca în lagăr. Lagărul este delir, este de o gingăşie monstruoasă care te face fericit", a declarat, la rândul său, Simona Kessler, ilustrând prin pasaje din "Leagănul respiraţiei" poezia din volumul scriitoarei.
Traducătorul operei "Leagănul respiraţiei", Alexandru Şahighian, a vorbit şi el despre problema trimiterii germanilor din România în lagărele de muncă din Uniunea Sovietică şi a subliniat că, în pofida faptului că este un subiect pe marginea căruia s-au făcut puţine comentarii, literaturii de mare valoare "îi este permis să reia orice temă".
"Este un roman foarte necesar, care trebuie să deschidă, poate puţin târziu, discuţia despre ceea ce înseamnă un regim totalitarist", a mai spus Şahighian.
Tot la lansarea volumului Hertei Müller "Leagănul respiraţiei", Denisa Comănescu a anunţat că Herta Müller va veni la Bucureşti pe 27 şi 28 septembrie. În timpul vizitei în România, laureata premiului Nobel pentru literatură va susţine, la Ateneul Român din Capitală, o conferinţă, o lectură publică, dar şi un dialog cu Gabriel Liiceanu. Totodată, pe 28 septembrie, scriitoarea îşi va lansa volumul "Călătorie într-un picior" şi va susţine o sesiune de autografe.
Herta Müller s-a născut pe 17 august 1953, la Niţchidorf, lângă Timişoara. De la data stabilirii ei în Germania, Müller a fost distinsă cu numeroase şi importante premii germane şi internaţionale. Printre acestea se numără premiile Ricarda Huch (1987), Kleist (1994) şi Joseph Breitbach (2003), premiul european Aristeion (1995) şi IMPAC Dublin Literary Award (1998). Din 1999, ea a fost nominalizată de trei ori, din partea Germaniei, pe lista de propuneri pentru premiul Nobel pentru literatură.
Bookfest se desfăşoară între 9 şi 13 iunie, în pavilioanele 13-17 ale Romexpo din Capitală.
Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2010 este organizat de Asociaţia Editorilor din România (AER), sub egida Federaţiei Editorilor din România şi patronajul ministerelor Culturii român şi spaniol, al Federaţiei Editorilor din Spania şi Institutului Cervantes de la Bucureşti, al Ministerului Afacerilor Externe şi Primăriei Municipiului Bucureşti.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:12
USB-C devine oficial standardul comun pentru încărcarea dispozitivelor în Uniunea Europeană
-
astăzi, 12:05
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână