- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (23.06.2009, 17:05)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Volumul "Liviu Ciulei. Cu gândiri şi cu imagini", lansat la Bucureşti
Volumul "Liviu Ciulei. Cu gândiri şi cu imagini", ce cuprinde schiţe de spectacole, fotografii şi însemnări ale marelui regizor de teatru şi film, a fost lansat, luni seară, la librăria Cărtureşti din Capitală, în prezenţa unor personalităţi ca Irina Petrescu, Margareta Pâslaru şi Lucian Pintilie.
Urmărește
823 afișări
Volumul "Liviu Ciulei. Cu gândiri şi cu imagini", lansat la Bucureşti (Imagine: Mediafax Foto)
Criticul de teatru Alice Georgescu l-a descris pe Liviu Ciulei ca fiind una dintre cele mai importante şi misterioase personalităţi din teatru, "un om căruia nu îi place să vorbească despre sine". Criticul de teatru a subliniat că regizorul a refuzat în mod constant să dea interviuri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
Aceasta a spus că albumul editat de igloomedia este "o carte care vrea să spună adevărul despre o viaţă dedicată teatrului", despre viaţa celui care a fost "un arhitect" al teatrului românesc.
Liviu Ciulei a mărturisit că, în tinereţe, a trebuit să aleagă meseriile de scenograf şi costumier pentru că pentru cele două profesii pe care le-a iubit şi pe care le-a practicat ulterior - arhitectura şi regia - "nu avea dosar", şi anume venea dintr-o familie de burghezi.
În volumul "Liviu Ciulei. Cu gândiri şi cu imagini" sunt prezentate spectacole şi dialoguri ale regizorului cu colaboratorul său de o viaţă, Mihai Lupu.
Actorul Ion Caramitru şi-a amintit la lansare că spectacolele lui Liviu Ciulei au fost fascinaţia studenţiei sale, menţionând montările "Cum vă place" şi "Opera de trei parale".
Acesta a rememorat momentele dificile prin care a trebuit să treacă Liviu Ciulei în perioada comunistă. Totodată, Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional Bucureşti, a declarat că Liviu Ciulei are un talent de a refuza "foarte graţios şi foarte precis" propunerile de colaborare viitoare în teatru. Caramitru a spus că "este minunat să te afli în luminile lui Liviu Ciulei".
La lansare au fost prezenţi actori cu care regizorul a lucrat de-a lungul timpului, precum Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ, dar şi fiul acestuia, regizorul Thomas Ciulei.
"Textele nu sunt foarte multe, deoarece nu prea ştiu să scriu", a mărturisit Liviu Ciulei, referindu-se la participarea sa "scrisă" la acest album.
"Majoritatea scrierilor despre spectacolele mele le-am lăsat criticilor", a glumit acesta. Regizorul a spus că apreciază faptul că cel mai mare succes al său în teatru a fost spectacolul "Moartea lui Danton", montat la Berlin, care a avut "63 de cortine" şi a fost urmat, la puţin timp, de "cea mai mare cădere", "Macbeth", tot în capitala germană, care s-a terminat cu huiduieli.
"Cartea este mult mai mult o dovadă a unor idei de scenografie şi mai puţin de regie (...); e foarte greu să descrii fenomenul de regie", a mărturisit acesta.
De formaţie arhitect, Liviu Ciulei a spus că arta sa a fost, de multe ori, o fluctuaţie între dorinţa de a se întoarce la arhitectură şi tendinţa de a scăpa de această primă formaţie.
Născut pe 7 iulie 1923, regizorul este unul dintre cele mai mari nume din teatrul şi filmul românesc.
A debutat ca actor în 1946, jucând rolul lui Puck în "Visul unei nopţi de vară", la Teatrul Odeon din Bucureşti. Debutul său în regie a avut loc în 1957, la Teatrul Bulandra, punând în scenă "Omul care aduce ploaia", de Richard Nash. În 1961, Liviu Ciulei a devenit celebru pentru montarea spectacolului "Cum vă place", după Shakespeare.
În 1965, Ciulei a primit premiul pentru regie la Festivalul de Film de la Cannes, pentru lungmetrajul "Pădurea spânzuraţilor".
Regizorul a fost peste zece ani director artistic al Teatrului Bulandra şi a lucrat în multe ţări din Europa, precum şi în Statele Unite ale Americii, Canada şi Australia.
Ciulei a părăsit România în anul 1980 şi a fost director artistic al teatrului Tyrone Guthrie din Minneapolis, Minnesota (SUA), iar din 1986, el a fost profesor de teatru la Columbia University şi New York University, în New York.
S-a întors în ţară după 1989, regizând o serie de spectacole devenite celebre. Liviu Ciulei a fost numit Director de Onoare al Teatrului Bulandra în semn de recunoaştere a valorii sale artistice şi profesionale.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:09
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia
-
astăzi, 08:09
Peste 800 de milioane de oameni suferă de diabet, boala care ameninţă mai ales ţările sărace